Recepti
Ideje za lahke jedi, ki se priležejo po praznikih, smo dobili v knjižici kuharskih receptov Dieta po praznikih založbe Modita.
Solata s čičeriko in olivami
Sestavine: 330 g čičerike, manjša kumara, dva paradižnika, ena manjša rdeča čebula, tri žlice sveže nasekljanega peteršilja, 60 g razkoščičenih črnih oliv, žlica limoninega soka, 3 žlice olivnega olja, strt strok česna, čajna žlička medu.
Čičeriko v posodi zalijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se namaka čez noč. Zjutraj jo precedimo in zalijemo s svežo vodo. Kuhamo 25 minut oziroma dokler se nekoliko ne zmehča. Odcedimo in pustimo, da se ohladi. Kumaro prerežemo čez polovico, odstranimo semena in jo narežemo na centimeter široke rezine. Paradižnik narežemo na kocke in na drobno nasekljamo čebulo. V posodi za solato zmešamo čičeriko, kumare, paradižnik, čebulo, peteršilj in olive. V manjšem vrču zmešamo limonin sok, olje, česen in med in dobro pretresemo. Prelijemo čez solato in narahlo premešamo. Postrežemo ohlajeno na sobno temperaturo.
Ribji fileji na žaru
Sestavine: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sadne kaše, žlica medu, žlica sveže nasekljanega koriandra, 2 strta stroka česna, 4 sveži ribji fileji.
V manjši posodi zmešamo oljčno olje, limonin sok, sadno kašo, med, česen in koriander. Ribje fileje postavimo na krožnik in jih zalijemo s pripravljeno mešanico. Pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik. Žar segrejemo na najvišjo temperaturo in postavimo ribe na rahlo nameščeno ploščo. Ribe pečemo pet minut na vsaki strani in jih občasno premažemo s preostalo marinado.