Naj torte

Na spletnem portalu Kulinarična Slovenija so na lestvici najboljših receptov vseh časov tudi trije recepti za slastne torte.

Torta Nutella

Potrebujemo: za testo: 6 jajc, 12 dag sladkorja, 18 dag moke, 1 pecilni prašek, 1 vaniljin sladkor, 4-5 žlic Nutelle; za nadev: 0,5 l sladke smetane, 5 žlic Nutelle; za preliv: 2 dl vode, 5 žlic sladkorja.

Priprava: jajca ločimo, rumenjake in polovico sladkorja penasto vmešamo. Beljake z drugo polovico sladkorja stepemo v trd sneg. V rumenjake vmešamo Nutello, dodamo tretjino snega in postopoma presejano moko zmešano s pecilnim praškom; nato dodamo preostali sneg in narahlo premešamo vse skupaj. Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Ko je torta pečena in ohlajena, jo razrežemo na tri plasti. Stepemo smetano in dodamo Nutello. V lončku zavremo vodo, kateri smo dodali sladkor, nato jo ohladimo in z njo navlažimo vsako plast torte posebej. Vsako plast torte namažemo s tretjino kreme (zadnja tretjina je za premaz torte po vrhu). Uporabite pravo Nutello, sicer okus ne bo pravi.

Kokosova torta

Potrebujemo: 5 beljakov, 1 jogurtov lonček sladkorja, 150 g kokosove moke, 200 g jedilne čokolade, 1 žlico vode, 5 rumenjakov, 0,25 l sladke smetane.

Priprava: beljake med postopnim dodajanjem sladkorja stepemo v trd sneg. Rahlo vmešamo kokosovo moko, maso poravnamo v tortni model ter pečemo 20 minut na 180 stopinjah. Medtem stopimo nad soparo ali v mikrovalovki čokolado z dodano žlico vode, vmešamo rumenjake ter ohlajeni dodamo še v trdo stepeno smetano. S tem prelijemo ohlajeno testo ter ga damo s tortnim modelom vred v zamrzovalnik. Pred serviranjem previdno odstranimo obroč tortnega modela ter odtalimo torto pri sobni temperaturi.

Torta Ferrari

Potrebujemo: za biskvit: 16 jajc, 32 žlic vode, 96 dag moke, 80 dag sladkorja, 4 vrečke vaniljinega sladkorja, 4 vrečke pecilnega praška, 1 margarino. Za nadev:
4 kg svežih jagod, 500 ml smetane, 15 dag sladkorja, 2 kremfixa; za okrasitev: 1 smetano (500 ml), 1 kremfix, mrvice.

Priprava: ker je torta zelo velika, je treba speči 4 kose biskvita. Sestavine za biskvit delimo s štiri, da dobimo količine za eno testo. Postopek je sledeč: ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo štiri žlice vode in jih stepemo v trd sneg ter jim dodamo sladkor. K rumenjakom dodamo druge štiri žlice vode ter jim primešamo 12 dag (polovico) moke, kateri smo primešali pecilni prašek in vaniljin sladkor. Dodamo sneg beljakov s sladkorjem (vmešamo ga na roke!!!) in nato še drugo polovico moke (12 dag). Zmešamo z mešalnikom in zvrnemo v dobro namazan pekač ter pečemo pri 150 stopinjah 20 minut in nato še 20 minut pri 200 stopinjah. Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi in ga nato prerežemo po dolžini. Dobro ga navlažimo (naredimo sok iz jagod) ter ga premažemo s kremo, ki smo jo naredili tako, da smo z multipraktikom zmešali smetano, sladkor, kremfix in jagode (ki smo jih prej očistili in narezali na rezine). Iz biskvita sestavimo model formule in ga pričnemo oblikovati. Ko smo končali, ga namažemo s kremo (nadevom) in premažemo s smetano ter posujemo z mrvicami ali drugimi okraski. Za kolesa formule lahko uporabimo kakšne okrogle kekse ali kaj podobnega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Benečani razstavljajo v Kranju

Kranj - V kranjski Mestni hiši bo do 2. septembra na ogled razstava del akademskih slikarjev in profesorjev z Akademije za likovno umetnost v Benetkah. Razstava, poimenovana V ča...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 15. junij 2019 / 13:19

Na poti na Korošico umrl planinec

Na poti proti Korošici se je v petek pozno zvečer smrtno ponesrečil planinec. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje se je na goro podal v družbi še treh planincev, nesreča pa se je zgodila nek...

GG Plus / sobota, 15. junij 2019 / 13:16

Gorenjske besede v Žirovskem besednjaku

Povod za 129. Glasovo prejo je bil izid moje nove knjige Žirovski besednjak (ŽB). Besedo besednjak pa naš osrednji slovar razloži takole: »knjiga, v kateri so besede razvrščene po abecedi in pojasnjen...

Zanimivosti / sobota, 15. junij 2019 / 13:15

Šahovska partija

Na nedavnem Slamnikarskem sejmu v Domžalah smo ujeli fantiča, ki sta se v šahovski partiji »udarila« – recimo za sladoled. Dvoboj je bil očitno že pri koncu, kdo je zmagal, ne vemo, zanimivo pa je,...

Nasveti / sobota, 15. junij 2019 / 13:12

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

GG Plus / sobota, 15. junij 2019 / 11:45

Upokojitev

»Osebje je začelo staviti, katera od sester bo mojega očeta prva spravila v posteljo. Uspelo je mlajši. Zanosila je in od tistega trenutka naprej me je lasten oče postavil na stranski tir. Obnašal...