Linhartova pojedina
Z ženo sva 11. aprila letos doživela prijeten kulturni in kulinarični dogodek. Povabljena sva bila namreč na Linhartovo pojedino v Vidičevo hišo.Pred mogočnim renesančnim dvorcem, Vidičevo hišo, so nas pričakali gostitelji, oblečeni v oblačila iz Linhartovega časa: ponosna gospodarica, brhka natakarica in postaven natakar. Pospremili so nas v obnovljeno nekaj sto let staro klet in nam za dobrodošlico, ob prijetni glasbi Linhartovega sodobnika Mozarta, postregli z medenim vinom. Okrog vratu so nam privezali prtiče, nato pa se je začela večerja s proseno kašo s krompirjem, zabeljeno z zaseko, ki smo jo jedli z lesenimi žlicami. Sledila je glavna jed: po izbiri pečen piščanec ali svinjska krača in neolupljen kuhan krompir. Jedli smo seveda z rokami in si prste umivali v priloženi posodici z vodo in limono in jih brisali v prtiče, privezane okrog vratu. Vse je bilo tako pristno: okolje, odlično pripravljena hrana, izbrana vina, vzdušje. Predstavljal sem si, da sem na imenitni večerji pred dvesto leti. Skratka, imeniten kulturni in kulinarični dogodek. Vidičevi so znali gostinsko ponudbo povezati s kulturnim izročilom in to jim je povsem uspelo. Njihova izvirna gostinska ponudba bo obogatila turistično ponudbo Radovljice in utrip Linhartovega trga. Upam tudi, da bodo to kulturno in gostinsko obogatitev registrirali tudi blejski turistični delavci in počasi le spoznali, da predstavlja staro mestno jedro Radovljice z vsemi kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi ter gostinsko ponudbo izjemno dodatno turistično ponudbo Bleda.
Avgust Mencinger,
Radovljica