Republiška revija, Lendava, 13. oktober 2006 (Foto: arhiv zbora)

Nocoj bo en lep večer

Moški pevski zbor Peter Lipar pri Društvu upokojencev Kranj praznuje 45-letnico delovanja. Slavnostni koncert bo ta petek v avli Mestne občine Kranj.

Kranj - Slavnostni koncert ob 45-letnici Moškega pevskega zbora Peter Lipar pri Društvu upokojencev Kranj bo ta petek ob 19. uri v avli Mestne občine Kranj. »Program bo obsegal Liparjeve pesmi, priredbe ljudskih pesmi, pa tudi tuje priredbe,« je povedala zborovodkinja Nada Krajnčan. Koncert bo povezovala Andrejka Lapajne, pevcem, ki pojejo šestdeset let ali več, bo Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna enota Kranj, ob tej priložnosti podelil priznanja.

Moški pevski zbor Društva upokojencev Kranj so ustanovili 16. januarja 1963 na veliko željo takratnega predsednika društva Franja Cerarja - Matica in tajnika Edgarja Vončine. Prve vaje se je udeležilo štirinajst pevcev, vodil jo je zborovodja Bogo Klobučar. Po drugi vaji je zbor prevzel novi pevovodja, velik ljubitelj zborovske pesmi Anton Marolt, ki je zbor vodil dobrih dvajset let. Iz leta v leto so imeli več nastopov, repertoar zbora je v začetku vseboval predvsem narodno in partizansko pesem. Ob dvajsetletnici delovanja je večina pevcev zbora prejela najvišje pevsko priznanje - Gallusovo značko, zbor pa veliko Prešernovo plaketo Mestne občine Kranj. Marolta so nasledili dirigenti Alojz Marn, Vencelj Sedej, Edo Ošabnik in Janja Kovač, od leta 1994 pevce uspešno vodi zborovodkinja Nada Krajnčan. Prešernovo plaketo je dobil tudi dolgoletni pevec in predsednik zbora Zmago Benčan. Danes zboru predseduje Janez Zupan.

Potomci znanega skladatelja Petra Liparja so leta 2000 dovolili, da zbor prevzame njegovo ime. »Leta 2007 smo imeli petindvajset nastopov, od nastopov na dobrodelnih koncertih, koncertih izven Kranja, do kratkih programov ob spomenikih in številnih drugih priložnostih,« je povedala Nada Krajnčan. Pevci, zdaj jih je šestindvajset, pravijo, da največja zahvala ostaja hvaležna publika, ki zna ceniti lepo in z ljubeznijo zapeto pesem, pa naj bo ta narodna, umetna ali ponarodela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 10. junij 2015 / 19:08

Prispevek še vedno previsok

Predstavniki petih opozicijskih strank in list so pred četrtkovo sejo, na kateri bodo škofjeloški svetniki sprejemali odlok o komunalnem prispevku, še enkrat opozorili, da je ta previsok in nepravičen...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 1. februar 2014 / 22:38

V igri dvojic boljša Kavčič in Žemlja

Po drugem dnevu teniškega dvoboja prvega kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko naši vodijo 2:1.

Šport / sobota, 1. februar 2014 / 13:14

V Kranjski Gori danes ne bo tekme

Kljub trudu organizatorjev sta dež in megla onemogočila izvedbo tekme v veleslalomu.

Gospodarstvo / sobota, 1. februar 2014 / 13:08

Ekološko na Sorškem polju

Na kmetiji Pr' Ukovih so se lani kot prvi na Sorškem polju odločili za ekološko kmetovanje. Kmetujejo po biodinamični metodi.

Slovenija / sobota, 1. februar 2014 / 13:07

Ljubezni predsednikov

Našim predsednikom lahko očitamo marsikaj – da bi bili prešuštniki, to pa res ne! Vsaj kolikor nam je znano. Povsem drugače je v Franciji, zasebno življenje francoskih predsednikov je neverjetno razgi...

Zanimivosti / sobota, 1. februar 2014 / 13:05

Lian se je vrnil s terapij v ZDA

Jesenice – »Lianov napredek je viden pri tem, da zdaj lahko naredi nekatere stvari, ki jih prej ni mogel, denimo dvigne glavo in ves trup, stopi na cela stopala, ima zravnan prsni koš in hrbtenico,...