Jedi za pomladne dni (7)

Sirova juha

Sestavine: 1,30 l kostne juhe, 3 jajca, 2 zavitka naribanega parmezana, 3 žlice presejanih drobtin, 8 dag ementalskega sira, sesekljani peteršilj, 2 stroka česna.

Priprava: Stepenim jajcem primešamo drobtine, nariban parmezan in nariban ementalski sir. Vse skupaj med mešanjem zakuhamo v vrelo juho. Juho odstavimo, jo nekoliko ohladimo, nazadnje dodamo še začimbe in sesekljan peteršilj.

Sipina rižota

Sestavine: 30 dag sipe, 30 dag paradižnika, sesekljani peteršilj, česen, sol, poper, 45 dag riža, voda za zalivanje, 1 zavitek naribanega parmezana.

Priprava: Sipe očistimo in narežemo na poljubne kolobarje. Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo. Dodamo sesekljani peteršilj in poper. Nazadnje dodamo opran in osušen riž, zalijemo z juho ali vodo ter dušimo do mehkega. Rižota je dobra, če jo postrežemo še toplo. Poleg ponudimo nariban parmezan. Rižoto lahko pripravimo s sipinim črnilom, takrat opustimo paradižnik. Črnilo dodamo k rižoti hkrati z rižem. Poleg ponudimo zeleno solato z redkvicami.

Kmečka bržola

Sestavine: 80 dag goveje bržole, 20 dag jušne zelenjave, 4 dag olja, 3 krompirji, 3 vejice timijana, 1 vejica rožmarina, malo bazilike, pol l kostne juhe, sol, poper.

Priprava: Bržolo odrežemo in jo nekoliko potolčemo, jim porežemo žile, da pri peki ne spremenijo oblike. Bržole začinimo in jih spečemo na maščobi. Zložimo jih v drugo posodo, jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na isti maščobi prepražimo narezano jušno zelenjavo, jo nekoliko zalijemo, vložimo bržole ter dušimo do mehkega. Med dušenjem dodamo še ostale začimbe, po potrebi dolijemo še kostno osnovo. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake. Omako zgostimo z nastrganim surovim krompirjem. Okus izboljšamo še z vinom in smetano, prevladovati mora okus po svežih začimbah.

Pehtranova potica

Sestavine: 40 dag namenske moke, 2 dag kvasa, 2 dl mleka, 20 dag masla, 4 jajca, sol, limonina lupina. Nadev: 5 šopkov svežega pehtrana, 2,50 dl goste kisle smetane, 2 rumenjaka, sladkor po okusu.

Priprava: Kvas zdrobimo z nekoliko sladkorja in moke, prilijemo malo mlačnega mleka. Kvas pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Maslo umešamo s sladkorjem in jajci. Dodamo moko, solimo, prilijemo mleko in kvas. Zamesimo testo, ga gnetemo, da postane čvrsto in se začnejo pojavljati mehurčki. Nato ga damo vzhajati. Dobro vzhajanega razvaljamo, namažemo s pripravljenim nadevom, ga zvijemo in damo v pomaščen pekač. Testo naj vzhaja v modelu, da je testa enkrat več. Nato ga premažemo z jajcem in postavimo v segreto pečico. Pečemo ga pri 180 stopinjah Celzija 40 minut. Priprava nadeva: Vmešamo maslo ali margarino s sladkorjem, smetano in rumenjaki. Pridamo še trd sneg beljakov in posušen ter nasekan pehtran. Pečeno potico nekoliko ohladimo in jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 8. maj 2015 / 12:25

Primorsko-gorenjski koncert

V nedeljo, 10. maja, ob 19. uri bo v Baročni dvorani v Radovljici koncert Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec. Pevci so v goste povabili Ženski pevski zbor Carmen manet iz Kranja.

Objavljeno na isti dan


Železniki / nedelja, 10. december 2023 / 00:49

Miklavž prinesel vozilo

Železnikarski gasilci so se na Miklavžev večer razveselili novega vozila.

Razvedrilo / nedelja, 10. december 2023 / 00:48

Evrovizija 2024: začelo se je

Oktobra letos je RTV Slovenija povabila k sodelovanju pri izboru predstavnika RTV Slovenija na 68. tekmovanju Pesem Evrovizije. Zapisali so, da bosta prispele skladbe po preteku roka za oddajo prij...

Slovenija / nedelja, 10. december 2023 / 00:47

Do tisoč stanovanj letno

Ljubljana – Država je letos Stanovanjski sklad dokapitalizirala za 25,5 milijona evrov. Po besedah ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca bosta prihodnje leto sledili vsaj še dve takšni d...

Jesenice / nedelja, 10. december 2023 / 00:47

Za direktorico potrdili Petro Rupar

Petra Rupar, ki je Splošno bolnišnico Jesenice kot vršilka dolžnosti direktorja vodila zadnje leto dni, je dobila poln štiriletni mandat. Na razpis so se prijavili štirje kandidati.

Zanimivosti / nedelja, 10. december 2023 / 00:44

Sto let patra Polikarpa

Na Brezjah so v torek bratje frančiškani in številni romarji s slovesno mašo počastili 100. obletnico rojstva patra Polikarpa Broliha. Na ta dan leta 1923 se je rodil na Zgornji Beli v občini Preddvor...