Ob podelitvi priznanj: Zlatko Kavčič (levo) in Dominik Černjak, predsednik Turistične zveze Slovenije (Foto: Kaja Pogačar)

Na Šobcu več nočitev

Letošnji občni zbor Turističnega društva Lesce je bil še posebno slovesen, saj je bil že petdeseti po vrsti. Na Šobcu je bilo lani 12 odstotkov več nočitev kot leto prej.

LesceZlatko Kavčič, ki vodi društvo že od leta 1984 dalje, je na občnem zboru opisal razvoj turizma v Lescah in izpostavil mejnike v zgodovini društva in kampa Šobec, kot zadnjega, pomembnega, je omenil lansko leto, ko je kanalizacija iz Lesc prenehala teči v Savo nad Šobcem. »Leto 2007 je bilo turistično gledano dobro. Vreme nam je manj kvarilo priložnosti, gostov in nočitev je bilo več,« je dejal in dodal: »Hipodrom je preživel pritiske za pozidavo, za projekt Mivka je usklajena in parafirana pogodba o strateškem sodelovanju, turistično trgovski center ob glavni cesti postopoma dobiva svojo podobo … Ob gradnji avtoceste nastaja v Lescah mala prometna katastrofa, vrhunec so odločbe, zaradi katerih smo ob glavni cesti morali odstraniti vse usmerjevalne table za kamp Šobec, kljub prizadevanjem pa nam označb za kamp ni uspelo spraviti na glavne prometne table. Če ob križišču in izvozu z avtoceste ne bo ustreznih oznak, bodo kolone turistov z veliko hitrostjo odpeljale naprej proti morju, mi pa bomo ostali praznih žepov.« Na Šobcu so lani beležili 83.784 nočitev ali 12 odstotkov več kot leto prej, približno 95 odstotkov nočitev so ustvarili tuji gostje. Izboljšali so vodna zajetja, jeseni bodo začeli z obnovo še enih sanitarij, razvojno zavoro predstavljata kanalizacija in čistilna naprava. Od prvih denacionalizacijskih zahtev teče šestnajsto leto, od štirih so zaključili le eno, a še to s poravnavo.

Na občnem zboru so podelili tudi več priznanj. Priznanja društva za urejenost hiš in lokalov so prejeli družina Geršič, Anton Kokalj, Magda Repinc, Milka Šmid, Antonija Torkar, stanovanjski blok Dežmanova ulica 4, Slaščičarna Ježek (vsi Lesce), Marija Mraz (Hlebce), Slavka Gračner (Hraše) in Marija Ažman (Studenčice), priznanja za sodelovanje pri razvoju turistične dejavnosti v Lescah pa dvanajst društev in ustanov. Turistična zveza Slovenije je podelila priznanje društvu, pisno priznanje z zlatim znakom Zlatku Kavčiču, zlati znak pa Elizabeti Dolenc, Žarku Lozarju, Janezu Magdiču, Francu Pankerju, Alojzu Pfajfarju, Srečku Tomanu in Gregorju Žnidarju. Društvo je prejelo tudi priznanje Gorenjske turistične zveze.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 9. januar 2019 / 16:27

Kranjski policisti dokončno odpuščeni

Vladna komisija je potrdila izredne odpovedi delovnega razmerja policistom iz afere Marica.

Objavljeno na isti dan


Naklo / sreda, 1. januar 2020 / 18:24

Nočni pohod do Krive jelke

Zgornje Duplje – Kulturno-turistično društvo Pod Krivo jelko Duplje v soboto, 4. januarja, pripravlja že 18. nočni pohod do Krive jelke v Udin borštu. Prireditev se bo začela ob 19. uri z zborom po...

Zanimivosti / sreda, 1. januar 2020 / 18:23

Božični koncert na Sv. Lovrencu

Bašelj – Niz prazničnih dogodkov pod imenom gRajski Preddvor bodo sklenili z božičnim koncertom v cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem. Tja vabijo v soboto, 4. januarja, koncert se bo začel ob 16. uri....

Šenčur / sreda, 1. januar 2020 / 18:22

Priznanja naj imajo težo

V občini Šenčur se lotevajo spremembe pravilnika o podeljevanju občinskih priznanj.

Kranjska Gora / sreda, 1. januar 2020 / 18:21

Zaključili delavnice Domače jedi Doline

Kranjska Gora – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je s financiranjem Občine Kranjska Gora izvedla osem medgeneracijskih kuharskih delavnic pod imenom Domače jedi Doline. Brezplačne delavnice so p...

Nasveti / sreda, 1. januar 2020 / 15:46

Kruh za na praznično mizo

Za silvestrovo in podobne priložnosti se na mizi pogosto pojavi narezek ali kakšna jed, pri kateri ponudimo kruh. Ni ga čez sveže pečen kruh, vendar nam ob pripravah vseh jedi pogosto zmanjka časa...