Češnje, božanski sadež

Kako težko jih čakamo! Pa ne tistih, ki pridejo na trg še na pol zelene in vodene z astronomsko visoko ceno, pač pa domače, ki jih spremljamo od prvega cvetenja naprej.

Ob njih trepetamo: pa ja ne bo dežja, da bi čebelice ne mogle obletati vseh cvetov. Ob spomladanskih nevihtah se spet bojimo, da drobnih zelenih nastavkov na pecljih ne bo oklestila toča, in bojimo se dežja, ko bodo zrele, da ne bodo razpokale in začele gniti ... In če gre vse po sreči in je češnja vsa rdeča in vabeča, smo potem vsako jutro na lestvah, da čim prej, ko so od nočnega hladu še vse trdne in sočne, pojemo svojo jutranjo merico. Seveda se ves dan še po malem vračamo k njej. Nikoli se jih ne naješ in ne prenaješ. Tako dobre so! Deklice si naredijo uhane iz češnjevih parov, fantiči streljajo s pečkami iz votlih paličic na tiste, ki jih radi vidijo, mame pa za svoje najdražje spečejo češnjevo pito, češnjev zavitek, češnjevo torto ...

Češnjev kolač

400 g moke, 7 g pecilnega praška, 250 g masla, 280 g sladkorja v prahu, pol zavitka vanilin sladkorja, 5 jajc, 125 ml mleka, 800 g češenj, limonina lupina, sol.

V pekač položimo peki papir. Češnje operemo in izkoščičimo. Moko in pecilni prašek presejemo skozi cedilo. Maslo, sladkor v prahu, vanilin sladkor, sol in naribano limonino lupino penasto umešamo z mešalnikom. Postopno dodajamo še jajca, moko s pecilnim praškom in mleko. Testo nato razporedimo po pekaču in nanj potresemo češnje. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko se kolač ohladi, ga razrežemo, in če želimo, potresemo s sladkorjem v prahu.

Češnjev zavitek iz vlečenega testa

300 g vlečenega testa, 1,5 kg češenj, pol čajne žličke cimeta, 110 g drobtin, 300 ml kisle smetane, 1 jajce, sladkor po okusu, 10 ml ruma.

Češnje operemo in razkoščičimo. Dodamo jim malo sladkorja, rum, cimet in 50 g drobtin. Vse skupaj dobro premešamo. V posodici dobro premešamo kislo smetano, 60 g drobtin in jajce. Šest listov vlečenega testa razdelimo na tri dele, prav tako nadev in preliv iz kisle smetane. Vzamemo en list testa, ga položimo na mizo in namažemo s prelivom. Nanj nato položimo drugi list testa, po polovici ga premažemo s prelivom, po drugi polovici pa damo češnjev nadev. Zavitek lepo zavijemo in položimo v namaščen pekač. Po enakem postopku pripravimo še dva zavitka. Pečemo jih na 200 stopinjah Celzija približno 30 minut.

Češnjev narastek

Za 4 osebe potrebujemo: 10 dag surovega masla, 16 dag sladkorja, 6 jajc, limonino lupinico, 5 dag zmletih orehov, 10 dag drobtin, 3 žlice ruma, 10 dag moke, pol žličke cimeta, 1 kg češenj, sladkor za posipanje.

Surovo maslo in sladkor penasto umešamo. Postopoma dodajamo rumenjake in naribano limonino lupinico. Beljake stepemo v trd sneg, drobtinice navlažimo z rumom. Sneg, orehe, drobtinice, moko in cimet zmešamo narahlo med kremo. Dobljeno testo damo v namaščen pekač ali v tortni model in ga poravnamo. Po vrhu potresemo testo s češnjami, ki smo jim odstranili pečke. Narastek pečemo 30 minut pri 180 do 200 stopinjah Celzija.

Torta iz vloženih višenj

Testo: 12 dag masla, 10 dag sladkorja, 25 dag moke, 1 rumenjak, 1 vanilin sladkor; Nadev: 5 dag masla, 1 jajce, 2 žlici sladkorja, 2 žlici jedilnega škroba, 1 vanilin sladkor, 1,25 dl mleka, višnje iz kompota.

Iz navedenih sestavin napravimo testo, ki naj stoji eno uro, nato ga razvaljamo v velikosti pekača tako, da so robovi nekoliko dvignjeni in ga večkrat prebodemo z vilicami. Tik preden je testo pečeno, ga prelijemo z nadevom in spečemo do konca. Nadev: maslo, jajca in sladkor penasto umešamo, primešamo še druge sestavine in prelijemo po testu.

Češnjev kompot I

40 dag češenj, 4 dl vode, 7 dag sladkorja, sok pol limone (po okusu dodamo še kakšno dišavnico, kot na primer nageljnovo žbico, malo cimetove skorjice, kardamom ...)

