Sedemnajstletni Žan Ribnikar iz Tržiča

Najbolj uživa v Egiptu

Žan Ribnikar iz Tržiča po zimski sezoni smuči zamenja za jadralno desko. V prihodnje želi še bolj izpopolniti svoje znanje in nastopiti tudi na kakšni tekmi evropskega ranga, saj v Sloveniji ta šport (še) nima prave množične osnove.

»Za začetnike je najbolje, da obiskujejo šolo surfanja pod vodstvom učiteljev oziroma trenerjev, saj se tako pravilno in postopno učiš. To npr. imajo odlično urejeno v Egiptu.«

Sedemnajstletnega Žana, ki na valovih deska že od svojega osmega leta starosti, je za to zvrst športa navdušil njegov oče, tudi sam že dolgoletni surfar. Sicer je njegov prvi šport alpsko smučanje in je član Smučarskega kluba Tržič. Tekmovalno se je sicer v manjši meri posvetil tudi jadralnemu deskanju, vendar v Sloveniji trenutno še ni prave tekmovalne osnove, ki bi pomenila množičnost temu športu. Kje pa Žan najraje jadra na valovih? »V Sloveniji sem največkrat v Izoli, sicer pa veliko več hodim v tujino. Bil sem že v Egiptu, Grčiji in seveda jadranski obali, na Hrvaškem torej. Najbolj všeč mi je v Egiptu, kjer se sicer zaradi milih zim, da surfati tudi v zimskih mesecih. Sam pozimi zaradi treniranja alpskega smučanja surfam bolj malo, če pa že, mora biti temperatura vode vsaj kakih dvanajst stopinj Celzija in prav tako temperatura ozračja,« o surfanju na kratko pove Žan, ki trenutno obiskuje drugi letnik ekonomske gimnazije v Kranju.

Predlani je na državnem prvenstvu osvojil četrto mesto, kar je za njegovo starost lep uspeh. »Želim se še bolje izpopolniti in morda nastopiti na tekmi evropskega ranga, kjer je tako kakovost nastopajočih kot številčnost precej boljša,« še dodaja Žan, ki na tekmovanjih in tudi sicer najraje na vodi izvaja trike, ali kot temu v surfarskem žargonu pravijo »freestyle« vožnja. V zadnjem času je popularno tudi t. i. kajtanje na valovih, za katerega pa Žan pravi, da je precej bolj nevarna zadeva od klasičnega surfanja. Posebnega treninga Žan nima. Dodatno pozimi v okviru treniranja alpskega smučanja obiskuje fitness in tako skrbi za razvoj moči, ki jo pri surfanju še kako potrebuje. Kakšnih nevarnosti pa pri tem športu ne vidi, če je le pravi pristop in prava oprema. Sam ima dve deski in jadro. »Komplet nove opreme mora zdržati kakšna tri leta, odvisno, koliko surfaš,« še dodaja Žan.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

V Bašlju boljša cesta

Bašelj - Najstarejša vaščanka Frančiška Zorman, po domače Krčeva, je na slovesnosti, ki so jo priredili v soboto v Bašlju, odprla obnovljen in asfaltir...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. avgust 2022 / 17:25

Zagorelo na treh mestih

Radovljica – Na območju Radovljice je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje nekaj minut čez 14. uro zagorela brežina ob železniški progi na relaciji Globoko–Radovljica. Kot so sporočili s P...

Zanimivosti / sreda, 10. avgust 2022 / 17:01

Komarji – koliko jih je v Sloveniji

Kranj – »Topli poletni večeri so kot nalašč za posedanje na terasi. In ravno takrat, ko je najprijetnejše, od nekod pribrenčijo komarji in vse uničijo. Pa koliko jih je! Koliko?« Tako so zapisali n...

Nasveti / sreda, 10. avgust 2022 / 16:59

Tanja odgovarja

Spoštovani, zanima me, ali bo hčerki uspelo še enkrat zanositi. Z možem že imata punčko, sedaj pa poskuša hčerka s pomočjo umetne oploditve ponovno zanositi. Jaz tega ne podpiram, saj vidi...

Kronika / sreda, 10. avgust 2022 / 16:52

Storilec zavedel plačnika

Kranj – Policisti so pretekli teden obravnavali primer računalniške kriminalitete. »Storilec je prestregel elektronska sporočila med podjetjema in se vmešal v komunikacijo ter pri izvajanju finančn...

Nasveti / sreda, 10. avgust 2022 / 16:50

Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestri...