Jedi za pomladne dni (10)

Mozzarella v solati

Sestavine: 1 zavitek mozzarelle, 4 paradižniki, 10 dag rukole, 1 glava radiča, 1 manjša glava majniške solate, sol, poper, kis, olje po potrebi.

Priprava: Očiščeno rukolo, radič in majniško solato prelijemo s preprostim solatnim prelivom in dodamo narezano mozzarello. Solato lahko potresemo s celimi orehovimi jedrci ali narezanimi mandlji. Narahlo premešamo in po okusu še začinimo.

Mineštra z bučkami in testeninami

Sestavine: 30 dag bučk, 30 dag krompirja, 4 dag čebule, 1 dl olja, zelenjavna omaka, jušni svedrčki.

Priprava: Krompir olupimo, ga narežemo na enake kocke, čebulo drobno sesekljamo, bučke zrežemo na kocke. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo olupljen in na kocke narezan krompir, prepražimo in zalijemo z zelenjavno juho. Ko juha dobro prevre, dodamo bučke ter začinimo s poprom in soljo. Testenine damo v juho nekaj minut pred koncem. Mineštro pokusimo in po potrebi še začinimo. Po želji lahko dodamo še nariban sojin sir.

Zrezek v pivovem testu

Sestavine: 4 enaki telečji zrezki po 14 dag, četrt l piva, 1 dl zelenjavne ali kakšne druge juhe, 5 dag moke, sol, poper. Pivovo testo: 3 beljaki, sol, 15 dag moke, 2 rumenjaka, osminko l piva.

Priprava: Zrezek pripravimo v marinadi, ki jo pripravimo tako, da pivo in juho z začimbami in moko prevremo. Nato marinado ohladimo. V tej marinadi mariniramo potolčene zrezke do 12 ur. Za pivovo testo stepemo beljake v sneg, solimo, dodamo moko, rumenjake in pivo, ter nekaj brizgov mineralne vode. Pazljivo premešamo. Zrezke vzamemo iz marinade, jih osušimo, solimo, pomokamo, namočimo v pivovo testo in ocvremo v vročem olju. Pečene zložimo na papirnato servieto, da se zrezki nekoliko osušijo. Poleg ponudimo novi krompirček in kuhano zelenjavo na maslu. Poleg ponudimo še zeleno solato z redkvicami.

Čokoladne rezine

Sestavine: 12 dag masla, 15 dag sladkorja, 3 jajca, 10 dag čokolade, 13 dag mandljev, 1 žlica turške kave, 4 dag moke, pecilni prašek, rum, osminko l belega vina, četrt l sladke smetane, 1 žlica sladkorja, 10 dag čokolade.

Priprava: Penasto umešamo sladkor in maslo, jajca in raztopljeno čokolado. Primešamo mlete mandlje, kavo, nato pa še moko pomešano s pecilnim praškom. Tortni model namažemo in potresemo z moko. Testo damo v model. Pečemo ga v pečici pri 175 stopinjah Celzija 30 minut. Pečeno testo prelijemo z mešanico ruma in vina. Testo obložimo s tolčeno sladko smetano. Čokoladne skobljence naredimo tako, da čokolado razpustimo v vodni kopeli. V tanki plasti jo namažemo na peki papir ali na porcelanast pladenj. Ko se strdi, jo s kovinskim strgalnikom narežemo na večje skobljence. Skobljence damo na tolčeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / torek, 25. junij 2019 / 16:48

Občina Vodice izgubila tožbo

Zaradi izgubljene tožbe bo morala Občina Vodice izplačati 345 tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 15. september 2013 / 22:52

Privoščijo jim tudi srečo

Te dni večina vsaj malce navdušenih za šport spremlja EP v košarki, ta teden pa so z novo zmago navdušili naši nogometaši. Zato smo spraševali ali imajo naši nogometaši možnosti za uvrstitev na SP in...

Zanimivosti / nedelja, 15. september 2013 / 22:48

Paradižnik tehtal 1,4 kilograma

Kranj - Da je paradižnik letos na Gorenjskem dobro obrodil, bi lahko sklepali že na podlagi fotografij, ki jih dobivamo v uredništvo. »Kar dva - Johan in Lučka Špendal sta bila potrebna, da sta ga...

Kronika / nedelja, 15. september 2013 / 22:47

Nabral šestnajst kilogramov gob

Podbrezje - Kranjski prometni policisti so v sredo okoli 14. ure v Podbrezjah ustavili 51-letnega voznika osebnega avtomobila iz Tržiča, ki je vozil precej nezanesljivo, med vožnjo pa je u...

Humor / nedelja, 15. september 2013 / 22:35

Od zadaj

Papežu Frančišku se je zgodil Borut Pahor. Tudi on se namreč vozi s katrco. Upamo le, da ne bo začel še barvati ograj, pobirati smeti, skrbeti za konje …

Zanimivosti / nedelja, 15. september 2013 / 22:33

Vaš razgled

Tokratni »razgled« ni od včeraj, a vendarle je zelo zanimiv. Čebele so očitno pobegnile enemu od čebelarjev in našle (začasno) zatočišče na »možiclju«, ki vabi v gostilno Stari Mayr v Kran...