Jedi za pomladne dni (10)

Mozzarella v solati

Sestavine: 1 zavitek mozzarelle, 4 paradižniki, 10 dag rukole, 1 glava radiča, 1 manjša glava majniške solate, sol, poper, kis, olje po potrebi.

Priprava: Očiščeno rukolo, radič in majniško solato prelijemo s preprostim solatnim prelivom in dodamo narezano mozzarello. Solato lahko potresemo s celimi orehovimi jedrci ali narezanimi mandlji. Narahlo premešamo in po okusu še začinimo.

Mineštra z bučkami in testeninami

Sestavine: 30 dag bučk, 30 dag krompirja, 4 dag čebule, 1 dl olja, zelenjavna omaka, jušni svedrčki.

Priprava: Krompir olupimo, ga narežemo na enake kocke, čebulo drobno sesekljamo, bučke zrežemo na kocke. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo olupljen in na kocke narezan krompir, prepražimo in zalijemo z zelenjavno juho. Ko juha dobro prevre, dodamo bučke ter začinimo s poprom in soljo. Testenine damo v juho nekaj minut pred koncem. Mineštro pokusimo in po potrebi še začinimo. Po želji lahko dodamo še nariban sojin sir.

Zrezek v pivovem testu

Sestavine: 4 enaki telečji zrezki po 14 dag, četrt l piva, 1 dl zelenjavne ali kakšne druge juhe, 5 dag moke, sol, poper. Pivovo testo: 3 beljaki, sol, 15 dag moke, 2 rumenjaka, osminko l piva.

Priprava: Zrezek pripravimo v marinadi, ki jo pripravimo tako, da pivo in juho z začimbami in moko prevremo. Nato marinado ohladimo. V tej marinadi mariniramo potolčene zrezke do 12 ur. Za pivovo testo stepemo beljake v sneg, solimo, dodamo moko, rumenjake in pivo, ter nekaj brizgov mineralne vode. Pazljivo premešamo. Zrezke vzamemo iz marinade, jih osušimo, solimo, pomokamo, namočimo v pivovo testo in ocvremo v vročem olju. Pečene zložimo na papirnato servieto, da se zrezki nekoliko osušijo. Poleg ponudimo novi krompirček in kuhano zelenjavo na maslu. Poleg ponudimo še zeleno solato z redkvicami.

Čokoladne rezine

Sestavine: 12 dag masla, 15 dag sladkorja, 3 jajca, 10 dag čokolade, 13 dag mandljev, 1 žlica turške kave, 4 dag moke, pecilni prašek, rum, osminko l belega vina, četrt l sladke smetane, 1 žlica sladkorja, 10 dag čokolade.

Priprava: Penasto umešamo sladkor in maslo, jajca in raztopljeno čokolado. Primešamo mlete mandlje, kavo, nato pa še moko pomešano s pecilnim praškom. Tortni model namažemo in potresemo z moko. Testo damo v model. Pečemo ga v pečici pri 175 stopinjah Celzija 30 minut. Pečeno testo prelijemo z mešanico ruma in vina. Testo obložimo s tolčeno sladko smetano. Čokoladne skobljence naredimo tako, da čokolado razpustimo v vodni kopeli. V tanki plasti jo namažemo na peki papir ali na porcelanast pladenj. Ko se strdi, jo s kovinskim strgalnikom narežemo na večje skobljence. Skobljence damo na tolčeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Čudovit indijski Gujarat

Dokumentarni feljton na Televiziji Slovenija. V ponedeljek vam bodo predstavili enega turistično neodkritih koščkov sveta, ki slovi po pisanih ročno vezenih tekstilijah in arhitekturi, v kateri so sle...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Vojvoda Edinburški je podelil priznanja

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji je britanska kraljica Elizabeta II. preživela v Lipici in v Ljubljani. Vojvoda Edinburški je v Slovenski filharmoniji podelili zlata priznanja Mepi dijakom iz Kran...

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Po zdravje na Primorsko

Jesen je velikodušna gospa, ki ponuja obilo darov, s katerimi obogatimo jesensko in zimsko prehrano ter utrjujemo zdravje.

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Temeljni kamen za vadbeni poligon

V Zdravilnem gaju Tunjice so s pomočjo nepovratnih sredstev začeli uresničevati projekt Gibanova.

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Pri IEDC odprli Center za inovativno učenje

V petek so odprli vrata tretje stavbe IEDC - Poslovne šole Bled, v kateri bo Center za inovativno učenje menedžmenta.

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: Potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlico...