Takole so učenci iz Smlednika minuli četrtek v trgovskem centru v Dravljah postavili turistično stojnico z jabolki in jabolčnimi izdelki.

Priznanje turističnemu podmladku

Turistični podmladek z OŠ Simona Jenka je v projektu Turizmu pomaga lastna glava osvojil srebrno priznanje z nalogo Pod smleškim Starim gradom so se jabolka ohranila do danes.

Smlednik – V projekt Turizmu pomaga lastna glava, s katerim Turistična zveza Slovenije spodbuja razmišljanje in delovanje osnovnošolske mladine v turizmu, se je letos prvič vključil tudi turistični podmladek z OŠ Simona Jenka Smlednik, ki je zaživel v lanskem šolskem letu. Tema projekta se je letos glasila od Zrna do mize, v turističnem podmladku pa so pripravili nalogo z naslovom Pod smleškim Starim gradom so se jabolka ohranila do danes, za katero so prejeli srebrno priznanje.

Ker je Smlednik že v preteklosti zaznamovalo sadjarstvo, so v nalogi avtorji Tajda in Žiga Jeraj ter Špela Jenko pod mentorstvom Andreje Kerč oblikovali turistični proizvod in predstavili idejo, s katero bi obiskovalce pritegnili, da bi jabolka in jabolčne izdelke poskusili in nato tudi kupili. »V Smledniku se kar nekaj kmetij ukvarja s sadjarstvom in s projektom smo želeli pomagati k večji turistični prepoznavnosti. Predvsem nas je vodila miselnost, da bi ljudje spoznali, da je jabolko zdrav in okusen sadež, ki zaradi poplave eksotičnega sadja izgublja na pomenu. Jabolko ni le sadež rdeče, rumene ali zelene barve, je sadež, ki ima tudi zdravilno moč. Naša največja želja pa je, da bi si turisti Smlednik zapomnili ne le po kulturno-zgodovinskih znamenitostih, temveč tudi po lepi pokrajini in sočnih jabolkih,« pravijo avtorji.

Ugotovili so, da bi lahko najbolj obiskane točke v kraju sadjarji bolje izkoristili. Na Starem gradu, na dvorišču dvorca Lazarini in pri cerkvi sv. Urha v središču vasi bi postavili stojnice z jabolki in jabolčnimi izdelki, kot so krhlji, sok, pite, zavitki, kis, žganje, marmelada … Poleg tega so želeli sadjarje spodbuditi, da bi svojo dejavnost predstavili na nekoliko drugačen način. Predlagali so pripravo Dneva stiskanja jabolk na eni od sadjarskih kmetij z bogatim spremljevalnim programom, ki bi obsegal sprehod skozi nasad jablan z obrazložitvijo kulturno-zgodovinskih posebnosti Smlednika, prikaz in tekmovanje v stiskanju mošta, predavanja na temo sadjarstva, obiranje jabolk, likovno ustvarjanje na temo narave in jabolk, pokušino jabolčnih izdelkov, glasbeni program …

V nalogi so avtorji opozorili tudi na danes vse pogostejši nezdrav način prehranjevanja. Predlagali so, da bi v okoliških gostilnah ponudili domače jabolčne izdelke: slane prigrizke bi zamenjali zdravi jabolčni krhlji ali sveža jabolka, za sladico bi ponudili zavitek ali pito, kot glavna jed na jedilniku pa bi se lahko znašla tudi jabolčna kaša.

Kakšna naj bi bila turistična stojnica na najbolj obiskanih točkah, je turistični podmladek iz Smlednika prikazal minuli četrtek v trgovskem centru v Dravljah. Učenci so se še posebej potrudili, da z jabolki in jabolčnimi izdelki bogato obložena stojnica ni ostala neopažena. Mimoidoče je privabljalo Žigovo igranje na harmoniko, Špela jim je ponujala dobrote, Tajda je v vlogi Jabolčne ženičke spodbujala k zdravemu načinu življenja z jabolki, k stojnici pa je ljudi v trgovskem centru vabil tudi Grega Žavbi v simpatičnem ježevem kostumu z jabolki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Prva direktorica občinske uprave

Prejšnji teden je direktorica občinske uprave v občini Cerklje postala Marta Jarc, ki je nazadnje vodila občinsko upravo v Tržiču.

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.