Jedi za pomladne dni (1)
Melona v solati
Sestavine: 1 manjša melona, glava zelene solate, šopek redkvic, 1,5 dcl sladke smetane, 2 žlički gorčice, sol, poper, ingver.
Priprava: Melono operemo, polovico narežemo na primerne krhlje, preostalo polovico izdolbemo z žličko, da dobimo kroglice. Posebej v posodi zmešamo gorčico s sladko smetano, ji dodamo malo mletega ingverja, solimo in popramo. Zeleno solato operemo in narežemo na rezance. Na krožnik zložimo krhlje melone, potresemo z narezano solato, prelijemo s prelivom in okrasimo z meloninimi kroglicami. Po vrhu potresemo očiščene in narezane rdeče redkvice.
Beluševa juha
Sestavine: 1/2 l vode ali kostne juhe, ¼ kg belušev, 4 dag maščobe, ( olje ali maslo), zeleni peteršilj, sol, poper, 2 dag mehke moke, 1 dl sladke smetane, 1 žemlja.
Priprava: Na maščobi naredimo svetlo prežganje, zalijemo ga s hladno vodo in takoj še s toplo vodo, da se prežganje razkuha. Solimo in popramo, dodamo samo zgornje dele belušev in jih skuhamo. Spodnje dele kuhamo posebej. Vse beluše pretlačimo s paličastim mešalnikom in jih damo v juho. Gotovi juhi dodamo še smetano, ki jo nekoliko prevremo. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pred serviranjem damo v juho še drobno narezan in popečen kruh.
Zajčji skoki po moderno
Sestavine: 4 zajčje skoke (bedra), 6 dag olja, žličko moke, ½ dl sladke smetane, 1 por in korenček, gomolj zelene, peteršilj, sadje iz kompota, 2 dag moke, sol, poper, curry prašek.
Priprava: Zajčkova bedra odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, pomokamo in na vroči maščobi opečemo. Na isti maščobi naredimo omako, tako da prepražimo nekoliko moke, dodamo curry prašek in zalijemo s smetano. Po okusu še začinimo. Jed z omako vred damo na krožnik, jo obložimo s sotirano zelenjavo (kuhano zelenjavo prelijemo z maslom in jo nekoliko prepražimo). Krožnik obložimo še s sadjem iz konzerve. Poleg ponudimo gratinirane štruklje in sestavljeno solato.
Gratinirani štruklji
Sestavine: 4 kose štrukljev, 2 jajci, 1 dl kisle smetane, 4 dag masla ali margarine, cimet.
Priprava: Kislo smetano solimo in začinimo s cimetom. Štruklje skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Ognjevarno posodo namažemo z margarino ali maslom, vanjo naložimo kuhane štruklje, jih prelijemo s kislo smetano, ki smo ji dodali še dve stepeni jajci. Pečemo v segreti pečici 180 stopinj Celzija 12 minut. Še tople postrežemo.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