V sladkan in odišavljen krop stresemo oprane češnje brez pecljev. Vrejo naj nekaj minut, nato kompot dobro ohladimo in ponudimo.

Češnjev kompot II

1 kg češenj, 10 do 20 dag sladkorja, cimet, klinčki, rdeče vino, malo ruma, vode po potrebi.

Češnje operemo. Vodo zavremo s sladkorjem in dodatki. Češnje kuhamo na malem ognju 5 do 10 minut. Če so še premalo sladke, jih dosladkamo. Ko so češnje že mehke, dodamo cimet, klinčke, rdeče vino in malo ruma. Prilijemo toliko vode, kot je potrebno. Prevremo, ohladimo in ponudimo.

Češnje z jogurtom

250 g razkoščičenih češenj, 1 skodelica smetanovega jogurta, 20 g vanilin sladkorja.

Češnje operemo, razkoščičimo in razpecljamo. Smetanov jogurt zmešamo z vanilin sladkorjem in dodamo češnje. Naložimo v skodelice in ponudimo.

Češnjev kompot za zimo

Češnjam previdno odstranimo peclje. Vložimo jih v kozarce in zalijemo s sladkorno raztopino, ki naj sega od treh četrtin kozarca. Na 1 liter vode vzamemo 28 do 30 dag sladkorja, prevremo in ohladimo. Zalite kozarce zapremo s pokrovčkom in pasteriziramo 25 minut pri 80 stopinjah Celzija.

Češnje kot zdravilo

Niso samo lepe in dobre, so tudi zdrave, vedo povedati strokovnjaki.

- Češnje znižujejo količino sečne kisline v telesu in preprečujejo putiko.

- Rastlinska barvila v teh sadežih skupaj z vitaminom C in cinkom na novo gradijo vezivna tkiva in jih varujejo pred encimatskim razkrojem.

- Češnje nas pomladijo, saj med drugim obnavljajo kožo.

- Blažilno delujejo na vnetja v telesu in pomagajo pri preganjanju parodontoze.

- Češnje blažijo revmatična obolenja sklepov.

- S pomočjo češenj lahko tudi shujšamo: učinkovine iz njih nevtralizirajo maščobne snovi tako, da ne morejo prodreti skozi črevesno sluznico in vstopiti v krvni obtok.

- Sladkorni bolniki se češenj ne smejo najesti do sitega. Le po 10 do 20 češenj na dan!

- Češnje vsebujejo zelo veliko vitamina C, ki pomaga imunskemu sistemu, daje umu svežino.

- Folna kislina v njih je pomembna za živčevje in možgane, tvorbo krvi in rast.

- Češnje vsebujejo tudi veliko kalcija, pomembnega za kosti, zobe in delovanje živčevja. Prav tako vsebuje precejšen odmerek železa, ki je pomemben za tvorbo krvi in celično dihanje, ter kalija, ki pomaga preskrbovati celice in zmanjšuje količino vode v tkivih.

- Zelo dobro je za naše telo, če en teden vsak dan pojemo četrt kilograma svežih češenj.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Kriminal

Vzel tudi družinsko zlatnino Škofja Loka - Neznani storilec je v ponedeljek vlomil v stanovanjsko hišo v Podlubniku, iz katere je vzel digitalna foto...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 25. januar 2015 / 12:15

Šola, znana tudi v Sloveniji

Na zasebni Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru/St. Peter pri Šentjakobu v Rožu, ki jo že 26 let vodijo šolske sestre, so imeli pretekli teden informativni dan. Dan je bil povsem...

GG Plus / nedelja, 25. januar 2015 / 12:13

Peter Handke in Slovenci

Handke: »Odločilni osebi zame sta bila materina brata, ki sta padla v drugi svetovni vojni. Ne samo s tem, da sta, kot se skorajda evfemistično reče, padla. Materino pripovedovanje, njeno pripovedo...

Zanimivosti / nedelja, 25. januar 2015 / 12:06

Toleranca do drugačnosti

Medčloveški odnosi so v sedanji razgreti politično-ekonomski situaciji – tako na globalni kot tudi na lokalni ravni – pogosto na preizkušnji. Premoremo dovolj strpnosti do razlik in drugač...

Gospodarstvo / nedelja, 25. januar 2015 / 12:03

Državna sekretarka obiskala Meso Kamnik

Kamnik – V okviru sredinega obiska kmetijskega ministra Dejana Židana s sodelavci v osrednjeslovenski regiji je državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša obiskala tudi družbo Meso...

Gospodarstvo / nedelja, 25. januar 2015 / 12:02

Sloga ostala brez direktorja

Marijan Roblek je prejšnji teden sporazumno odstopil z mesta direktorja Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga, še naprej pa vodi Mlekop.