Jedi brez mesa za postne dni (2)
Šampinjonova solata s tofujem
Sestavine: 15 dag svežih šampinjonov, 15 dag sojinega sira tofuja, 3 srednje debeli paradižniki, 1 sesekljana čebula, 2 trdo kuhani jajci, 8 črnih oliv, sol, poper, sesekljani peteršilj, sveža bazilika, listi radiča za dekoracijo. Preliv: ½ dl jabolčnega kisa, 15 dag lahke majoneze, ½ dl kisle smetane, sol, poper.
Priprava: Šampinjone očistimo, operemo, narežemo na četrtine in jih hitro prevremo – blanširamo v vreli vodi, ki smo ji dodali sol in poper. Nato jih odcedimo in ohladimo. Sojin sir narežemo na male kocke, kuhani in ohlajeni jajci ter paradižnik na manjše krhlje. V skledi zmešamo lahko majonezo, kislo smetano, kis, čebulo, peteršilj, baziliko, sol, poper. Liste radiča očistimo, operemo, razrežemo in razporedimo po krožniku. Šampinjone stresemo v skledo. Pokapljamo s pripravljenim prelivom, premešamo in razporedimo po krožnikih. Na vrhu damo še na krhlje narezane paradižnike in jajca ter črne olive. Vse skupaj prelijemo s prelivom in takoj ponudimo.
Porova juha s kvinojo
Sestavine: 20 dag pora, 8 dag kvinoje, liter in ½ zelenjavne juhe, 12 dag pora, 15 dag krompirja, 2 stroka česna, 1 žlička paprike v prahu, sol, poper, sveža bazilika, malo vegetarijanske začimbe, malo sojine omake.
Priprava: Por očistimo, ga narežemo na kolobarje, krompir olupimo in narežemo na kocke. V kozici segrejemo oljčno olje, dodamo narezan poper in por, nekoliko prepražimo, dodamo krompir in pražimo še naprej, juhi dodamo še oprano kvinojo, nekoliko paprike v prahu, sojino omako, začinimo in zalijemo z juho. Juho kuhamo do mehkega.
Kuskus kot narastek
Sestavine: 25 dag pšeničnega zdroba (kuskusa), 2 dag jušne osnove, 20 dag šampinjonov, 25 da bučk cukinijev, 2 stroka česna, timijan, sojina omaka, zelišča Biotop, ½ dl sezamovega olja, 1 dobro pest sezama.
Priprava: Česen prepražimo na rahlem ognju, dodamo narezane šampinjone in bučke. V večjo posodo stresemo kuskus, dodamo sojino omako, timijan in juho iz jušnega koncentrata. Pustimo stati 15 minut, toliko da kuskus vpije tekočino. Masi dodamo prepražene šampinjone in bučke ter premešamo. V namazan pekač stresemo pripravljeno maso in pečemo v ogreti pečici približno 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.
Zapečena jabolka
Sestavine: 4 srednje debela jabolka, 1 pest sesekljanih orehov, 1 dl sladke smetane, 3 žlice medu, 2 žlici masla ali margarine, 2 rebri raztopljene čokolade za dekoracijo.
Priprava: Jabolkom izdolbemo peščišče, jih nadevamo s sesekljanimi orehi, ki jih prelijemo s smetano in medom. Na vrhu jabolk damo koščke masla ali margarine. Postavimo jih v pekač in spečemo v pečici. Pečena prelijemo s toplo sladko smetano in posladkamo s kristalnim sladkorjem.