Dvajsetica za Žanov liker
Franc Žan iz Pševega je na ocenjevanju koroškega združenja Mostbarkeiten prejel najvišjo možno oceno za borovničev liker.
Pševo – Koroško združenje Mostbarkeiten, ki združuje predelovalce sadja in gostince, je tudi letos pripravilo mednarodno ocenjevanje izdelkov iz sadja Alpe–Adria, na katerem so z žganjem, likerjem, sadnim vinom, sadnim sokom in kisom sodelovali kmetje in drugi predelovalci sadja iz Avstrije, Nemčije, Italije in Slovenije. Na ocenjevanju je že četrto leto kot edini z Gorenjskega sodeloval Franc Žan iz Pševega, ki doslej še nikoli ni ostal praznih rok. Z letošnjim izkupičkom je še posebej zadovoljen. Za lahki borovničev liker je dobil najvišje možno število točk (dvajset), kar je na ocenjevanju zelo redka ocena, in si s tem prislužil zlato medaljo in naziv nacionalnega zmagovalca. Uspeh je dopolnil še z bronasto medaljo za hruškovo žganje.
Ko Franca vprašamo, kaj je skrivnost uspeha, pravi: »Ko primerjam moj klasični kmečki kotel za žganjekuho s tistimi, kot jih imajo, na primer, žganjekuhi v Avstriji, je to tako, kot bi primerjal fička z mercedesom. A vse ni odvisno od kotla, še bolj kot kotel so pomembne spretnosti in izkušnje. Žganjekuha je postala velika znanost, pri kateri pa kljub dolgoletnim izkušnjam še vedno odkrijem kaj novega in tudi možnosti za izboljšave.«
Franc ima res veliko izkušenj, že dvaintrideset let se ukvarja z žganjekuho, pred štirinajstimi leti se je za predelavo sadja registriral tudi kot samostojni podjetnik. Pripravlja jabolčno in tepkovo žganje, sadjevec ter borovničev, medeni in limonin liker. V novem objektu na Šutni je že uredil žganjekuho, načrtuje pa še predelavo.