Učenci z Olševka že težko čakajo, da bodo gregorčke nocoj spustili po Kokri. (Foto: Tina Dokl)

Titanik na Kokri

Učenci z Olševka bodo nocoj po Kokri spustili okoli 40 izvirnih gregorčkov.

Nocoj, na predvečer sv. Gregorja, bodo marsikje obudili starodaven običaj, po katerem so nekoč v delavskih in obrtniških krajih 'vrgli luč v vodo', saj so zaradi daljšanja dneva lahko dlje delali pri dnevni svetlobi. Tako bo nocoj v nekaterih krajih možno opazovati plavajoče 'gregorčke' z lučkami, kakor se imenujejo barčice sv. Gregorja.

Lani so ta običaj, povezan z gregorjevim, torej praznikom, na katerega naj bi se ženili ptički, obudili v Hotemažah. Kot je pojasnil Andrej Aljančič, predsednik vaške skupnosti Hotemaže in član KUD-a Hotimir, želijo obuditi praznovanje gregorjevega, ki ga je v zadnjih letih začelo izpodrivati valentinovo. Lani so prvič po Kokri spuščali gregorčke, prireditve pa se je udeležilo kar 300 obiskovalcev. »To je bilo povsem nepričakovano,« se spominja Aljančič, ki upa, da bo tudi nocoj ob 17. uri, ko bodo drugič 'vrgli luč v vodo', odziv tako dober.

Tudi letos so k sodelovanju povabili podružnično šolo na Olševku, kjer so se že pred časom začeli pripravljati na praznovanje gregorjevega. Minuli petek so ob našem obisku učenci že imeli izdelanih okoli 40 gregorčkov, ki so jih nato razstavili v domu vaščanov in gasilcev v Hotemažah. Pokazali so veliko ustvarjalnosti in izvirnosti, saj si je bilo možno ogledati raznorazne gregročke v obliki plovil, hišk, piramid, gradov, stolpov … »Ob pomoči staršev so jih izdelovali predvsem med počitnicami, nekateri so jih dokončali v šoli,« je povedala vodja šole Neda Tomlje in dodala, so se z učenci pri pouku pogovarjali o gregorjevem in običajih, povezanih z njim.

Tretješolec Jože Gašperlin je o gregorjevem povedal: »Ob tem prazniku damo ladjice z lučko v vodo, saj se dan začne daljšati. Moj gregorček je Titanik, naredil sem ga v eni uri in pol. Komaj čakam, da jih bomo spustili po vodi.« Njegov sošolec Rok Šenk je gregorčka naredil skupaj s Timom in Maticem in ga je po začetnicah njihovih imen poimenoval R.T.M., kar obenem pomeni 'rad te imam'. Rok je še pojasnil, da se na gregorjevo ženijo ptički: »Če so bili otroci pridni in so hranili ptičke, so jih ti nagradili z darilci.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Prostovoljstvo se je ohranilo

Ob prazniku občine Preddvor se je župan Miran Zadnikar znova zahvalil prostovoljcem, ki so pomagali v dveh naravnih nesrečah: vetrolomu novembra 2013 in žledolomu februarja letos.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Iskra prvi prek letalnice

V sredo ob 11. uri naj bi v Planici preizkusili letalnico, odgovorno nalogo pa so zaupali Triglavovemu skakalcu Branku Iskri.

Avtomobilizem / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Prostorsko postavljaštvo

Test: Kia Cee`d Sporty Wagon 1.6 CRDi

Mularija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Titanik na Kokri

Učenci z Olševka bodo nocoj po Kokri spustili okoli 40 izvirnih gregorčkov.

Mularija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Otroška peresa

Šolski muzej Bili smo v šolskem muzeju. Gledali smo, kako je bilo včasih v šoli. Imeli smo tudi eno učno uro. Preoblekli smo se v obleke, kakršne so imeli včasih. Ko s...

Zanimivosti / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Zahvale gasilcem za pomoč

V petek so se zbrali na občnem zboru Gasilske zveze Škofja Loka delegati iz 30 društev v občinah Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Žiri in Železniki.