Naj torte

Na spletnem portalu Kulinarična Slovenija so na lestvici najboljših receptov vseh časov tudi trije recepti za slastne torte.

Torta Nutella

Potrebujemo: za testo: 6 jajc, 12 dag sladkorja, 18 dag moke, 1 pecilni prašek, 1 vaniljin sladkor, 4-5 žlic Nutelle; za nadev: 0,5 l sladke smetane, 5 žlic Nutelle; za preliv: 2 dl vode, 5 žlic sladkorja.

Priprava: jajca ločimo, rumenjake in polovico sladkorja penasto vmešamo. Beljake z drugo polovico sladkorja stepemo v trd sneg. V rumenjake vmešamo Nutello, dodamo tretjino snega in postopoma presejano moko zmešano s pecilnim praškom; nato dodamo preostali sneg in narahlo premešamo vse skupaj. Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Ko je torta pečena in ohlajena, jo razrežemo na tri plasti. Stepemo smetano in dodamo Nutello. V lončku zavremo vodo, kateri smo dodali sladkor, nato jo ohladimo in z njo navlažimo vsako plast torte posebej. Vsako plast torte namažemo s tretjino kreme (zadnja tretjina je za premaz torte po vrhu). Uporabite pravo Nutello, sicer okus ne bo pravi.

Kokosova torta

Potrebujemo: 5 beljakov, 1 jogurtov lonček sladkorja, 150 g kokosove moke, 200 g jedilne čokolade, 1 žlico vode, 5 rumenjakov, 0,25 l sladke smetane.

Priprava: beljake med postopnim dodajanjem sladkorja stepemo v trd sneg. Rahlo vmešamo kokosovo moko, maso poravnamo v tortni model ter pečemo 20 minut na 180 stopinjah. Medtem stopimo nad soparo ali v mikrovalovki čokolado z dodano žlico vode, vmešamo rumenjake ter ohlajeni dodamo še v trdo stepeno smetano. S tem prelijemo ohlajeno testo ter ga damo s tortnim modelom vred v zamrzovalnik. Pred serviranjem previdno odstranimo obroč tortnega modela ter odtalimo torto pri sobni temperaturi.

Torta Ferrari

Potrebujemo: za biskvit: 16 jajc, 32 žlic vode, 96 dag moke, 80 dag sladkorja, 4 vrečke vaniljinega sladkorja, 4 vrečke pecilnega praška, 1 margarino. Za nadev:
4 kg svežih jagod, 500 ml smetane, 15 dag sladkorja, 2 kremfixa; za okrasitev: 1 smetano (500 ml), 1 kremfix, mrvice.

Priprava: ker je torta zelo velika, je treba speči 4 kose biskvita. Sestavine za biskvit delimo s štiri, da dobimo količine za eno testo. Postopek je sledeč: ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo štiri žlice vode in jih stepemo v trd sneg ter jim dodamo sladkor. K rumenjakom dodamo druge štiri žlice vode ter jim primešamo 12 dag (polovico) moke, kateri smo primešali pecilni prašek in vaniljin sladkor. Dodamo sneg beljakov s sladkorjem (vmešamo ga na roke!!!) in nato še drugo polovico moke (12 dag). Zmešamo z mešalnikom in zvrnemo v dobro namazan pekač ter pečemo pri 150 stopinjah 20 minut in nato še 20 minut pri 200 stopinjah. Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi in ga nato prerežemo po dolžini. Dobro ga navlažimo (naredimo sok iz jagod) ter ga premažemo s kremo, ki smo jo naredili tako, da smo z multipraktikom zmešali smetano, sladkor, kremfix in jagode (ki smo jih prej očistili in narezali na rezine). Iz biskvita sestavimo model formule in ga pričnemo oblikovati. Ko smo končali, ga namažemo s kremo (nadevom) in premažemo s smetano ter posujemo z mrvicami ali drugimi okraski. Za kolesa formule lahko uporabimo kakšne okrogle kekse ali kaj podobnega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Novo leto

Spet prišlo je novo leto, vse nedolžno, nenačeto, prineslo nam je za vsak dan novih 24 ur.  

Objavljeno na isti dan


Radovljica / / 11:34

Slovesnost na Vodiški planini

Eden izmed dveh občinskih praznikov Občine Radovljica je namenjen spominu na ustanovitev Cankarjevega bataljona na Vodiški planini 5. avgusta 1941.

Tržič / / 11:33

Zaposleni izkusili svet demence

V tržiškem Domu Petra Uzarja so imeli zanimivo izobraževanje, saj so svet demence izkusili zaposleni, ki izvajajo nego in oskrbo v domu.

Tržič / / 11:32

Veselo srečanje

V Podljubelju je bilo tradicionalno letno srečanje Društva diabetikov Tržič.

Kranjska Gora / / 11:29

S turističnim avtobusom po dolini

Turisti si lahko naravno in kulturno dediščino Občine Kranjska Gora ogledajo s pomočjo novega turističnega avtobusa.

Tržič / / 11:28

Odkrili ploščo Tonetu Pretnarju

Devetega avgusta je minilo sedemdeset let od rojstva Toneta in Zvonke Pretnar. Rojena skupaj s svobodo sta zrasla v delavna, domiselna, ustvarjalna človeka. Brat, pol ure starejši, živi v spominih, se...