V postu aleluja in smojke

Kakšno hrano so uživali na Škofjeloškem v 18. stoletju, ko je nastal Škofjeloški pasijon? O tem je pred devetimi leti v raziskovalni nalogi pisala takrat še študentka Špela Ledinek.

Špela Ledinek sedaj ne živi več v Škofji Loki, v telefonskem pogovoru pa nam je povedala, da jo je ob nastajanju Škofjeloškega pasijona v letu 1999 k raziskovanju prehrane iz tistega časa spodbudil režiser pasijona Marjan Kokalj. Tako je nastal zapis Oris prehrane v prvi polovici 18. stoletja, ki so ga objavili tudi Loški razgledi. V njem je zajela prehrambene navade vseh družbenih slojev ob različnih priložnostih.

Pasijonska procesija je bila na veliki petek, na dan, ko se zaključuje 40-dnevni post, ki traja od pusta do velike noči, ko se ne sme uživati mesa in se do sitega najesti. Za revnejše to ni bilo nič nenavadnega, piše Špela Ledinek, bogati pa so namesto mesa tega dne jedli ribe, rake, žabje krake, polže in druge postne jedi. Za postno pecivo je veljala tudi presta. Nekateri v njeni obliki vidijo v molitvi sklenjene roke. V preteklosti so jih pekli v samostanih, menihi pa so jih delili pridnim šolarjem in revežem. Znana postna jed na Škofjeloškem pa je aleluja, posušeni in skuhani repni olupki, ki so jo uživali ob postu ali za velikonočni zajtrk kot spomin na veliko lakoto, ko na mizi ni bilo druge jedi kot repni olupki. Jedli so tudi s proseno kašo kuhane majhne repice, ki so jih zaradi osmojenosti imenovali smojke. Sicer pa so repo v 18. stoletju v revnejših družbenih slojih na veliko uživali v zimskem in zgodnjespomladanskem času.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 22. oktober 2010 / 07:00

Radovljica: Ciril Globočnik in Primož Jeglič

Kaj boste naredili prvi dan županovanja? Ciril Globočnik: »Če bom izvoljen za župana, se bom najprej sestal z vsemi sodelavci, se seznanil z njihovimi težavami...

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Dobrodelni že deset let

Ustanova Petra Pavla Glavarja letos praznuje svojo prvo desetletnico. Ob jubileju so izdali zbornik, ki ga bodo brezplačno dobila vsa gospodinjstva v občini Komenda.

Tržič / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Koča dobila novo streho

S koče na Kriški gori so odstranili staro kritino in jo prekrili z novo. Dan kriških planincev je bil zato še bolj slovesen.

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Goli kilavec za zdrava sečila

Medtem ko ljudsko zdravilstvo dandanes golega kilavca skorajda ne uporablja več, ga najdemo v domala vsaki čajni mešanici za ledvice in mehur, ki jo lahko nabavimo v lekarni. Če imate težave s sečili...

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Jagodni čudež

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolni eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

GG Plus / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Kar se naučimo v otroštvu ...

V Osnovni šoli (OŠ) Matije Čopa Kranj so imeli pred kratkim kulturno prireditev, na kateri so nastopili Folklorna skupina OŠ Matije Čopa in Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo, otroci vrt...