Nove prostore urejajo v stavbi nekdanjega SGP Gorenjc.

VDC gre v nove prostore

Petinpetdeset odraslih z motnjo v duševnem razvoju bo že konec letošnjega leta lahko delalo, ustvarjalo in se izobraževalo v novih prostorih centra, ki nastaja v nekdanji stavbi SGP Gorenjc.

Radovljica - Dva radovljiška varstveno delovna centra, kamor na delo in učenje dnevno prihajajo odrasli z motnjo v duševnem razvoju, skupaj z jeseniškim VDC Škrat sodita v okvir Centra za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa v Radovljici. 24 varovancev hodi v prostore za stavbo Doma dr. Janka Benedika, še enkrat toliko jih dela v Centru Matevža Langusa, oboji pa v prostorih, ki so premajhni in neprimerni za delo.

Z novembra začeto prenovo stavbe nekdanjega SGP Gorenjc bodo radovljiški enoti združili in pridobili blizu tisoč kvadratnih metrov novih, sodobno opremljenih prostorov, v katerih bo več delavnic in večje skladišče. Varovanci VDC-ja namreč z lažjimi kooperantskimi deli sodelujejo z nekaterimi bližnjimi podjetji. »Končno bomo lahko sprejeli še več kooperantskih del, ki jih doslej zaradi stiske s prostorom nismo mogli. Delo je za naše odrasle vrednota in jim veliko pomeni, hkrati pa gre pri tem za resen partnerski odnos – delo mora biti opravljano dobro in v dogovorjenem roku,« poudarja direktorica Centra Matevža Langusa Tea Beton.

Prostori v novi stavbi bodo namenjeni tudi programu dela s hudo prizadetimi, pridobili pa bodo še prostor za nove lastne programe ter prostore za izvajanje vseživljenjskega učenja, v katerih bodo računalniki in knjižnica, pa prostor za likovno terapijo in druge ustvarjalne dejavnosti. V prihodnje načrtujejo tudi manjšo trgovino, v kateri bodo prodajali lastne izdelke. V stavbi bosta velika jedilnica in kuhinja, v kateri bodo razdeljevali hrano in se učili kuharskih spretnosti.

Celotna investicija je skupaj z nakupom stavbe vredna 1,5 milijona evrov; prvo fazo je financiralo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Obnove po fazah – najprej ena in nato še druga polovica stavbe – so se lotili zato, ker je še lani kazalo, da bodo morali celotno obnovo financirati z lastnim denarjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Svet modrih za rešitev države

Na statutarnem kongresu stranke SLS na Bledu je njen predsednik Radovan Žerjav predlagal ustanovitev Sveta za Slovenijo 2020, v katerem bodo ljudje z nespornim ugledom, ki bodo državi pomagali iz kriz...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Očistimo svoje okolje

V radovljiški občini se tudi letos pridružujemo spomladanski akciji Turistične zveze Slovenije »Očistimo svoje okolje«, s katero društva, zavodi, šole in druge organizacije ter krajanke in krajan...

Radovljica / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Še je čas za pripombe

Osnutka občinskih podrobnih prostorskih načrtov za središče in staro jedro Krope bosta dodatno javno razgrnjena od 18. aprila do vključno 6. maja.

Splošno / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Miji Žagar v spomin

(9. 9. 1951 - 23. 3. 2008)

Radovljica / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Ministrstvo odpravilo odločbo

Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo odločbo gradbene inšpekcije za Rancingarjevo vilo.

Radovljica / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

Načrti direkcije na državnih cestah

Radovljica - Direkcija RS za ceste je pred kratkim na regionalni cesti Lesce–Kamna Gorica–Lipnica posodobila most čez Savo na Lancovem, predvidoma letos jeseni pa bo nadaljevala...