Marko Keber in Darja Mlinar iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica med nastopom, ki so ga budno spremljali tudi člani ocenjevalne komisije Društva barmanov Slovenije na čelu z Alešem Ogrinom, vodjem tekmovanja dijakov

Vzgajajo za barmane

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice so na letošnjem tekmovanju v mešanju pijač na Bledu osvojili šesto mesto.

Konec aprila so na Bledu pripravili že 30. Pokal Bleda v mešanju pijač za barmane. Čeprav na njem vsako leto tekmujejo najboljši domači in tudi nekateri tuji barmani, so se pri Društvu barmanov Slovenije odločili, da ob tem pripravijo tudi posebno tekmovanje za dijake srednjih gostinskih šol Slovenije. Tako je letos tekmovalo devet ekip iz osmih šol, med njimi tudi dijaki iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.

Ker je v učnih programih le malo časa namenjenega mešanju pijač, so se morali dijaki pod vodstvom mentorjev še posebej pripraviti na to tekmovanje. »V programu tekmovanja je priprava treh koktajlov, dva sta določena vnaprej, tretjega pa sestavimo sami. Tekmovanje je za dijake pomembno predvsem zato, ker si z nastopom pred komisijo in gledalci okrepijo samozavest, saj so postavljeni pred dejstvo, da se morajo znajti sami. Navadno imajo pred začetkom kar precej treme, ko pa se nastop začne, pa je že bolje,« je ob tekmovanju na Bledu povedal mentor radovljiških dijakov Simon Luskovec, ki je prepričan, da je barman lep poklic za mlade. »V Društvu barmanov Slovenije se sedaj borijo, da bi poklic točaja spremenili v poklic barmana in tak bo za mlade gotovo atraktiven. Takšna tekmovanja pa so pomembna tudi zato, da mladi ugotovijo, da je na trgu res ogromno različnih pijač, ki jih je moč tudi mešati. Prav tako se naučijo, da je pri pripravi pijač pomembna dekoracija, nastop, pa tudi barski inventar. Pri poklicu barmana je pomembno trudi druženje, saj barmani delajo z ljudmi in za ljudi,« je tudi dodal Simon Luskovec, ki je za letošnji nastop pripravil štiri dijake Danijela Vasiloskega, Marka Kebra, Darjo Mlinar in Aljaža Goloba. Čeprav so se na tekmovanju predstavili, kot so najbolje znali (priznali pa so, da so se jim tresle roke), so na koncu osvojili šesto mesto, najbolje pa so se odrezali dijaki iz Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Ljubljane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 16. december 2016 / 11:51

Stiki, št. 4

Stiki, 16. december 2016, št. 4

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 5. januar 2015 / 14:26

Celoletni horoskop

Leto 2015 je v znamenju koze oziroma yanga. Letni čas koze je poletje, najboljši je mesec julij. Zahodno znamenje je rak. Ure, ki jim vlada koza, so od 13 do 15, njen fiksni element je ogenj. Pred nam...

Razvedrilo / ponedeljek, 5. januar 2015 / 14:05

Maj je mesec ljubezni

Ansambel Maj deluje od leta 2006, vendar je do danes doživel kar nekaj sprememb. Sedež ansambla je v Logatcu, a njegovi člani so iz različnih koncev Slovenije.

Tržič / ponedeljek, 5. januar 2015 / 13:22

Praznovali že v novi dvorani

Kovor – Dedek Mraz je pred novim letom obiskal tudi novo dvorano Doma krajanov v Kovorju. »V Kovorju smo ponosni na novo pridobitev, saj smo že dan kasneje v dvorani pogostili krajane, stare več ko...

Škofja Loka / ponedeljek, 5. januar 2015 / 13:21

Za pobratenja odgovorni ambasadorji

Škofja Loka – Leta 2011 so v Škofji Loki sodelovanje s pobratenimi in prijateljskimi mesti uredili tako, da so za vsako določili ambasadorja, skrbnika, zadolženega le za tiso mesto, koordinacija pa...

Bled / ponedeljek, 5. januar 2015 / 13:17

Z dobrimi željami okrog jezera

Številni domači in tuji gosti so na Bledu znova sklenili krog prijateljstva, ko so se na predzadnji dan v preteklem letu z baklami odpravili okrog jezera.