Odgovor Dariji Dolenc

Danes smo dobili v roke vaše pojasnilo o "Sortirnici odpadkov" na Polici pri Naklem, objavljen v Gorenjskem glasu 14. aprila 2008 kot odgovor na naš dopis, podpisan z iniciativnim odborom, v katerem nas je šestindvajset.

Že uvodoma trdite, da pisci navajamo nekaj trditev, s katerimi zavajamo bralce. Kako jih pa moremo zavajati, če pa nas ni nihče nič vprašal in nam tudi ni nič povedal. Kaj bi storili vi, če bi slišali tako občutljivo novico 8. marca na nacionalni televiziji ob 17. uri in to v enem stavku »Center za odpadke bo na Polici pri Naklem.« Edina, ki nas je o tem obvestila, je bila novinarka. Po našem posredovanju, da je treba ljudi, ki tu živimo, seznaniti s točnimi informacijami in pojasniti za kakšen objekt gre, so se odgovorni šele na naš pritisk zganili. Vi govorite o »Sortirnici,« kranjski župan o Tovarni za predelavo odpadkov, kar se da razbrati tudi iz dopisa, ki ga je poslal Struževčanom, nato pa je istega poslal občanom tudi župan Naklega. Torej kdo koga zavaja? Vse breme Tenetiš ste naprtili nam, ne da bi nas vprašali, kaj mislimo o tem.

 

Pravite, da je ministrstvo za okolje in prostor občino obvestilo, da mora pred odločitvijo o začetku postopkov izvesti vse potrebne aktivnosti za ustrezno seznanjanje okoliških prebivalcev, in trdite, da je seznanjanje prebivalcev oziroma pogovor z njimi osnova za ustrezno rešitev.

 

Edini sestanek smo po objavi našega prispevka imeli v Kranju na občini, še to na prošnjo iniciativcev iz Struževa. Na sestanku so nam odgovorni povedali, da se je za to lokacijo odločilo MOP, zaradi tega smo se predstavniki IC odbora morali odločiti, da bomo naše prošnje in ugotovitve morali naslavljati na MOP. To vam lahko zagotovijo tisti člani IC odbora, ki so bili na sestanku. Spet se sprašujemo, kdo koga zavaja.

 

Pravite, da vas je občina Kranj s pisnimi dokumenti seznanila, da je na podlagi dogovorov med KS Struževo in občino Naklo predlagala, da se umesti objekt na območje industrijske cone na Polici. Oglejte si to cono, tam boste srečali samo obrtnike in celo dializni center. Prebivalci Struževa, Police, Okroglega in Naklega, ki bomo najbolj prizadeti, saj se bo obupno povečal promet, kaj šele vse drugo, kar prihaja v dolino, nismo bili o ničemer obveščeni. Kje je tako opevana demokracija, ki so jo odkrili že Grki.

 

Kar se tiče predloga gospoda Stuška, ki ste ga nam sedaj pojasnili, smo pač narobe ocenili gospo Podlipnikovo, ker je prav ona govorila o evropski kubaturi in pojasnjevala probleme, zato smo mislili, da je še vedno predsednica CER-a, zato se ji na tem mestu opravičujemo.

 

Tudi mi smo napisali, da se je treba držati direktiv IPPC-ja, BAT-a, nismo pa omenjali, ker nismo strokovnjaki.

 

Radi bi naše težave pojasnili strokovnjakom EU, če nas bodo odgovorni obvestili, kdaj pridejo, v kar močno dvomimo, glede na dosedanje obveščanje, saj so kršili tudi ustavna določila o obveščanju državljanov.

 

Ker se nam je zelo mudilo, smo zbrali 745 podpisov proti namestitvi objekta in če se prebivalci ne strinjajo, mislimo, da je vse, kar že počno, kršenje zakonov. Saj vendar nismo nekdanja turška raja, če pa smo, nam morate povedati.

 

Vinko Ušeničnik

Mara Črnilec

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 17. maj 2020 / 16:48

Težave slovenske Posojilnice

Kar nekaj let je že minilo, ko je tudi javnost zvedela za hude težave in milijonske izgube edine slovenske zadružne organizacije in Posojilnice, ki ima nad stoletno zgodovino. Krovna družba Raiffei...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 14. maj 2021 / 17:25

Plavalci na evropskem prvenstvu

Kranj – Letošnje evropsko prvenstvo v plavanju gosti Budimpešta. Začelo se je z nastopi daljinskih plavalcev, kjer naše barve brani Špela Perše (Radovljica).

Kronika / petek, 14. maj 2021 / 17:21

Pozorni na križišča

Radovljica – Na območju Radovljice je pred dnevi potekal poostren nadzor prometa, v katerem so bili policisti še posebej pozorni na kršitve v križiščih, kjer pogosteje prihaja do prekrškov, in na t...

Gospodarstvo / petek, 14. maj 2021 / 17:19

Vplačila v vzajemne sklade se povečujejo

Slovenski vzajemni skladi upravljajo 3,6 milijarde evrov premoženja, upravljavci skladov pa pričakujejo, da se bodo v prihodnje vplačila v sklade zaradi nizkih obrestnih mer in uvajanja ležarin v bank...

Škofja Loka / petek, 14. maj 2021 / 14:42

Glasbena šola Škofja Loka vabi k vpisu

Škofja Loka – Glasbena šola Škofja Loka z oddelki v Železnikih, Gorenji vasi - Poljanah in Žireh vabi k vpisu novih učencev za šolsko leto 2021/22. Spletne prijave k sprejemnemu preizkusu za različ...

Nasveti / petek, 14. maj 2021 / 14:42

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)