Šparglji, 2. del

Prejšnji teden je bilo zelo veliko napisanega o špargljih, le idej, kaj iz njih pripraviti, je bilo bolj malo, zato se tokrat osredotočimo zgolj na slednje.

Šparglji z jajcem

Za 1 osebo potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 20 dag poljubnih špargljev, žlico oljčnega olja, 2 žlici sladke smetane, 2 jajci, sol in sveže mlet poper.

Manjšo sesekljano čebulo prepražite na oljčnem olju skupaj z očiščenimi in narezanimi šparglji. Pražite toliko časa, da se zmehčajo. Zalijte s smetano, solite, poprajte in dodajte stepeni jajci. Pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo in takoj postrezite.

Rižota s šparglji

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 70 dag poljubnih špargljev, 2 žlici oljčnega olja, 30 dag riža za rižote, 2 dl suhega belega vina, 5 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo in dodajte očiščene in narezane šparglje. Vse skupaj pražite nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite, pustite stati nekaj minut in postrezite z naribanim sirom, ali pa iz njega napravite skodelico.

Brancinov file na špargljih s paradižnikom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg brancinovih filejev, 50 dag poljubnih špargljev, 1 manjšo čebulo, 2 paradižnika, 5 žlic oljčnega olja, sol in 1 dl belega vina.

Brancinove fileje razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z očiščenimi in na kose narezanimi šparglji. Dodajte na kocke narezan paradižnik, zalijte z vinom ter dušite do mehkega. V omako vrnite rezine brancina, začinite in prevrite. Na krožnik najprej naložite šparglje v omaki in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem ali rižem.

Telečji medaljoni s šparglji

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag poljubnih špargljev, 8 telečjih medaljonov težkih po 10 dag, 1 žlico masla, 8 rezin brija (sir z belo plesnijo), sol in sveže mlet poper.

Šparglje očistite in jih skuhajte v slanem kropu. Telečje medaljone natrite s soljo in poprom ter jih na vročem maslu z obeh strani opecite. Šparglje porazdelite po pekaču na 4 šope, na vsak šop belušev položite dva telečja medaljona in ju obložite z brijem. Postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in gratinirajte 10 minut. Beluše z medaljoni vred preložite na krožnik in postrezite.

Piščančji frikase s šparglji

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 50 dag poljubnih špargljev, 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, 1 žličko sveže sesekljanega peteršilja.

Piščančji file narežite na manjše kose ter ga solite. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte očiščene in narezane šparglje ter kose piščanca, malo prepražite, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Zalijte s sladko smetano ter dušite še 10 minut, po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2022 / 10:23

Novo gnezdo za štorklje

Pred kratkim so na pobudo Matjaža Mravlje, predsednika Rotary kluba Logatec, na Bregu ob Savi postavili drog in gnezdo za štorklje.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 14. avgust 2015 / 07:00

Novi prostori za nove izdelke

Podjetje Sumida je na Blejski Dobravi zgradilo nov proizvodno-skladiščni objekt, velik dva tisoč kvadratnih metrov. Vanj so že preselili del proizvodnje.

Razvedrilo / petek, 14. avgust 2015 / 07:00

Živ žav okusov za odrasle

Očitno živimo v času, ko kulinaričnim televizijskim resničnostnim šovom delajo družbo tudi dogodki v živo, ki so tako ali drugače prepleteni s kulinariko. Tako na 'živžavih' za odrasle že nekaj časa k...

Kultura / petek, 14. avgust 2015 / 07:00

Harmonika, kljunasta flavta in glas

V petek, 14. avgusta, ob 20.30 bodo v cerkvi sv. Martina na Bledu nastopili harmonikar Gašper Primožič, Mateja Bajt s kljunasto flavto in sopranistka Andreja Geržina.

Kranjska Gora / petek, 14. avgust 2015 / 12:44

Jutri Vaški dan v Ratečah

Rateče – Turistično društvo Rateče - Planica jutri, na praznično soboto, pripravlja že 22. kulturno prireditev Vaški dan. Dogajanje v središču vasi se bo začelo ob 12.30 s pestro ponudbo d...

Vodice / petek, 14. avgust 2015 / 12:44

Novo vozilo za gasilce PGD Polje

Vodice – Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Polje iz občine Vodice vabijo na slavnostni prevzem novega gasilskega vozila znamke GVM Renault Trafic Passanger, ki bo jutri, 15. avgusta, ob 19....