Sprejeli novelo šolskega zakona

Ljubljana - Poslanci so na marčnem zasedanju sprejeli novelo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, za katero je konec lanskega leta državni svet sprejel veto. Sedaj je šla v ponovno odločanje brez spornih členov o stoodstotnem financiranju zasebnih šol z javno veljavnimi programi in o možnosti ustanavljanja šolskih centrov. Novela zakona določa stopnjo izobrazbe za delo v vzgoji in izobraževanju, kar je pomembno zaradi bolonjskega procesa. Uvaja tudi sistem financiranja srednjih šol po številu učencev, brezplačne učbenike za učence osnovnih šol, brezplačno podaljšano bivanje do šestega razreda, novost pa je tudi protipedofilski člen. Poslanci so tokrat razpravljali tudi o zakonu o brezplačni prehrani, za katerega opozicija meni, da v proračunu nima zagotovljenih sredstev, menijo pa tudi, da bi jo morali dijakom dodeljevati po socialnem načelu. V koaliciji, ki zakon predlagajo, pa pravijo, da bo malica za dijake organizirala po enakem načelu kot za študente in bo vezana na status.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Negotova usoda smučišča

Letošnja sezona na Starem Vrhu je bila boljša kot prejšnja, vendar izkupiček zaradi velikih finančnih obveznosti ne zagotavlja nove sezone.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 15. marec 2015 / 11:45

Pa jo imamo, spravo

KUD Valentin Kokalj Visoko se v letošnji gledališki sezoni predstavlja s komedijo Silvestrska sprava enega najboljših slovenskih komediografov Toneta Partljiča.

Gorenjska / nedelja, 15. marec 2015 / 11:45

Ko gre 'vuč u vodo'

V kar nekaj krajih po Gorenjskem je še živ običaj spuščanja luči po vodi na predvečer gregorjevega. Obiskali smo Tržič, Duplje in tudi Železnike, kjer so ga obudili dvajseto leto zapored.

Kultura / nedelja, 15. marec 2015 / 11:44

Z burje v Kranj

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj in v Galeriji dr. Ceneta Avguština v kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine razstavljajo člani Društva likovnih umetnikov Severne Primorske.

Gospodarstvo / nedelja, 15. marec 2015 / 11:42

Jelovici okna znak kakovosti

Ljubljana – Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je še danes odprt 54. mednarodni sejem Dom, na katerem se na 22 tisoč kvadratnih metrov razstavnih površin predstavlja 548 podjetij (iz 32 držav)...

Gospodarstvo / nedelja, 15. marec 2015 / 11:42

Novosti pri davkih v kmetijstvu

Blejska Dobrava – Kmetijska svetovalna služba bo v torek, 17. marca, ob pol desetih dopoldne v Kulturnem in gasilskem domu na Blejski Dobravi pripravila predavanje o novostih pri davkih v kmetijstv...