Jedi za pomladne dni (1)

Melona v solati

Sestavine: 1 manjša melona, glava zelene solate, šopek redkvic, 1,5 dcl sladke smetane, 2 žlički gorčice, sol, poper, ingver.

Priprava: Melono operemo, polovico narežemo na primerne krhlje, preostalo polovico izdolbemo z žličko, da dobimo kroglice. Posebej v posodi zmešamo gorčico s sladko smetano, ji dodamo malo mletega ingverja, solimo in popramo. Zeleno solato operemo in narežemo na rezance. Na krožnik zložimo krhlje melone, potresemo z narezano solato, prelijemo s prelivom in okrasimo z meloninimi kroglicami. Po vrhu potresemo očiščene in narezane rdeče redkvice.

Beluševa juha

Sestavine: 1/2 l vode ali kostne juhe, ¼ kg belušev, 4 dag maščobe, ( olje ali maslo), zeleni peteršilj, sol, poper, 2 dag mehke moke, 1 dl sladke smetane, 1 žemlja.

Priprava: Na maščobi naredimo svetlo prežganje, zalijemo ga s hladno vodo in takoj še s toplo vodo, da se prežganje razkuha. Solimo in popramo, dodamo samo zgornje dele belušev in jih skuhamo. Spodnje dele kuhamo posebej. Vse beluše pretlačimo s paličastim mešalnikom in jih damo v juho. Gotovi juhi dodamo še smetano, ki jo nekoliko prevremo. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pred serviranjem damo v juho še drobno narezan in popečen kruh.

Zajčji skoki po moderno

Sestavine: 4 zajčje skoke (bedra), 6 dag olja, žličko moke, ½ dl sladke smetane, 1 por in korenček, gomolj zelene, peteršilj, sadje iz kompota, 2 dag moke, sol, poper, curry prašek.

Priprava: Zajčkova bedra odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, pomokamo in na vroči maščobi opečemo. Na isti maščobi naredimo omako, tako da prepražimo nekoliko moke, dodamo curry prašek in zalijemo s smetano. Po okusu še začinimo. Jed z omako vred damo na krožnik, jo obložimo s sotirano zelenjavo (kuhano zelenjavo prelijemo z maslom in jo nekoliko prepražimo). Krožnik obložimo še s sadjem iz konzerve. Poleg ponudimo gratinirane štruklje in sestavljeno solato.

Gratinirani štruklji

Sestavine: 4 kose štrukljev, 2 jajci, 1 dl kisle smetane, 4 dag masla ali margarine, cimet.

Priprava: Kislo smetano solimo in začinimo s cimetom. Štruklje skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Ognjevarno posodo namažemo z margarino ali maslom, vanjo naložimo kuhane štruklje, jih prelijemo s kislo smetano, ki smo ji dodali še dve stepeni jajci. Pečemo v segreti pečici 180 stopinj Celzija 12 minut. Še tople postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 26. maj 2011 / 07:00

Sedmina po treh desetletjih

V četrtek, 26. maja, ob 20. uri bo na vrtu hiše na Tomšičevi 14 v Kranju, v kateri domuje center Krice krace, koncert legendarne skupine Sedmina. Pogovarjali smo se s pevko Melito Osojnik.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Po telovadbi pa tržiške bržole

Čegelše - V tržiški Sokolnici vsak ponedeljek in četrtek popoldne telovadijo starejše mladinke, ki v dobri uri razgibajo telo in duha. Približno štiriindvajset upokojenk je v sku...

Kronika / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Nesreče

Vinjena za volanom Zgornje Gorje - V četrtek nekaj pred 13. uro se je v Zgornjih Gorjah pripetila prometna nesreča, v kateri se je voznica huje ranila...

Zanimivosti / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Tisoč gibov za zdravje

Zgornji Brnik - Društvo šola zdravja, skupina Zgornji Brnik, je ob koncu maja z jutranjo telovadbo na prostem, imenovano Tisoč gibov za zdravje, proslavilo drugo obletnico delova...

Kranj / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Globočnikovi abstraktni segmenti narave

Kranj - V Cafe galeriji Pungert je na ogled fotografska razstava dr. Damirja Globočnika. Fotografije iz ciklusa Abstraktni segmenti narave, ki jih je avtor posnel v zadnji...

Nasveti / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

"Ta glavni" poleti

Moder je, kdor si je na domačem okrasnem ali zeliščnem vrtu omislil modri glavinec. Prelepi sinje modri cvetovi so namreč prava paša za oči, a še bistveno več od tega, modri glavinec je namreč že od n...