Velikonočna potica

Orehova potica za veliko noč

Veliko noč praznujemo prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Letos bo to 23. marca. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Jedila imajo določeno simboliko. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica pa krono.

Kako naredimo orehovo potico?

Sestavine: 70 dag bele moke, četrt l mleka za testo in 3 dcl mleka za poparek, en kvas, sol (približno 1 dag), 2 jajci, 400 g orehov, sladkor, olje.

Postopek:

- izdelava testa: v skledo presejemo belo moko, dodamo sol, na sredini naredimo jamico, vanjo počasi vmešamo toplo mleko, vzhajan kvas (vzhaja tako, da mu dodamo malo sladkorja, žlico tople vode, zmešamo in pustimo približno deset minut) ter dva rumenjaka. Testo dobro pregnetemo. Po potrebi dodajamo moko. Pokrito testo vzhajamo v dovolj veliki posodi eno uro;

- orehov nadev: orehe preberemo, jih poparimo z vodo, hitro precedimo ter jih posušimo v pečici (približno 10 minut pri temperaturi 100 stopinj). Nato orehe zmeljemo, poparimo z mlekom, da se zmes lepo maže po testu.

 

Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokan prt in na tenko razvaljamo, premažemo z oljem, enakomerno namažemo z nadevom, v katerega umešamo sneg dveh stepenih beljakov, ter potresemo s sladkorjem. Testo zvijemo, damo v model, ki smo ga namazali z maslom, in testo večkrat prebodemo z vilicami. Pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. Vzhajano potico damo v vročo pečico (200 stopinj Celzija). Ko naraste in zarumeni, temperaturo malo znižamo (na 170 stopinj Celzija). Pečemo jo eno uro. Pečeno potico namažemo z oljem, jo pustimo nekaj minut pokrito, nato pa jo obrnemo na leseno desko ter jo pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.

 

Pri velikonočnem zajtrku seveda ne sme manjkati hren. Pripravimo ga lahko na različne načine. Tokrat predlagamo naslednji recept. Potrebujemo približno četrtino korenine hrena, tri jabolka, dve pomaranči, sladkor, sol, kis. Olupimo hren in jabolka ter oboje naribamo na najmanjšem rezilu. Stisnemo pomaranči in sok dodamo hrenu in jabolkam. Dodamo še polovico male žličke sladkorja, ščepec soli in dve veliki žlici kisa. Vse to zmešamo in postrežemo.

 

Vesele velikonočne praznike in dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 7. julij 2020 / 11:00

Kranjčanka, št. 7

Kranjčanka, 7. julij 2020, št. 7

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 21. februar 2013 / 07:00

Uspešen tudi z otroki

Magister ljudske medicine Maksim Osipov pomaga pri reševanju simptomov različnih težav posameznikov. Spada med deset najboljših zdravilcev na svetu. Človeka obravnava celostno in najprej odstrani vzro...

GG Plus / četrtek, 21. februar 2013 / 07:00

Uvozniki za spremembe

Sekcija za osebna motorna vozila bo tudi letos aktivna na več področjih.

Šport / četrtek, 21. februar 2013 / 07:00

Podirali so tudi rekorde

Tržič - V kavarni Špela v Tržiču so pripravili tekmovanje GPC Brutal Benchpress oziroma dvigovanje uteži tezno leže brez opreme. Udeležilo se ga je sedemnajst tekmovalcev in ena...

Gospodarstvo / četrtek, 21. februar 2013 / 07:00

Kupec z Madeire plačal za hlod javorja 11.895 evrov

Lastnik hloda gorskega javorja je na sedmi licitaciji slovenskega visoko vrednega lesa zanj dobil 11.895 evrov oz. 6.181 evrov za "kubik".

Gospodarstvo / četrtek, 21. februar 2013 / 07:00

Načrt je povečanje prodaje

Načrt ajdovskega Mlinotesta s pekarno v Škofji Loki (Peks) je povečanje tržnega deleža na Gorenjskem in proizvodnja doma razvitega kakovostnega kruha. V Škofji Loki razvita hrusta (kruh) sta prejemnik...