Jedi za pomladne dni (7)

Sirova juha

Sestavine: 1,30 l kostne juhe, 3 jajca, 2 zavitka naribanega parmezana, 3 žlice presejanih drobtin, 8 dag ementalskega sira, sesekljani peteršilj, 2 stroka česna.

Priprava: Stepenim jajcem primešamo drobtine, nariban parmezan in nariban ementalski sir. Vse skupaj med mešanjem zakuhamo v vrelo juho. Juho odstavimo, jo nekoliko ohladimo, nazadnje dodamo še začimbe in sesekljan peteršilj.

Sipina rižota

Sestavine: 30 dag sipe, 30 dag paradižnika, sesekljani peteršilj, česen, sol, poper, 45 dag riža, voda za zalivanje, 1 zavitek naribanega parmezana.

Priprava: Sipe očistimo in narežemo na poljubne kolobarje. Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo. Dodamo sesekljani peteršilj in poper. Nazadnje dodamo opran in osušen riž, zalijemo z juho ali vodo ter dušimo do mehkega. Rižota je dobra, če jo postrežemo še toplo. Poleg ponudimo nariban parmezan. Rižoto lahko pripravimo s sipinim črnilom, takrat opustimo paradižnik. Črnilo dodamo k rižoti hkrati z rižem. Poleg ponudimo zeleno solato z redkvicami.

Kmečka bržola

Sestavine: 80 dag goveje bržole, 20 dag jušne zelenjave, 4 dag olja, 3 krompirji, 3 vejice timijana, 1 vejica rožmarina, malo bazilike, pol l kostne juhe, sol, poper.

Priprava: Bržolo odrežemo in jo nekoliko potolčemo, jim porežemo žile, da pri peki ne spremenijo oblike. Bržole začinimo in jih spečemo na maščobi. Zložimo jih v drugo posodo, jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na isti maščobi prepražimo narezano jušno zelenjavo, jo nekoliko zalijemo, vložimo bržole ter dušimo do mehkega. Med dušenjem dodamo še ostale začimbe, po potrebi dolijemo še kostno osnovo. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake. Omako zgostimo z nastrganim surovim krompirjem. Okus izboljšamo še z vinom in smetano, prevladovati mora okus po svežih začimbah.

Pehtranova potica

Sestavine: 40 dag namenske moke, 2 dag kvasa, 2 dl mleka, 20 dag masla, 4 jajca, sol, limonina lupina. Nadev: 5 šopkov svežega pehtrana, 2,50 dl goste kisle smetane, 2 rumenjaka, sladkor po okusu.

Priprava: Kvas zdrobimo z nekoliko sladkorja in moke, prilijemo malo mlačnega mleka. Kvas pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Maslo umešamo s sladkorjem in jajci. Dodamo moko, solimo, prilijemo mleko in kvas. Zamesimo testo, ga gnetemo, da postane čvrsto in se začnejo pojavljati mehurčki. Nato ga damo vzhajati. Dobro vzhajanega razvaljamo, namažemo s pripravljenim nadevom, ga zvijemo in damo v pomaščen pekač. Testo naj vzhaja v modelu, da je testa enkrat več. Nato ga premažemo z jajcem in postavimo v segreto pečico. Pečemo ga pri 180 stopinjah Celzija 40 minut. Priprava nadeva: Vmešamo maslo ali margarino s sladkorjem, smetano in rumenjaki. Pridamo še trd sneg beljakov in posušen ter nasekan pehtran. Pečeno potico nekoliko ohladimo in jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 12. september 2023 / 13:15

Živ žav na Pungertu

V Kranju na Pungertu se bo jutri odvijal že 18. festival Živ žav, namenjen družinam. Pri pripravi programa se je tudi letos povezalo več kranjskih umetnikov in drugih ponudnikov otroških vsebin. Fe...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Že več kot milijon Toyotinih Priusov

Japonska Toyota je objavila, da je svetovna prodaja modela Prius, prvega bencinsko-električnega hibridnega vozila masovne proizvodnje na svetu, presegla milijon enot. Skupna prodaja ob koncu leto...

Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje lastnikov Renaultov Avantime

Zadnjo majsko soboto se bo v Ljubljani že tretjič zbrala skupina lastnikov avtomobilov Renault Avantime, med katerimi jih bo spet nekaj prišlo iz tujine. Srečanje lastnikov in ljubiteljev tega ek...

Mularija / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Plavalna šola v Čateških Toplicah

V Čatežu mi je bilo najbolj všeč, ko so prišle babice. Kupile so mi sendvič, štručko, vodno pištolo, sok, vodo, kopalke, žogico, sladoled in majici. V Čateških sem se potapljal in spuščal po tobo...

Prosti čas / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Odpiramo zelena vrata

V sodelovanju Turistične zveze Medvode in TV Medvode so posneli prvo izmed štirih turističnih oddaj o občini Medvode z naslovom Odpiramo zelena vrata.

Zanimivosti / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje starejših v Gorenji vasi

Gorenja vas - Tokratnega srečanja starejših, starih 75 let ali več, se je udeležilo približno 120 upokojencev, kar je največ med vsemi srečanji, ki jih je organiziral Rdeči križ...