Praznovali petdeset let gostinske šole

"Mojstri peresa in mojstri kuhalnice" - tako so dijaki in profesorji naslovili prireditev, ki je obeležila petdeset let gostinske šole na Gorenjskem ter deset let nove, sodobne Gostinske in turistične šole v Radovljici.

Radovljica - »Leta 1997 so se nam uresničile sanje: dobili smo veliko, lepo in dobro opremljeno šolo. Prijazno in toplo pa smo jo naredili mi, dijaki in učitelji,» je na prireditvi, ki so jo 9. aprila pripravili ob petdeseti obletnici šole, poudarila ravnateljica Marjana Potočnik. Prva gorenjska Gostinska vajenska šola je bila namreč ustanovljena pred petdesetimi leti na Bledu - tam ima šola še sedaj dijaški dom - samo šolo pa so z Bleda pred desetletjem preselili v Radovljico, kjer se letos v različnih programih šola šeststo dijakov.

Kot pravi ravnateljica, med njimi morda res ni veliko odličnjakov, a so po večini vendarle dijaki s srcem, na katere so zelo ponosni. »Izobraževanje v srednji šoli ni samo izobraževanje za poklic, ampak tudi šola za življenje. Zato razvijamo čut za odgovornost, čut za sočloveka in komunikacijo. To pa so vrline, ki so za gostinskega delavca zelo pomembne,« je povedala na prireditvi in poudarila, da bo Slovenija kot v turizem usmerjena dežela tudi v prihodnje potrebovala dobre gostinske in turistične delavce. Zato si je šola kot eno svojih najpomembnejših nalog postavila prepričati mlade in njihove starše, da so gostinski poklici res poklici prihodnosti.

»Poznani smo po vsej Gorenjski in tudi drugod po Sloveniji,« je zadovoljna ravnateljica. »Povezujemo se z ožjim in širšim okoljem. Prevzemamo organizacijo prireditev, ki jih v celoti speljemo, predvsem pa poskrbimo za kulinarične užitke gostov. Za naše dijake namreč teoretično znanje ni dovolj, zelo pomembne so izkušnje zunaj šole, na terenu.« Da res postajajo mojstri svojega poklica, so dokazali tudi na prireditvi ob 50-letnici šole: pokazali so, da znajo sprejeti goste, pripravili so iskriv program, ki je navdušil občinstvo, in prireditev zaokrožili z bogato in izvirno pogostitvijo. Ob jubileju so pripravili tudi zbornik, v katerem so predstavili zgodovino šole, in ga duhovito opremili z recepti iz Kuharskih bukev Valentina Vodnika, v šoli pa so pripravili tudi razstavo o življenju in delu slavnega kuharskega mojstra Ivana Ivačiča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 8. julij 2008 / 07:00

Odločil vzpon na Črnivec

V Kamniku, na startu maratona Alpe v drugi izvedbi, je bilo 510 kolesarjev. Zmagala sta Matej Stare in Tjaša Rutar.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. avgust 2014 / 22:22

Prihodnost naše mladine

Organizacija združenih narodov je razglasila današnji dvanajsti avgust za mednarodni dan mladih. Vprašanje se je ponudilo kar samo: kakšno prihodnost imajo mladi v Sloveniji?

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:53

Z višjimi globami nad šušmarje

V ponedeljek, 18. avgusta, bodo začele veljati novosti, ki jih prinaša spremenjeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kranjska Gora / sreda, 13. avgust 2014 / 11:52

Devet desetletij ni razlog, da bi kar obsedel

V dneh pred občinskim praznikom v Kranjski Gori je župan Jure Žerjav tudi letos obiskal vse tiste občane, ki v letošnjem letu so ali še bodo dopolnili devetdeset let. Tokrat je bilo takšnih kar dvajse...

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:51

Brezposelnost se je julija še zmanjšala

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo julija v Sloveniji 116.199 registrirano brezposelnih, kar je 944 manj kot julija lani in 13.644 manj kot januarja letos. V prvih sedmih mesecih se...

Tržič / sreda, 13. avgust 2014 / 11:50

V Kovorju zbiralnica divjačine

Lovska družina Dobrča je v domu Krajevne skupnosti Kovor v petek odprla sodoben živilski obrat za sprejemanje in obdelavo divjačine, ki izpolnjuje vse higienske standarde.