Gabrijel Pagon ohranja tradicijo z unikatnimi lesenimi izdelki. V rokah ima star žehtar. (Foto: Tina Dokl)

Mojster obdelave lesa

Gabrijel Pagon je prvi leseni izdelek, to je bil žehtar, naredil že pri svojih dvanajstih letih.

Bistrica pri Tržiču - Gabrijel Pagon iz Bistrice pri Tržiču, po rodu pa Primorec, je mojster obdelave lesa. Domačo hišo krasijo unikatni leseni krožniki, sklede, skrinje, zibelke, možnar, lesena smetišnica, šuštarski stol ... V les tudi žge. »Živim v mestu s čevljarsko tradicijo, zato tudi taki izdelki, kot je šuštarski stol, ne smejo iti v pozabo,« pove Gabrijel Pagon. Doma hrani žehtar (po primorsko) oziroma golido, to je posoda z enim ročem, v katero so molzli mleko. »Žehtar sem naredil pri svojih dvanajstih letih. Mama je imela star žehtar, pa sem rekel, da ji bom naredil novega,« se spominja Pagon. Za mizarja se je izučil v letih 1953-1956 v Solkanu, zatem je odšel v Poljane s trebuhom za kruhom. Po vojaščini je služboval v Kranju v trgovini s pohištvom, že kmalu je postal pomočnik poslovodje, zato se je prekvalificiral v trgovca. Leta 1967 je v domači hiši v Bistrici pri Tržiču odprl obrt. »Doma sem imel obrt, pazil sem na sina in hčerko, ko je bila žena v službi, zraven sem uspešno končal še srednjo komercialno šolo. Dobrih sedem let sem imel mizarsko obrt, potem sem šel za prodajnega referenta v Jelovico. Upokojitev leta 1991 sem dočakal v tržiškem Peku kot revizor trgovin,« pripoveduje.

Upokojitev je prinesla tisto, kar si je že dolgo želel: čas za svoj najljubši hobi, obdelavo lesa. »To je tisto, čemur pravimo za dušo,« pove. Na zalogi ima kar sedemindvajset vrst lesa. »Zelo rad obdelujem oreh in javor, nekaj posebnega sta jelša in češnja. Kot zanimivost naj povem, da imam skodelice iz cipresovine.« Skuha tudi žganje iz domačih hrušk, steklenico žganega pa zapečati z unikatnim lesenim zamaškom. Omenil je še eno zanimivo podrobnost: vse lesene izdelke, ki služijo za prehranske namene, prepoji in spolira z oljčnim oljem. »Ne spomnim se, da bi katero zimo tako užival, kot sem letošnjo. Zunaj je bil mraz, jaz pa sem bil na toplem, v objemu lesa,« še pove Gabrijel Pagon.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 7. julij 2021 / 13:14

V Kranju danes popoldne odprto cepljenje za vse

Kranj – Osebje Zdravstvenega doma Kranj danes od 14. do 17. ure v cepilnem centru v kranjski vojašnici izvaja odprto cepljenje brez naročanja s cepivom Pfizer. Ob tem še obveščajo, da je parkiranje...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 26. junij 2019 / 19:35

Pustili so sledi

Tupaliče – Župan Občine Preddvor je ob koncu šolskega leta sprejel učenke in učence, ki so se vsa leta izkazovali kot najboljši. Na Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor so vsa leta odlično izdelov...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:34

Zeliščni napitki

Kljub deževnemu maju je nastopilo poletje, kar pomeni tudi čas izdelovanja različnih zeliščnih sirupov in napitkov. Kmalu po veliki noči na Primorskem dozori bezeg in najbolj zgodnji lahko izdelajo...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:34

Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:33

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Pogledali bomo pismo bralke te rubrike pod šifro Ribi 72. Izbranih ima sedem kart, ki si jih ne zna popolnoma razložiti. Je na razpotju, se še odloča in jo zanima, kaj jo čaka po tej odločitvi. Kar...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:31

Tanja odgovarja

Draga Tanja, zopet se obračam nate. Kaj in kako naj se obnašam do sinove punce, ki mi povzroča same težave, naj kaj naredim ali pa jo pustim na miru. Ali bo hči naredila izpit? Kaj pa neča...