Leopold Gerdej z nagrajenim preparatom divjega prašiča in medaljami s svetovnega prvenstva.

Svetovni prvak v prepariranju

Leopold Gerdej iz Spodnje Besnice je z doprsnim preparatom divjega prašiča zmagal na svetovnem prvenstvu v prepariranju živali.

Sodniki so bili pri ocenjevanju doprsnega preparata divjega prašiča še posebej pozorni na anatomsko pravilnost in naravni izgled živali ter na posamezne detajle, pri tem pa so z lučko svetili v nosnice, ušesa in usta ter natančno pretipali vso kožo.

Spodnja Besnica – »Ko sva si predlani s tastom ogledala evropsko prvenstvo v prepariranju živali v Italiji, sem ugotovil, da pri nas s kvaliteto ne zaostajamo za tujimi preparatorji,« je dejal Leopold, ki je potem na spletnih straneh odkril, da bo od 18. do 24. februarja letos svetovno prvenstvo prvič na evropskih tleh, v okviru sejma Visoki lov v avstrijskem Salzburgu. Ker je bilo prvenstvo v bližini, je izkoristil priložnost in se kot edini udeleženec iz Slovenije prijavil za tekmovanje. Doprsni preparat divjega prašiča je imel že nekaj časa narejen, v zadnjih dneh se je posvetil detajlom in za končni videz porabil še od 120 do 150 ur. Na prvenstvu je dosegel imeniten uspeh. Trije mednarodni sodniki, vsi že tudi svetovni prvaki v prepariranju, so njegovemu divjemu prašiču prisodili 95 točk od 100 možnih, kar je bila najvišja ocena v kategoriji doprsnih preparatov in ena najvišjih na prvenstvu. Še več: preparatorji, ki so sodelovali na prvenstvu, so pri ocenjevanju za najboljši preparat na prvenstvu izbrali prav Gerdejevega. »Bil sem zelo presenečen, takšnega uspeha nisem pričakoval, še bolj kot medalje za zmago in za doseženo število točk sem vesel priznanja, ki so mi ga izrekli sodelujoči preparatorji,« je dejal Leopold, ki zdaj že razmišlja o tem, kako bi se prihodnje leto udeležil svetovnega prvenstva v ZDA in leto kasneje še evropskega prvenstva v bližnji Italiji.

 

Leopold je po izobrazbi metalurški tehnik, preparatorstva ga je naučil tast Franc Šink, ki je prvo žival nagačil že leta 1952 in imel od leta 1970 dalje tudi obrt. Nagačil je na stotine živali in v zadnjih dvajsetih letih doživel tudi »tehnološko revolucijo« na tem področju. Nekdaj so v kožo basali lesno volno ali so iz nje naredili obliko živali, zdaj za oblikovanje uporabljajo poliuretan, »modele« in posamezne dele živali (čeljusti, nosove, ušesa …) lahko tudi kupijo, v tujini obstajajo o tem celi katalogi. Leopold se s preparatorstvom ukvarja poklicno, kot samostojni podjetnik, pet let. Čeprav je konkurenca velika, v krogu petnajstih kilometrov so trije preparatorji, mu dela ne manjka. Večinoma dela za lovce, ki uplenijo divjad pri nas ali med lovnim turizmom v tujini. Med doma uplenjeno divjadjo najpogosteje gači muflone in gamse, prepariral pa je že tudi leoparda, ki ga je eden od lovcev pripeljal iz Namibije. »Vse delo je ročno, velikega zaslužka ni. Pri nas to delo tudi ni tako cenjeno, kot na primer v Avstriji ali Nemčiji, kjer so cene dvakrat ali trikrat višje,« pravi Leopold, ki razmišlja o tem, da bi se bolj specializiral za delo, ki mu najbolj ugaja, to je za izdelavo doprsnih preparatov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 23. junij 2016 / 19:43

Veliki Kleine Zeitung

Graško-celovški in štajersko-koroški regionalni časopis Kleine Zeitung postaja pravi fenomen. Tiskano izdajo uspešno nadgrajuje z digitalnimi platformami – mobilno, tablično in spletnim mestom. Tako o...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 3. april 2023 / 22:09

S kolesom ob Kamniški Bistrici

Nova kolesarska povezava Kamnik–Godič omogoča kvalitetno preživljanje prostega časa in spodbuja k spreminjanju potovalnih navad.

GG Plus / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:59

Kupidova žlica (1)

Pred Zavodom sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani je 18. marca potekalo prvo evropsko gastronomsko tekmovanje za osebe s posebnimi potrebami. Glavni organizator je bilo društvo UNUO iz Zagreba, te...

GG Plus / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:58

Edina, ki kleklja planinsko cvetje

Devetdesetletna Matilda Thaler je edina klekljarica iz Železnikov, ki ustvarja klekljano planinsko cvetje. Pravzaprav je najbrž edina na svetu, saj ji ni znano, da bi to izdeloval še kdo.

GG Plus / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:50

Bila je ljubezen na prvi pogled

Gradu Dvor v Preddvoru res ne manjka več veliko in bo zasijal v vsej svoji prerojenosti. Zlasti nova fasada je močno nadgradila videz že tako zanimivega gradu. Središče kraja je z njegovo obnovitvijo...

Kronika / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:46

Nepazljivemu žičničarju pogojna kazen zapora

Zdaj že upokojeni žičničar je priznal, da je pred petimi leti zaradi njegove nepazljivosti s sedežnice na Krvavcu več metrov globoko padla smučarka iz Madžarske.