Marko Keber in Darja Mlinar iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica med nastopom, ki so ga budno spremljali tudi člani ocenjevalne komisije Društva barmanov Slovenije na čelu z Alešem Ogrinom, vodjem tekmovanja dijakov

Vzgajajo za barmane

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice so na letošnjem tekmovanju v mešanju pijač na Bledu osvojili šesto mesto.

Konec aprila so na Bledu pripravili že 30. Pokal Bleda v mešanju pijač za barmane. Čeprav na njem vsako leto tekmujejo najboljši domači in tudi nekateri tuji barmani, so se pri Društvu barmanov Slovenije odločili, da ob tem pripravijo tudi posebno tekmovanje za dijake srednjih gostinskih šol Slovenije. Tako je letos tekmovalo devet ekip iz osmih šol, med njimi tudi dijaki iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.

Ker je v učnih programih le malo časa namenjenega mešanju pijač, so se morali dijaki pod vodstvom mentorjev še posebej pripraviti na to tekmovanje. »V programu tekmovanja je priprava treh koktajlov, dva sta določena vnaprej, tretjega pa sestavimo sami. Tekmovanje je za dijake pomembno predvsem zato, ker si z nastopom pred komisijo in gledalci okrepijo samozavest, saj so postavljeni pred dejstvo, da se morajo znajti sami. Navadno imajo pred začetkom kar precej treme, ko pa se nastop začne, pa je že bolje,« je ob tekmovanju na Bledu povedal mentor radovljiških dijakov Simon Luskovec, ki je prepričan, da je barman lep poklic za mlade. »V Društvu barmanov Slovenije se sedaj borijo, da bi poklic točaja spremenili v poklic barmana in tak bo za mlade gotovo atraktiven. Takšna tekmovanja pa so pomembna tudi zato, da mladi ugotovijo, da je na trgu res ogromno različnih pijač, ki jih je moč tudi mešati. Prav tako se naučijo, da je pri pripravi pijač pomembna dekoracija, nastop, pa tudi barski inventar. Pri poklicu barmana je pomembno trudi druženje, saj barmani delajo z ljudmi in za ljudi,« je tudi dodal Simon Luskovec, ki je za letošnji nastop pripravil štiri dijake Danijela Vasiloskega, Marka Kebra, Darjo Mlinar in Aljaža Goloba. Čeprav so se na tekmovanju predstavili, kot so najbolje znali (priznali pa so, da so se jim tresle roke), so na koncu osvojili šesto mesto, najbolje pa so se odrezali dijaki iz Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Ljubljane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 8. maj 2015 / 10:25

Tožilka stopila korak nazaj

Tožilstvo nekdanjemu odvetniku Kristijanu Gnilšaku in predsedniku Stanovanjske zadruge Gorenjske Francu Teranu ne očita več, da sta po poravnavi s kranjsko občino oškodovala upnike Zadruge.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Sobe za streznitev

Po gorenjskih policijskih postajah smo preverili, kakšni so prostori za dvanajsturno pridržanje vinjenih voznikov.

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Očistili bregove Save

Športno društvo Tinaraft iz Radovljice je bilo organizator letošnjega, že devetnajstega ekoraftinga po vrsti. V skupni očiščevalni akciji so člani rafting klubov ter še mnogi drugi, ki jim ni vse...

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Vzgajajo za barmane

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice so na letošnjem tekmovanju v mešanju pijač na Bledu osvojili šesto mesto.

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Babica Barbara Čadež

Peti maj je mednarodni dan babic. Praznujemo ga že od leta 1992, njegov namen je počastiti delo babic ter ljudem predstaviti babištvo in njegov pomen.

Gorenjska / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Smolnikar poziva ministra Podobnika

Duplica - Zrak na Duplici kljub večletnim protestom krajanov in ukrepanju Občine Kamnik, ki se že dlje časa zaman trudi s problematiko seznaniti pristojno ministrstvo, še vedno n...