Harmonikarski orkester pod vodstvom dirigenta Dejana Maleša je zaigral kolednico Kdo trka še. / Foto: arhiv Glasbene šole Kranj (Foto Boni)

Glasbeno Koledovanje

Tradicionalni prednovoletni koncert Glasbene šole Kranj na Brdu je navdušil skoraj tisoč ljudi.

Kranj – »To novo leto bo prišlo, / zagvišno veste vsi za to. / Z veseljem mi vam voščimo, / da b' novo leto srečno blo.« Tako gre petje v eni izmed kolednic, ki so jih pretekli četrtek pripravili učitelji in učenci Glasbene šole Kranj na prednovoletnem koncertu v veliki dvorani Kongresnega centra Brdo. Letos so zaradi velikega povpraševanja pripravili kar dva koncerta, enega ob 17. uri in drugega dve uri in pol zatem. Mladim glasbenikom je tako prisluhnilo skoraj tisoč poslušalcev.

Kot razkriva naslov koncerta Koledovanje, so tokrat obudili star slovenski običaj in z njim v prvi vrsti želeli spomniti na vrednote, ki jih uči ljudsko izročilo. Občinstvo je prisluhnilo vsem orkestrom šole, godalnemu, flavtističnemu, kitarskemu, harmonikarskemu, pihalnemu in simfoničnemu. Kolednice v izvirni različici so predstavili učenci glasbene pripravnice, Mladinskega pevskega zbora in učenci solopetja. Ob klavirju in na harmoniki sta jih spremljala Gašper Jereb in Mitja Jeršič. Skladatelji Gašper Jereb, Blaž Pucihar, Marko Mozetič - Mozo, Leon Firšt in Diana Novak so napisali priredbe posebej za ta večer in so bile tako izvedene prvič. Prisluhnili smo kolednicam iz Krope, Trzina in Kamne Gorice.

Posebej impozanten je bil zaključek koncerta, ko so na oder prišli vsi nastopajoči in skupaj s simfoničnim orkestrom, skupaj kar okrog tristo učencev, zapeli Sveto noč v priredbi Gašperja Jereba. Sveta noč je bila prvič izvedena za božič pred dvesto leti. Tokrat na Brdu bi bil njen avtor Franz Xaver Gruber upravičeno ganjen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Špelca in prvi videospot

Potem ko se je nekoč atomičarka Špelca po dobrem letu in pol sodelovanja s producentom Raayjem že dodobra uveljavila kot pop izvajalka, je posnela tudi svoj prvi solistični videospot.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 16. julij 2018 / 12:31

Na prostosti, a se ne sme približati nekdanji ženi

Radovljičan Alaga Pajić je konec aprila bivšo ženo surovo pretepel zaradi bolestnega ljubosumja in spora glede premoženja. Dejanje je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Mengeš / ponedeljek, 16. julij 2018 / 12:05

Nadzorniki vendarle izdali soglasje za obvoznico

Nadzorni svet vendarle dal soglasje k dokončanju mengeške obvoznice.

Slovenija / ponedeljek, 16. julij 2018 / 12:03

Porabskih Slovencev je malo, a imajo veliko srce

Vse skupaj se je začelo s Triglavom! Ko so leta 2013 v eni izmed (še) slovenskih vasi, v Andovcih, odprli vaški dom, zgrajen tudi s pomočjo kohezijske pomoči EU, so si kleni Porabski Slovenci zaželeli...

Bled / ponedeljek, 16. julij 2018 / 11:51

Proti Pokljuki po obvoznici

Na Bledu so v torek vendarle dočakali sprostitev prometa po severni razbremenilni cesti.

Gorenjska / ponedeljek, 16. julij 2018 / 11:50

Tudi obremenjenost z vonjem je mogoče izmeriti

Država je vendarle naročila pripravo raziskav, na podlagi katerih bo vzpostavljen sistem za obvladovanje obremenjenosti zraka z neprijetnim vonjem oziroma pripravljena uredba o motečih vonjavah. Na Go...