Marko Keber in Darja Mlinar iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica med nastopom, ki so ga budno spremljali tudi člani ocenjevalne komisije Društva barmanov Slovenije na čelu z Alešem Ogrinom, vodjem tekmovanja dijakov

Vzgajajo za barmane

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice so na letošnjem tekmovanju v mešanju pijač na Bledu osvojili šesto mesto.

Konec aprila so na Bledu pripravili že 30. Pokal Bleda v mešanju pijač za barmane. Čeprav na njem vsako leto tekmujejo najboljši domači in tudi nekateri tuji barmani, so se pri Društvu barmanov Slovenije odločili, da ob tem pripravijo tudi posebno tekmovanje za dijake srednjih gostinskih šol Slovenije. Tako je letos tekmovalo devet ekip iz osmih šol, med njimi tudi dijaki iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.

Ker je v učnih programih le malo časa namenjenega mešanju pijač, so se morali dijaki pod vodstvom mentorjev še posebej pripraviti na to tekmovanje. »V programu tekmovanja je priprava treh koktajlov, dva sta določena vnaprej, tretjega pa sestavimo sami. Tekmovanje je za dijake pomembno predvsem zato, ker si z nastopom pred komisijo in gledalci okrepijo samozavest, saj so postavljeni pred dejstvo, da se morajo znajti sami. Navadno imajo pred začetkom kar precej treme, ko pa se nastop začne, pa je že bolje,« je ob tekmovanju na Bledu povedal mentor radovljiških dijakov Simon Luskovec, ki je prepričan, da je barman lep poklic za mlade. »V Društvu barmanov Slovenije se sedaj borijo, da bi poklic točaja spremenili v poklic barmana in tak bo za mlade gotovo atraktiven. Takšna tekmovanja pa so pomembna tudi zato, da mladi ugotovijo, da je na trgu res ogromno različnih pijač, ki jih je moč tudi mešati. Prav tako se naučijo, da je pri pripravi pijač pomembna dekoracija, nastop, pa tudi barski inventar. Pri poklicu barmana je pomembno trudi druženje, saj barmani delajo z ljudmi in za ljudi,« je tudi dodal Simon Luskovec, ki je za letošnji nastop pripravil štiri dijake Danijela Vasiloskega, Marka Kebra, Darjo Mlinar in Aljaža Goloba. Čeprav so se na tekmovanju predstavili, kot so najbolje znali (priznali pa so, da so se jim tresle roke), so na koncu osvojili šesto mesto, najbolje pa so se odrezali dijaki iz Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Ljubljane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Pred kratkim sem imela neke sanje, v katerih sva z možem šla v disko. Rekel mi je, da še gre malo pogledat v zgornje nadstropje, potem pa ga ni bilo do petih zjutraj, ko so že priš...

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 14:27

Planinko je ugriznila kača

Kranj – V Krmi se je v soboto pri sestopu s Triglava zgrudil planinec. Do prihoda dežurne ekipe so ga oživljali mimoidoči. Dežurna ekipa ga je oskrbela in s helikopterjem prepeljala v ljubljanski K...

Razvedrilo / / 14:26

Na Loški grad prihaja Noctiferia

Škofja Loka – Akustičnemu projektu Transnatura, ki se ga je pogumno lotila znana metalska zasedba Noctiferia, boste lahko prisluhnili v soboto, 20. avgusta, ob 21. uri na Loškem gradu. Na predstavi...

Nasveti / / 14:25

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Nadaljujemo s kombinacijami treh kart, saj na ta način hitro pridemo do odgovora. Spraševalec ali mi sami, če gledamo karte sebi, izberemo tri poljubne karte in si jih razložimo. Najprej vsako pose...

Radovljica / / 14:24

Romi tudi letos na Brezjah

Brezje – Tako kot že pred nekaj leti so tudi za letošnji veliki šmaren Romi množično obiskali Brezje, saj so znani kot veliki častilci Marije. Prebivali so v kampu na Črnivcu. V soboto zvečer so v...

Bled / / 14:10

Predšmarni literarni večer

Mlino – Že štirinajsto leto zapored so na predvečer velikega šmarna na Mlinem prebirali dela blejskih literatov in besedila, ki so na različne načine povezana z Bledom; poseben čar pa so večeru dod...