Velikonočna potica

Orehova potica za veliko noč

Veliko noč praznujemo prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Letos bo to 23. marca. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Jedila imajo določeno simboliko. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica pa krono.

Kako naredimo orehovo potico?

Sestavine: 70 dag bele moke, četrt l mleka za testo in 3 dcl mleka za poparek, en kvas, sol (približno 1 dag), 2 jajci, 400 g orehov, sladkor, olje.

Postopek:

- izdelava testa: v skledo presejemo belo moko, dodamo sol, na sredini naredimo jamico, vanjo počasi vmešamo toplo mleko, vzhajan kvas (vzhaja tako, da mu dodamo malo sladkorja, žlico tople vode, zmešamo in pustimo približno deset minut) ter dva rumenjaka. Testo dobro pregnetemo. Po potrebi dodajamo moko. Pokrito testo vzhajamo v dovolj veliki posodi eno uro;

- orehov nadev: orehe preberemo, jih poparimo z vodo, hitro precedimo ter jih posušimo v pečici (približno 10 minut pri temperaturi 100 stopinj). Nato orehe zmeljemo, poparimo z mlekom, da se zmes lepo maže po testu.

 

Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokan prt in na tenko razvaljamo, premažemo z oljem, enakomerno namažemo z nadevom, v katerega umešamo sneg dveh stepenih beljakov, ter potresemo s sladkorjem. Testo zvijemo, damo v model, ki smo ga namazali z maslom, in testo večkrat prebodemo z vilicami. Pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. Vzhajano potico damo v vročo pečico (200 stopinj Celzija). Ko naraste in zarumeni, temperaturo malo znižamo (na 170 stopinj Celzija). Pečemo jo eno uro. Pečeno potico namažemo z oljem, jo pustimo nekaj minut pokrito, nato pa jo obrnemo na leseno desko ter jo pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.

 

Pri velikonočnem zajtrku seveda ne sme manjkati hren. Pripravimo ga lahko na različne načine. Tokrat predlagamo naslednji recept. Potrebujemo približno četrtino korenine hrena, tri jabolka, dve pomaranči, sladkor, sol, kis. Olupimo hren in jabolka ter oboje naribamo na najmanjšem rezilu. Stisnemo pomaranči in sok dodamo hrenu in jabolkam. Dodamo še polovico male žličke sladkorja, ščepec soli in dve veliki žlici kisa. Vse to zmešamo in postrežemo.

 

Vesele velikonočne praznike in dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 19. julij 2017 / 22:57

Ponudba vse pestrejša

Stražiško tržnico so že drugič popestrili s Stražiškim festivalom piva.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Gore in planine začeli čistiti na Joštu

Začela se je tretja sezona akcije Očistimo slovenske gore in planine. Pod okriljem največje slovenske zavarovalnice so jo številni planinci začeli v soboto na Sv. Joštu nad Kranjem.

GG Plus / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Prvomajske slike

V deželici je smeh zamenjalo vsesplošno nezadovoljstvo. Čas je, da obrnemo jadra in začnemo razmišljati o pozitivnih stvareh. Kajti s strahom ne bomo mogli nahraniti otrok, niti jim om...

GG Plus / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Togo avtorsko pravo v digitalni dobi

Dr. Maja Bogataj Jančič, strokovnjakinja za avtorsko pravo, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za intelektualno lastnino, je bila tokrat gostja 113. Glasove preje.

Kronika / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Policisti so že na motorjih

Pred začetkom nadzora prometa so se odpravili še na kondicijsko vožnjo.

Šport / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Že zbirata pokale in medalje

Čeprav nista upihnila še niti osmih svečk, sta dvojčka Nikolaj in Aleksander Dajčman iz Kranja domov že začela prinašati pokale in medalje, ki sta si jih zaslužila na šahovskih tekmovanjih.