
Škotska krvavica
Portorož je bil v znamenju barmanov in pisanih koktajlov, v Kranju Pr` Matičku pa je bil večer za dan žena odet v škotske barve. Moški so oblekli kilte, z miz pa so se smehljale dobrote škotske kuhinje. Med njimi tudi tradicionalni haggis - nekakšna škotska krvavica, "large" verzija slovenske krvavice.
Na letos že 17. državnem prvenstvu Slovenije v mešanju pijač v Portorožu, ki ga organizira Društvo barmanov Slovenije, je tokrat tekmovalo petindvajset najboljših profesionalnih slovenskih barmanov. S svojimi novimi recepturami – med katerimi je bila glavna sestavina vodka, so tekmovali v kategoriji 'long drink', ocenjevali pa so tudi dekoracijo koktajlov. Najbolj je navdušil Gorenjec Aleš Petek, s koktajlom Gladiator. Tokratna zmaga ga bo oktobra popeljala na svetovno prvenstvo v Puerto Rico.
V Ljubljani so pred kratkim odprli nov razstavni atelje poročne in druge papirne galanterije ter dodatkov za poroko. Nadjina vabila so izdelki svežega dizajna, modnih oblik, ujetih v unikatne izdelke.
V času predsedovanja Slovenije Evropski uniji v Kranju potekajo različni dogodki, ki predstavljajo posamezne države omenjene evropske družine. Obiskovalci Kranja, Kranjčani in Kranjčanke se tako spoznavajo s posebnostmi in različnostmi posameznih evropskih držav. Tokrat so 'družini' dodali Škotsko, deželo dobre kapljice, odlične kulinarike in prepoznavne glasbe. Na prijetno druženje (ravno na mednarodni praznik dneva žena) v kranjsko gostilno Pr' Matičku sta nas povabila kranjski župan Damijan Perne in njegova soproga Tanja.
Za glasbene vložke so poskrbele dude in violina, kranjski Beer Belliji pa za ostali glasbeni del večera. Boštjan Gorenc – Pižama je predstavil različne škotske viskije, prijazno Matičkovo osebje (med katerim sta poprijeli za krožnike in kozarce tudi gospodarjeva hči Maruša in njegova Simona) je s šefom na čelu skrbelo za dobro počutje gostov in z izbranimi jedmi navdušilo. Grižljaji z gosjo salamo, sušeno v gosjem vratu, s svežim kravjim sirom in hrenom, škotska petelinja juha s suhimi češpljami in krpicami iz sveže zelene in divjim rižem, škotska divja jerebica z glazirano kolerabo in omako iz suhih črnih gob, haggis s kislim zeljem in v žerjavici pečenim krompirjem, irska jagnjetina z ječmenovo kašo in peno iz divjega česna ter krhka škotska torta z vročo čokoladno kremo. Zanimiv pa je bil obred, posvečen haggisu, najbolj znani škotski jedi. Tradicionalno obed spremlja branje Burnsove (škotski pesnik alias naš Prešeren) Adress to the Haggis in izvajanje glasbenih del. Pr' Matičku je za haggis poskrbel glavni kuhar, za obred pa Kevin Morrison, Škot, ki s svojo soprogo Indrani Shrestha že kar nekaj časa živi v Čirčah pri Kranju.