Šparglji, 2. del

Prejšnji teden je bilo zelo veliko napisanega o špargljih, le idej, kaj iz njih pripraviti, je bilo bolj malo, zato se tokrat osredotočimo zgolj na slednje.

Šparglji z jajcem

Za 1 osebo potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 20 dag poljubnih špargljev, žlico oljčnega olja, 2 žlici sladke smetane, 2 jajci, sol in sveže mlet poper.

Manjšo sesekljano čebulo prepražite na oljčnem olju skupaj z očiščenimi in narezanimi šparglji. Pražite toliko časa, da se zmehčajo. Zalijte s smetano, solite, poprajte in dodajte stepeni jajci. Pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo in takoj postrezite.

Rižota s šparglji

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 70 dag poljubnih špargljev, 2 žlici oljčnega olja, 30 dag riža za rižote, 2 dl suhega belega vina, 5 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo in dodajte očiščene in narezane šparglje. Vse skupaj pražite nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite, pustite stati nekaj minut in postrezite z naribanim sirom, ali pa iz njega napravite skodelico.

Brancinov file na špargljih s paradižnikom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg brancinovih filejev, 50 dag poljubnih špargljev, 1 manjšo čebulo, 2 paradižnika, 5 žlic oljčnega olja, sol in 1 dl belega vina.

Brancinove fileje razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z očiščenimi in na kose narezanimi šparglji. Dodajte na kocke narezan paradižnik, zalijte z vinom ter dušite do mehkega. V omako vrnite rezine brancina, začinite in prevrite. Na krožnik najprej naložite šparglje v omaki in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem ali rižem.

Telečji medaljoni s šparglji

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag poljubnih špargljev, 8 telečjih medaljonov težkih po 10 dag, 1 žlico masla, 8 rezin brija (sir z belo plesnijo), sol in sveže mlet poper.

Šparglje očistite in jih skuhajte v slanem kropu. Telečje medaljone natrite s soljo in poprom ter jih na vročem maslu z obeh strani opecite. Šparglje porazdelite po pekaču na 4 šope, na vsak šop belušev položite dva telečja medaljona in ju obložite z brijem. Postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in gratinirajte 10 minut. Beluše z medaljoni vred preložite na krožnik in postrezite.

Piščančji frikase s šparglji

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 50 dag poljubnih špargljev, 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, 1 žličko sveže sesekljanega peteršilja.

Piščančji file narežite na manjše kose ter ga solite. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte očiščene in narezane šparglje ter kose piščanca, malo prepražite, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Zalijte s sladko smetano ter dušite še 10 minut, po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 24. junij 2017 / 09:29

Najlepšo Slovenko še dobimo

V sredo smo že dobili najlepšega Slovenca – mister Slovenije je postal Primorec Majk Peroša. Na najlepšo Slovenko pa bomo morali počakati še nekaj časa, saj smo ravnokar dobili petnajst finalistk.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Prvi festival Roženvenskega klanca

Od 12. do 23. aprila bo potekal CREINAVIVA 2008 - prvi festival Roženvenskega (Mohorjevega) klanca v Kranju. Uradnemu odprtju na Plečnikovih stopnicah v soboto, 12. aprila, ob 10. uri bo sledila...

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Plavalne počitnice za otroke v Pepetovi družbi

V Športni šoli Pepe se že pripravljajo na šolske počitnice na letnem bazenu v Kranju. Tudi letos bosta Luka Berdajs in Marko Roner organizirala, ob pomoči Plavalnega kluba Merit Triglav Kranj in...

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Še kaj napiši. Bom.

Tomaž Završnik Foma, legenda kranjskega pihalnega orkestra, bo v sredo, 9. aprila, ob 19. uri v Prešernovem gledališču dirigiral Pihalnemu orkestru MO Kranj, ki bo izvajal samo njegove aranžmaje.

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Nostalgija po rojstnem kraju

Novoustanovljeno Srbsko kulturno društvo Petar Kočić Kranj ohranja kulturno dediščino Bosanske Krajine.

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Ljudi spodbuja k darovanju

Miha Jereb iz Besnice in Anže Šuštar iz Železnikov sta se lani domislila zanimive ideje. Razvila sta spletni portal, daritveni oglasnik, prek katerega lahko ljudje podarijo še uporabne predmete, ki ji...