Priznanje turističnemu podmladku
Turistični podmladek z OŠ Simona Jenka je v projektu Turizmu pomaga lastna glava osvojil srebrno priznanje z nalogo Pod smleškim Starim gradom so se jabolka ohranila do danes.
Smlednik – V projekt Turizmu pomaga lastna glava, s katerim Turistična zveza Slovenije spodbuja razmišljanje in delovanje osnovnošolske mladine v turizmu, se je letos prvič vključil tudi turistični podmladek z OŠ Simona Jenka Smlednik, ki je zaživel v lanskem šolskem letu. Tema projekta se je letos glasila od Zrna do mize, v turističnem podmladku pa so pripravili nalogo z naslovom Pod smleškim Starim gradom so se jabolka ohranila do danes, za katero so prejeli srebrno priznanje.
Ker je Smlednik že v preteklosti zaznamovalo sadjarstvo, so v nalogi avtorji Tajda in Žiga Jeraj ter Špela Jenko pod mentorstvom Andreje Kerč oblikovali turistični proizvod in predstavili idejo, s katero bi obiskovalce pritegnili, da bi jabolka in jabolčne izdelke poskusili in nato tudi kupili. »V Smledniku se kar nekaj kmetij ukvarja s sadjarstvom in s projektom smo želeli pomagati k večji turistični prepoznavnosti. Predvsem nas je vodila miselnost, da bi ljudje spoznali, da je jabolko zdrav in okusen sadež, ki zaradi poplave eksotičnega sadja izgublja na pomenu. Jabolko ni le sadež rdeče, rumene ali zelene barve, je sadež, ki ima tudi zdravilno moč. Naša največja želja pa je, da bi si turisti Smlednik zapomnili ne le po kulturno-zgodovinskih znamenitostih, temveč tudi po lepi pokrajini in sočnih jabolkih,« pravijo avtorji.
Ugotovili so, da bi lahko najbolj obiskane točke v kraju sadjarji bolje izkoristili. Na Starem gradu, na dvorišču dvorca Lazarini in pri cerkvi sv. Urha v središču vasi bi postavili stojnice z jabolki in jabolčnimi izdelki, kot so krhlji, sok, pite, zavitki, kis, žganje, marmelada … Poleg tega so želeli sadjarje spodbuditi, da bi svojo dejavnost predstavili na nekoliko drugačen način. Predlagali so pripravo Dneva stiskanja jabolk na eni od sadjarskih kmetij z bogatim spremljevalnim programom, ki bi obsegal sprehod skozi nasad jablan z obrazložitvijo kulturno-zgodovinskih posebnosti Smlednika, prikaz in tekmovanje v stiskanju mošta, predavanja na temo sadjarstva, obiranje jabolk, likovno ustvarjanje na temo narave in jabolk, pokušino jabolčnih izdelkov, glasbeni program …
V nalogi so avtorji opozorili tudi na danes vse pogostejši nezdrav način prehranjevanja. Predlagali so, da bi v okoliških gostilnah ponudili domače jabolčne izdelke: slane prigrizke bi zamenjali zdravi jabolčni krhlji ali sveža jabolka, za sladico bi ponudili zavitek ali pito, kot glavna jed na jedilniku pa bi se lahko znašla tudi jabolčna kaša.
Kakšna naj bi bila turistična stojnica na najbolj obiskanih točkah, je turistični podmladek iz Smlednika prikazal minuli četrtek v trgovskem centru v Dravljah. Učenci so se še posebej potrudili, da z jabolki in jabolčnimi izdelki bogato obložena stojnica ni ostala neopažena. Mimoidoče je privabljalo Žigovo igranje na harmoniko, Špela jim je ponujala dobrote, Tajda je v vlogi Jabolčne ženičke spodbujala k zdravemu načinu življenja z jabolki, k stojnici pa je ljudi v trgovskem centru vabil tudi Grega Žavbi v simpatičnem ježevem kostumu z jabolki.