Gabrijel Pagon ohranja tradicijo z unikatnimi lesenimi izdelki. V rokah ima star žehtar. (Foto: Tina Dokl)

Mojster obdelave lesa

Gabrijel Pagon je prvi leseni izdelek, to je bil žehtar, naredil že pri svojih dvanajstih letih.

Bistrica pri Tržiču - Gabrijel Pagon iz Bistrice pri Tržiču, po rodu pa Primorec, je mojster obdelave lesa. Domačo hišo krasijo unikatni leseni krožniki, sklede, skrinje, zibelke, možnar, lesena smetišnica, šuštarski stol ... V les tudi žge. »Živim v mestu s čevljarsko tradicijo, zato tudi taki izdelki, kot je šuštarski stol, ne smejo iti v pozabo,« pove Gabrijel Pagon. Doma hrani žehtar (po primorsko) oziroma golido, to je posoda z enim ročem, v katero so molzli mleko. »Žehtar sem naredil pri svojih dvanajstih letih. Mama je imela star žehtar, pa sem rekel, da ji bom naredil novega,« se spominja Pagon. Za mizarja se je izučil v letih 1953-1956 v Solkanu, zatem je odšel v Poljane s trebuhom za kruhom. Po vojaščini je služboval v Kranju v trgovini s pohištvom, že kmalu je postal pomočnik poslovodje, zato se je prekvalificiral v trgovca. Leta 1967 je v domači hiši v Bistrici pri Tržiču odprl obrt. »Doma sem imel obrt, pazil sem na sina in hčerko, ko je bila žena v službi, zraven sem uspešno končal še srednjo komercialno šolo. Dobrih sedem let sem imel mizarsko obrt, potem sem šel za prodajnega referenta v Jelovico. Upokojitev leta 1991 sem dočakal v tržiškem Peku kot revizor trgovin,« pripoveduje.

Upokojitev je prinesla tisto, kar si je že dolgo želel: čas za svoj najljubši hobi, obdelavo lesa. »To je tisto, čemur pravimo za dušo,« pove. Na zalogi ima kar sedemindvajset vrst lesa. »Zelo rad obdelujem oreh in javor, nekaj posebnega sta jelša in češnja. Kot zanimivost naj povem, da imam skodelice iz cipresovine.« Skuha tudi žganje iz domačih hrušk, steklenico žganega pa zapečati z unikatnim lesenim zamaškom. Omenil je še eno zanimivo podrobnost: vse lesene izdelke, ki služijo za prehranske namene, prepoji in spolira z oljčnim oljem. »Ne spomnim se, da bi katero zimo tako užival, kot sem letošnjo. Zunaj je bil mraz, jaz pa sem bil na toplem, v objemu lesa,« še pove Gabrijel Pagon.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Največja vaja v predorih

V predoru Karavanke so v noči s četrtka na petek izvedli državno vajo zaščite in reševanja, najobsežnejšo doslej v cestnih predorih v Sloveniji.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 24. junij 2021 / 23:58

Medeni vrt slavi jubilej

Šenčurska kavarna in slaščičarna Medeni vrt že sladko desetletje razvaja svoje goste in mnogi se vsako leto z veseljem udeležijo praznovanja obletnice. Nihče ne dvomi, da bo tako tudi ta petek, 25....

Naklo / četrtek, 24. junij 2021 / 23:57

Upokojenci bodo kolesarili

Naklo – Društvo upokojencev Naklo že nekaj let v počastitev občinskega praznika in na dan dneva državnosti organizira kolesarjenje po občini. V petek, 25. junija, bo ta prireditev drugačna in števi...

Gorenjska / četrtek, 24. junij 2021 / 23:55

Testno uvajajo evropsko digitalno potrdilo

Vlada je ukrepom za zajezitev koronavirusne bolezni dodala nekaj sprememb. Z današnjim dnem v Sloveniji testno uvajajo evropsko covidno digitalno potrdilo.

GG Plus / četrtek, 24. junij 2021 / 23:49

Kaj je Slovenija dosegla v tridesetih letih in česa ni

Gorenjski glas je želel pridobiti od mene za slavnostno številko časopisa ob tridesetletnici naše domovine Slovenije zapis, kaj je Slovenija dosegla v tridesetih letih in česa ni. Naloga ni lahka, zat...

Gorenjska / četrtek, 24. junij 2021 / 23:47

Trideset let

Spomnim se, kako sem se zjutraj – dan po slovesni razglasitvi samostojnosti Slovenije – peljala v Ljubljano. V Šentvidu so bile barikade, preusmerili so nas na obvoz, mimo šentviške vojašnice sem s...