Jedi za pomladne dni (10)

Mozzarella v solati

Sestavine: 1 zavitek mozzarelle, 4 paradižniki, 10 dag rukole, 1 glava radiča, 1 manjša glava majniške solate, sol, poper, kis, olje po potrebi.

Priprava: Očiščeno rukolo, radič in majniško solato prelijemo s preprostim solatnim prelivom in dodamo narezano mozzarello. Solato lahko potresemo s celimi orehovimi jedrci ali narezanimi mandlji. Narahlo premešamo in po okusu še začinimo.

Mineštra z bučkami in testeninami

Sestavine: 30 dag bučk, 30 dag krompirja, 4 dag čebule, 1 dl olja, zelenjavna omaka, jušni svedrčki.

Priprava: Krompir olupimo, ga narežemo na enake kocke, čebulo drobno sesekljamo, bučke zrežemo na kocke. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo olupljen in na kocke narezan krompir, prepražimo in zalijemo z zelenjavno juho. Ko juha dobro prevre, dodamo bučke ter začinimo s poprom in soljo. Testenine damo v juho nekaj minut pred koncem. Mineštro pokusimo in po potrebi še začinimo. Po želji lahko dodamo še nariban sojin sir.

Zrezek v pivovem testu

Sestavine: 4 enaki telečji zrezki po 14 dag, četrt l piva, 1 dl zelenjavne ali kakšne druge juhe, 5 dag moke, sol, poper. Pivovo testo: 3 beljaki, sol, 15 dag moke, 2 rumenjaka, osminko l piva.

Priprava: Zrezek pripravimo v marinadi, ki jo pripravimo tako, da pivo in juho z začimbami in moko prevremo. Nato marinado ohladimo. V tej marinadi mariniramo potolčene zrezke do 12 ur. Za pivovo testo stepemo beljake v sneg, solimo, dodamo moko, rumenjake in pivo, ter nekaj brizgov mineralne vode. Pazljivo premešamo. Zrezke vzamemo iz marinade, jih osušimo, solimo, pomokamo, namočimo v pivovo testo in ocvremo v vročem olju. Pečene zložimo na papirnato servieto, da se zrezki nekoliko osušijo. Poleg ponudimo novi krompirček in kuhano zelenjavo na maslu. Poleg ponudimo še zeleno solato z redkvicami.

Čokoladne rezine

Sestavine: 12 dag masla, 15 dag sladkorja, 3 jajca, 10 dag čokolade, 13 dag mandljev, 1 žlica turške kave, 4 dag moke, pecilni prašek, rum, osminko l belega vina, četrt l sladke smetane, 1 žlica sladkorja, 10 dag čokolade.

Priprava: Penasto umešamo sladkor in maslo, jajca in raztopljeno čokolado. Primešamo mlete mandlje, kavo, nato pa še moko pomešano s pecilnim praškom. Tortni model namažemo in potresemo z moko. Testo damo v model. Pečemo ga v pečici pri 175 stopinjah Celzija 30 minut. Pečeno testo prelijemo z mešanico ruma in vina. Testo obložimo s tolčeno sladko smetano. Čokoladne skobljence naredimo tako, da čokolado razpustimo v vodni kopeli. V tanki plasti jo namažemo na peki papir ali na porcelanast pladenj. Ko se strdi, jo s kovinskim strgalnikom narežemo na večje skobljence. Skobljence damo na tolčeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 7. julij 2022 / 13:53

Pametna Mlaka kot zgled

Evropska komisija je pilotni projekt Pametno naselje Mlaka uvrstila med štiri evropske primere dobre prakse na področju pametnih mest.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 15. september 2021 / 16:36

Od Pesmi upora do Našega skladišča

Gledališče Toneta Čufarja vabi v aBONma. Letos je gledališki in glasbeni abonma, oba z zanimivim programom za različne okuse, mogoče plačati tudi z bonom.

Kranjska Gora / sreda, 15. september 2021 / 16:35

Dom Valentina Staniča z novo vremensko postajo

Mojstrana – Ekipa Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, je v okviru projekta LIFE SustainHuts na Dom Valentina Staniča pod Triglavom, ki stoji 2332 metrov nad morjem, namestila vremensko...

Razvedrilo / sreda, 15. september 2021 / 16:34

Niso bili le sošolci, bili so prijatelji

Po petdesetih letih so se prvič srečali nekdanji sošolci in sošolke, ki so osnovnošolsko izobrazbo sklenili v šolskem letu 1970–1971 na Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor.

Tržič / sreda, 15. september 2021 / 16:33

Zahvalili so se jim s priznanji

Tržič – Društvo upokojencev (DU) Tržič že dobrih deset let izvaja projekt Starejši za starejše, kjer prostovoljci ugotavljajo, da je kar precej občanov, ki komaj shajajo s svojimi pokojninami. Druš...

Jezersko / sreda, 15. september 2021 / 15:35

Spomin je še vedno živ

Osrednja slovesnost ob počastitvi praznika Občine Jezersko je tokrat minila v duhu tridesetletnice samostojnosti Slovenije.