Jedi brez mesa za postne dni (2)

Šampinjonova solata s tofujem

Sestavine: 15 dag svežih šampinjonov, 15 dag sojinega sira tofuja, 3 srednje debeli paradižniki, 1 sesekljana čebula, 2 trdo kuhani jajci, 8 črnih oliv, sol, poper, sesekljani peteršilj, sveža bazilika, listi radiča za dekoracijo. Preliv: ½ dl jabolčnega kisa, 15 dag lahke majoneze, ½ dl kisle smetane, sol, poper.

Priprava: Šampinjone očistimo, operemo, narežemo na četrtine in jih hitro prevremo – blanširamo v vreli vodi, ki smo ji dodali sol in poper. Nato jih odcedimo in ohladimo. Sojin sir narežemo na male kocke, kuhani in ohlajeni jajci ter paradižnik na manjše krhlje. V skledi zmešamo lahko majonezo, kislo smetano, kis, čebulo, peteršilj, baziliko, sol, poper. Liste radiča očistimo, operemo, razrežemo in razporedimo po krožniku. Šampinjone stresemo v skledo. Pokapljamo s pripravljenim prelivom, premešamo in razporedimo po krožnikih. Na vrhu damo še na krhlje narezane paradižnike in jajca ter črne olive. Vse skupaj prelijemo s prelivom in takoj ponudimo.

Porova juha s kvinojo

Sestavine: 20 dag pora, 8 dag kvinoje, liter in ½ zelenjavne juhe, 12 dag pora, 15 dag krompirja, 2 stroka česna, 1 žlička paprike v prahu, sol, poper, sveža bazilika, malo vegetarijanske začimbe, malo sojine omake.

Priprava: Por očistimo, ga narežemo na kolobarje, krompir olupimo in narežemo na kocke. V kozici segrejemo oljčno olje, dodamo narezan poper in por, nekoliko prepražimo, dodamo krompir in pražimo še naprej, juhi dodamo še oprano kvinojo, nekoliko paprike v prahu, sojino omako, začinimo in zalijemo z juho. Juho kuhamo do mehkega.

Kuskus kot narastek

Sestavine: 25 dag pšeničnega zdroba (kuskusa), 2 dag jušne osnove, 20 dag šampinjonov, 25 da bučk cukinijev, 2 stroka česna, timijan, sojina omaka, zelišča Biotop, ½ dl sezamovega olja, 1 dobro pest sezama.

Priprava: Česen prepražimo na rahlem ognju, dodamo narezane šampinjone in bučke. V večjo posodo stresemo kuskus, dodamo sojino omako, timijan in juho iz jušnega koncentrata. Pustimo stati 15 minut, toliko da kuskus vpije tekočino. Masi dodamo prepražene šampinjone in bučke ter premešamo. V namazan pekač stresemo pripravljeno maso in pečemo v ogreti pečici približno 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.

Zapečena jabolka

Sestavine: 4 srednje debela jabolka, 1 pest sesekljanih orehov, 1 dl sladke smetane, 3 žlice medu, 2 žlici masla ali margarine, 2 rebri raztopljene čokolade za dekoracijo.

Priprava: Jabolkom izdolbemo peščišče, jih nadevamo s sesekljanimi orehi, ki jih prelijemo s smetano in medom. Na vrhu jabolk damo koščke masla ali margarine. Postavimo jih v pekač in spečemo v pečici. Pečena prelijemo s toplo sladko smetano in posladkamo s kristalnim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 23. december 2013 / 13:42

Denar tudi za prizidek doma upokojencev

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na sredini seji brez razprave potrdili odlok o proračunu. Ta je za prihodnje leto rekordno visok, saj predvideva skoraj za osemdeset milijonov evrov stroškov, od...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 7. maj 2017 / 19:09

Pogled v anatomijo Otroštva

Mnogi smo prebrali roman Otroštvo, za katerega je pisatelj Miha Mazzini dobil nagrado kresnik 2016. Tu pa si lahko preberete še nekaj avtorjevih razlag, ki omogočajo globlji vpogled v anatomijo tega r...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 7. maj 2017 / 19:07

Pohodnikom podelili priznanja

Na Kmečkem turizmu Pri Mežnarju so 1. maja že dvajsetič podelili priznanja najvztrajnejšim pohodnikom na Štefanjo goro. Največ pohodov, kar 362, je imela Tončka Vrtač z Visokega.

Bohinj / nedelja, 7. maj 2017 / 16:32

Bohinjski Hotel Jezero že skoraj nared

Ribčev Laz – V hotelu Jezero, ki ga je petega januarja letos prizadel hud požar, deloma pa so ga odprli za turiste že konec februarja, potekajo zadnja obnovitvena dela. »Vse poteka zelo hitro, stan...

Gospodarstvo / nedelja, 7. maj 2017 / 16:30

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne marca letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plača...

Gospodarstvo / nedelja, 7. maj 2017 / 16:28

Elektronsko vročanje odločb

Kranj – Finančna uprava (Furs) postopoma širi nabor dokumentov, ki jih zavezancem vroča elektronsko preko sistema eDavki. Od 3. maja, dalje jim je začela elektronsko vročati tudi dokumente, izdane...