Robidovo listje kot pravi čaj
Robidovo listje se, skupaj z malinovim in jagodovim listjem, nadvse obnese za mešanice domačih čajev, ki jih pijemo za žejo. Dobro denejo tudi pri obolenjih črevesja otrok in šibkih oseb in ustavljajo drisko.
Robidovo listje je tudi zanimiv nadomestek za pravi čaj. Mlade liste robide (Rubus fruticosus) nabiramo pred cvetenjem, to je med aprilom in junijem. Sušimo jih hitro in v senci. Zelo so primerni za domače čajne mešanice, ki jih za žejo in zdravje pripravimo sami, zato jih naberimo nekaj več. Ta čaj poseka vsakega drugega, tudi ruskega, je menil Simon Ašič. Na slastne plodove, ki so odlično hranilo za kri in uspavalo za ljudi s krhkimi živci, pa bomo nekaj mesecev še počakali in jih nato uživali na vse načine – sveže, vložene, v soku, vkuhane v marmeladi …
Užene drisko
V ljudskem zdravilstvu so robidovi listi zelo cenjeni. Čaj iz listov je blago sredstvo pri vnetjih sluznic prebavnega trakta, povezanih z driskami. Koristili naj bi tudi zoper krvavo drisko in drisko dojenčkov. Tega čaja in njegove mešanice naj zatorej ne pijejo ljudje, ki trpijo zaradi zaprtja. Dobro naj bi del tudi pri belem toku.
Odpravi kožne bolezni
V ljudskem zdravilstvu prisegajo tudi na to, da čaj iz robidovih listov učinkovito čisti kri in tako ugodno vpliva na kožne bolezni, izpuščaje in lišaje. Poleg tega lahko s tem čajem tudi izpiramo kožo in rane. Ali pa ga uporabimo kot grgralo pri hripavosti in kašlju. S toplim poparkom listov izplakujemo usta zoper afte v ustih in bolne dlesni. Čaj naj bi zdravil tudi hemoroide in vročino. Včasih so čaj iz listov svetovali ženskam pred porodom, ker naj bi mehčal porodne poti.
Pripravimo čaj
Zdaj, ko vemo, kdaj in kako nam bo koristil in da se bomo z njim, če drugega ne, vsaj odžejali, poglejmo postopek priprave čaja. Ker gre za liste, se odločimo za poparek: eno do dve žlici posušenih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo pokrito stati deset minut in nato precedimo. Če ga pijemo zoper želodčne in črevesne težave, ga ne sladkamo, v drugih primerih pa ga lahko ponudimo z medom in limono.
Zmešajmo ga z drugimi listi
Prav dostojno lahko robidove liste mešamo z malinovimi (Rubus ideus) in jagodnimi (Fragaria vesca) listi. Ene in druge uporabljamo podobno kot robidove. Mešanica vseh teh listov je primerna za žejo, zdravi pa tudi obolenja črevesja otrok in slabotnih oseb. Če želimo, da bo čaj še bolj okusen, omenjenim listom po želji dodamo še brinove jagode (Juniperus communis), materino dušico (Thymus pulegoides), jabolčne krhlje in lupine, suhe maline, žajbelj (Salvia officinalis) ali še mnoge druge rastline.
Nadomestek za pravi čaj
Dr. Katja Galle-Toplak v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem piše, da v knjigah večkrat najdemo navodila za pripravo fermentiranih listov, ki so jih v časih pomanjkanja uporabljali kot nadomestek za pravi čaj. Ravnamo takole: en del robidovih in tri dele malinjakovih listov, ki smo jim odstranili peclje, pustimo, da ovenijo. Približno po enem dnevu jih zmečkamo z rokami ali pa jih naložene v več plasti močno povaljamo z valjarjem za testo. Naložimo jih med mokre krpe in jih dva dni hranimo na toplem mestu (30 stopinj Celzija). Skrbimo, da krpe ves čas ostanejo vlažne. Pri tej fermentaciji postanejo listi črnikasti in dobijo prijeten vonj. Po končani fermentaciji jih hitro posušimo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. Takšen čaj ima zaznaven okus po pravem čaju, vendar ne vsebuje alkaloidov, ki delujejo poživljajoče. Primeren je za otroke in vse, ki pravega čaja ne prenesejo. Tako lahko fermentiramo tudi liste gozdnega jagodnjaka ali črnega ribeza (Ribes nigrum).