Jedi za pomladne dni (7)

Sirova juha

Sestavine: 1,30 l kostne juhe, 3 jajca, 2 zavitka naribanega parmezana, 3 žlice presejanih drobtin, 8 dag ementalskega sira, sesekljani peteršilj, 2 stroka česna.

Priprava: Stepenim jajcem primešamo drobtine, nariban parmezan in nariban ementalski sir. Vse skupaj med mešanjem zakuhamo v vrelo juho. Juho odstavimo, jo nekoliko ohladimo, nazadnje dodamo še začimbe in sesekljan peteršilj.

Sipina rižota

Sestavine: 30 dag sipe, 30 dag paradižnika, sesekljani peteršilj, česen, sol, poper, 45 dag riža, voda za zalivanje, 1 zavitek naribanega parmezana.

Priprava: Sipe očistimo in narežemo na poljubne kolobarje. Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo. Dodamo sesekljani peteršilj in poper. Nazadnje dodamo opran in osušen riž, zalijemo z juho ali vodo ter dušimo do mehkega. Rižota je dobra, če jo postrežemo še toplo. Poleg ponudimo nariban parmezan. Rižoto lahko pripravimo s sipinim črnilom, takrat opustimo paradižnik. Črnilo dodamo k rižoti hkrati z rižem. Poleg ponudimo zeleno solato z redkvicami.

Kmečka bržola

Sestavine: 80 dag goveje bržole, 20 dag jušne zelenjave, 4 dag olja, 3 krompirji, 3 vejice timijana, 1 vejica rožmarina, malo bazilike, pol l kostne juhe, sol, poper.

Priprava: Bržolo odrežemo in jo nekoliko potolčemo, jim porežemo žile, da pri peki ne spremenijo oblike. Bržole začinimo in jih spečemo na maščobi. Zložimo jih v drugo posodo, jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na isti maščobi prepražimo narezano jušno zelenjavo, jo nekoliko zalijemo, vložimo bržole ter dušimo do mehkega. Med dušenjem dodamo še ostale začimbe, po potrebi dolijemo še kostno osnovo. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake. Omako zgostimo z nastrganim surovim krompirjem. Okus izboljšamo še z vinom in smetano, prevladovati mora okus po svežih začimbah.

Pehtranova potica

Sestavine: 40 dag namenske moke, 2 dag kvasa, 2 dl mleka, 20 dag masla, 4 jajca, sol, limonina lupina. Nadev: 5 šopkov svežega pehtrana, 2,50 dl goste kisle smetane, 2 rumenjaka, sladkor po okusu.

Priprava: Kvas zdrobimo z nekoliko sladkorja in moke, prilijemo malo mlačnega mleka. Kvas pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Maslo umešamo s sladkorjem in jajci. Dodamo moko, solimo, prilijemo mleko in kvas. Zamesimo testo, ga gnetemo, da postane čvrsto in se začnejo pojavljati mehurčki. Nato ga damo vzhajati. Dobro vzhajanega razvaljamo, namažemo s pripravljenim nadevom, ga zvijemo in damo v pomaščen pekač. Testo naj vzhaja v modelu, da je testa enkrat več. Nato ga premažemo z jajcem in postavimo v segreto pečico. Pečemo ga pri 180 stopinjah Celzija 40 minut. Priprava nadeva: Vmešamo maslo ali margarino s sladkorjem, smetano in rumenjaki. Pridamo še trd sneg beljakov in posušen ter nasekan pehtran. Pečeno potico nekoliko ohladimo in jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Zaupanje je ključ do uspeha

Obrtna zbornica Slovenije je s priznanjem obrtnik leta 2009 nagradila Matjaža Miklavča, lastnika Mesarije Štajnbirt iz Škofje Loke.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 22:24

Nekateri prvič v športnih copatih

Na Planet TV v ponedeljek, 9. oktobra, prihaja nov resničnostni šov The Biggest Loser Slovenija, v katerem bo sedemnajst kandidatov hujšalo pod budnim očesom strokovnjakov. Zmagovalec bo tisti, ki...

GG Plus / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:25

Razkrita skrivnost okopov

Gozdar in ljubiteljski zgodovinar Alojz Budkovič iz Bohinja je dvaindvajset let raziskoval skrivnost nenavadnih vijugastih okopov na Pokljuki, ki so spominjali na strelske jarke. Zdaj je skrivnost raz...

Kamnik / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:23

V Kamniku začeli bralno potovanje

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik je v sodelovanju z osnovnimi šolami v občinah Kamnik in Komenda začela s projektom Branje je iskanje.

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:22

Slaba banka edina lastnica

Po realizaciji sklepov septembrske skupščine bo Družba za upravljanje terjatev bank postala edina lastnica Farm Ihan. Mali delničarji napovedujejo možnost izpodbijanja sklepov.

GG Plus / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:22

V tujini oboževana, doma pozabljena

Kmalu bo minilo sto let od rojstva Valerije Heybal, svetovno znane operne pevke, ki pa v rodnem Kamniku in širše ni deležna takšnega spomina, kot bi si ga po mnenju stroke zaslužila. Nekateri Kamničan...