V postu aleluja in smojke

Kakšno hrano so uživali na Škofjeloškem v 18. stoletju, ko je nastal Škofjeloški pasijon? O tem je pred devetimi leti v raziskovalni nalogi pisala takrat še študentka Špela Ledinek.

Špela Ledinek sedaj ne živi več v Škofji Loki, v telefonskem pogovoru pa nam je povedala, da jo je ob nastajanju Škofjeloškega pasijona v letu 1999 k raziskovanju prehrane iz tistega časa spodbudil režiser pasijona Marjan Kokalj. Tako je nastal zapis Oris prehrane v prvi polovici 18. stoletja, ki so ga objavili tudi Loški razgledi. V njem je zajela prehrambene navade vseh družbenih slojev ob različnih priložnostih.

Pasijonska procesija je bila na veliki petek, na dan, ko se zaključuje 40-dnevni post, ki traja od pusta do velike noči, ko se ne sme uživati mesa in se do sitega najesti. Za revnejše to ni bilo nič nenavadnega, piše Špela Ledinek, bogati pa so namesto mesa tega dne jedli ribe, rake, žabje krake, polže in druge postne jedi. Za postno pecivo je veljala tudi presta. Nekateri v njeni obliki vidijo v molitvi sklenjene roke. V preteklosti so jih pekli v samostanih, menihi pa so jih delili pridnim šolarjem in revežem. Znana postna jed na Škofjeloškem pa je aleluja, posušeni in skuhani repni olupki, ki so jo uživali ob postu ali za velikonočni zajtrk kot spomin na veliko lakoto, ko na mizi ni bilo druge jedi kot repni olupki. Jedli so tudi s proseno kašo kuhane majhne repice, ki so jih zaradi osmojenosti imenovali smojke. Sicer pa so repo v 18. stoletju v revnejših družbenih slojih na veliko uživali v zimskem in zgodnjespomladanskem času.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 10. september 2015 / 12:48

Ime mi je Kokra …

V mnogih krajih zavzeti domačini v sodelovanju z občino urejajo učne poti. Včasih so bile to povsem navadne sprehajalne poti, danes so urejene s tablami, ki nas opozorijo na to in ono znamenitost,...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 3. julij 2011 / 07:00

Maline postavljajo rekorde

Pri Resmanovih v Zapužah pri Begunjah je letošnja letina malin rekordna: na dan jih oberejo tudi po trideset kilogramov.

Zanimivosti / nedelja, 3. julij 2011 / 07:00

Občinski praznik na god sv. Petra

Naklo - Ob prazniku občine Naklo je bila v sredo maša za lokalno skupnost, po maši pa druženje s članicami Aktiva kmečkih žena Naklo. Občinski praznik, letos že šestnajsti, je na...

Zanimivosti / nedelja, 3. julij 2011 / 07:00

Prvič na bolšjem sejmu

Naklo - Moto društvo Oldtajmer Naklo, ki je znano predvsem po vsakoletni organizaciji prvomajske vožnje starodobnikov, je konec preteklega tedna na igrišču za kulturnim domom prv...

Zanimivosti / nedelja, 3. julij 2011 / 07:00

Od praznika do praznika

Bistriška planina - V nedeljo bo spominska slovesnost na Bistriški planini. Ob 8.30 se lahko pridružite pohodnikom, ki se bodo tja peš odpravili iz Bistrice izpred prodajalne zel...

Nasveti / nedelja, 3. julij 2011 / 07:00

Tavčarjev plešec

Blegoš (1562 m) - V Cvetju v jeseni je Tavčar zapisal: "Med slovenskimi gorami naš Blegoš ni velikan! In ne obdaja ga veličastnost, katera obdaja naše snežnike in katere je že nekoliko deležen sosed R...