Jedi brez mesa za postne dni (2)

Šampinjonova solata s tofujem

Sestavine: 15 dag svežih šampinjonov, 15 dag sojinega sira tofuja, 3 srednje debeli paradižniki, 1 sesekljana čebula, 2 trdo kuhani jajci, 8 črnih oliv, sol, poper, sesekljani peteršilj, sveža bazilika, listi radiča za dekoracijo. Preliv: ½ dl jabolčnega kisa, 15 dag lahke majoneze, ½ dl kisle smetane, sol, poper.

Priprava: Šampinjone očistimo, operemo, narežemo na četrtine in jih hitro prevremo – blanširamo v vreli vodi, ki smo ji dodali sol in poper. Nato jih odcedimo in ohladimo. Sojin sir narežemo na male kocke, kuhani in ohlajeni jajci ter paradižnik na manjše krhlje. V skledi zmešamo lahko majonezo, kislo smetano, kis, čebulo, peteršilj, baziliko, sol, poper. Liste radiča očistimo, operemo, razrežemo in razporedimo po krožniku. Šampinjone stresemo v skledo. Pokapljamo s pripravljenim prelivom, premešamo in razporedimo po krožnikih. Na vrhu damo še na krhlje narezane paradižnike in jajca ter črne olive. Vse skupaj prelijemo s prelivom in takoj ponudimo.

Porova juha s kvinojo

Sestavine: 20 dag pora, 8 dag kvinoje, liter in ½ zelenjavne juhe, 12 dag pora, 15 dag krompirja, 2 stroka česna, 1 žlička paprike v prahu, sol, poper, sveža bazilika, malo vegetarijanske začimbe, malo sojine omake.

Priprava: Por očistimo, ga narežemo na kolobarje, krompir olupimo in narežemo na kocke. V kozici segrejemo oljčno olje, dodamo narezan poper in por, nekoliko prepražimo, dodamo krompir in pražimo še naprej, juhi dodamo še oprano kvinojo, nekoliko paprike v prahu, sojino omako, začinimo in zalijemo z juho. Juho kuhamo do mehkega.

Kuskus kot narastek

Sestavine: 25 dag pšeničnega zdroba (kuskusa), 2 dag jušne osnove, 20 dag šampinjonov, 25 da bučk cukinijev, 2 stroka česna, timijan, sojina omaka, zelišča Biotop, ½ dl sezamovega olja, 1 dobro pest sezama.

Priprava: Česen prepražimo na rahlem ognju, dodamo narezane šampinjone in bučke. V večjo posodo stresemo kuskus, dodamo sojino omako, timijan in juho iz jušnega koncentrata. Pustimo stati 15 minut, toliko da kuskus vpije tekočino. Masi dodamo prepražene šampinjone in bučke ter premešamo. V namazan pekač stresemo pripravljeno maso in pečemo v ogreti pečici približno 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.

Zapečena jabolka

Sestavine: 4 srednje debela jabolka, 1 pest sesekljanih orehov, 1 dl sladke smetane, 3 žlice medu, 2 žlici masla ali margarine, 2 rebri raztopljene čokolade za dekoracijo.

Priprava: Jabolkom izdolbemo peščišče, jih nadevamo s sesekljanimi orehi, ki jih prelijemo s smetano in medom. Na vrhu jabolk damo koščke masla ali margarine. Postavimo jih v pekač in spečemo v pečici. Pečena prelijemo s toplo sladko smetano in posladkamo s kristalnim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Anketa: Upokojenci za dodatek

Vlada je pred kratkim potrdila draginjski dodatek za upokojence, ki ga bodo prejeli ob avgustovski pokojnini. Upokojence smo vprašali, ali podpirajo tak ukrep, je dodatek dovolj visok, bi ga morali pr...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 13. marec 2008 / 07:00

Anketa: So proti regijskemu centru

Polica, Struževo - Krajane smo vprašali, ali soglašajo s predlagano lokacijo postavitve regijskega centra za ravnanje z odpadki v industrijski coni na Polici.

Šport / četrtek, 13. marec 2008 / 07:00

Hudač trenira športnico leta

Slovak Ivan Hudač, trener slovenske A-reprezentance v smučarskem teku, z dvema Szuzanama, ženo in hčerko, živi v Trzinu. V Slovenijo je prišel zaradi Petre Majdič.

Šport / četrtek, 13. marec 2008 / 07:00

Zaznamovali so mesec

Smučarska tekačica Vesna Fabjan je 24. februarja postala svetovna prvakinja do 23 let. Nepremagljiva je bila v sprintu v prosti tehniki, ki je njena prva disciplina, v kateri red...

Šport / četrtek, 13. marec 2008 / 07:00

Prve izkušnje za tekmovanja v smučanju

ASK Triglav Kranj tudi letos organizira že tradicionalni Pokal Krvavca za mlajše kategorije smučarjev. Smučarjem pomenijo ta tekmovanja nabiranje izkušenj ter športno druženje. Brez pomoči staršev, ki...

Šport / četrtek, 13. marec 2008 / 07:00

Izbira maže je skrivnost

Na 1. maratonu Goreljek so na mehki progi smuči najbolje drsele Tinetu Zupanu iz Mošenj, ki pa prave kombinacije smuči in maže ni razkril.