Jedi za pomladne dni (1)

Melona v solati

Sestavine: 1 manjša melona, glava zelene solate, šopek redkvic, 1,5 dcl sladke smetane, 2 žlički gorčice, sol, poper, ingver.

Priprava: Melono operemo, polovico narežemo na primerne krhlje, preostalo polovico izdolbemo z žličko, da dobimo kroglice. Posebej v posodi zmešamo gorčico s sladko smetano, ji dodamo malo mletega ingverja, solimo in popramo. Zeleno solato operemo in narežemo na rezance. Na krožnik zložimo krhlje melone, potresemo z narezano solato, prelijemo s prelivom in okrasimo z meloninimi kroglicami. Po vrhu potresemo očiščene in narezane rdeče redkvice.

Beluševa juha

Sestavine: 1/2 l vode ali kostne juhe, ¼ kg belušev, 4 dag maščobe, ( olje ali maslo), zeleni peteršilj, sol, poper, 2 dag mehke moke, 1 dl sladke smetane, 1 žemlja.

Priprava: Na maščobi naredimo svetlo prežganje, zalijemo ga s hladno vodo in takoj še s toplo vodo, da se prežganje razkuha. Solimo in popramo, dodamo samo zgornje dele belušev in jih skuhamo. Spodnje dele kuhamo posebej. Vse beluše pretlačimo s paličastim mešalnikom in jih damo v juho. Gotovi juhi dodamo še smetano, ki jo nekoliko prevremo. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pred serviranjem damo v juho še drobno narezan in popečen kruh.

Zajčji skoki po moderno

Sestavine: 4 zajčje skoke (bedra), 6 dag olja, žličko moke, ½ dl sladke smetane, 1 por in korenček, gomolj zelene, peteršilj, sadje iz kompota, 2 dag moke, sol, poper, curry prašek.

Priprava: Zajčkova bedra odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, pomokamo in na vroči maščobi opečemo. Na isti maščobi naredimo omako, tako da prepražimo nekoliko moke, dodamo curry prašek in zalijemo s smetano. Po okusu še začinimo. Jed z omako vred damo na krožnik, jo obložimo s sotirano zelenjavo (kuhano zelenjavo prelijemo z maslom in jo nekoliko prepražimo). Krožnik obložimo še s sadjem iz konzerve. Poleg ponudimo gratinirane štruklje in sestavljeno solato.

Gratinirani štruklji

Sestavine: 4 kose štrukljev, 2 jajci, 1 dl kisle smetane, 4 dag masla ali margarine, cimet.

Priprava: Kislo smetano solimo in začinimo s cimetom. Štruklje skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Ognjevarno posodo namažemo z margarino ali maslom, vanjo naložimo kuhane štruklje, jih prelijemo s kislo smetano, ki smo ji dodali še dve stepeni jajci. Pečemo v segreti pečici 180 stopinj Celzija 12 minut. Še tople postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 11. september 2017 / 17:33

Prve dni otroci varni na cestah

Gorenjski policisti v zadnjem tednu dni niso obravnavali prometnih nesreč z udeležbo otrok. Pri voznikih so največ kršitev ugotovili zaradi prekoračitve predpisane hitrosti.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 9. avgust 2024 / 23:27

Slovenski rokometaši po hudem boju izgubili polfinalno tekmo proti Dancem

Lille – Slovenska moška rokometna reprezentanca je na drugi polfinalni tekmi olimpijskih iger izgubila proti Danski s 30:31 (10:15) in se bo v nedeljo v Lillu za končno tretje mesto pomerila s Špan...

Kronika / petek, 9. avgust 2024 / 20:03

Pohodnici med sestopanjem zdrsnilo

Tržič – V torek so policisti prejeli obvestilo, da se je pohodnica na relaciji Kofce–Veliki vrh v občini Tržič telesno poškodovala, pri čemer je potrebovala pomoč. Na kraju nesreče so ji pomoč nudi...

Šport / petek, 9. avgust 2024 / 20:02

Hokejisti začeli priprave

Jesenice, Ljubljana – Ta teden sta najmočnejši slovenski članski hokejski ekipi začeli priprave na novo sezono. Na Jesenice je pripotoval novi trener, 35-letni Finec Niko Eronen, prav tako sta se v...

Bled / petek, 9. avgust 2024 / 20:02

Folklorno-zabavna prireditev Večer na vasi

Selo pri Bledu – Na Selu pri Bledu bo v soboto ob 19. uri potekala folklorno-zabavna prireditev Večer na vasi. Program bodo oblikovali člani Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno, gostujoči čla...

Zanimivosti / petek, 9. avgust 2024 / 20:01

Na Sardiniji so bili prava atrakcija

Pred kratkim so se z Europeade, ki je letos potekla v Nuoru na Sardiniji, vrnili člani društva Rovtarji, ki so letos nastopali skupaj s folklorno skupino Turističnega društva Kokrica, bili pa so prava...