Svetovni prvak v prepariranju
Leopold Gerdej iz Spodnje Besnice je z doprsnim preparatom divjega prašiča zmagal na svetovnem prvenstvu v prepariranju živali.
Spodnja Besnica – »Ko sva si predlani s tastom ogledala evropsko prvenstvo v prepariranju živali v Italiji, sem ugotovil, da pri nas s kvaliteto ne zaostajamo za tujimi preparatorji,« je dejal Leopold, ki je potem na spletnih straneh odkril, da bo od 18. do 24. februarja letos svetovno prvenstvo prvič na evropskih tleh, v okviru sejma Visoki lov v avstrijskem Salzburgu. Ker je bilo prvenstvo v bližini, je izkoristil priložnost in se kot edini udeleženec iz Slovenije prijavil za tekmovanje. Doprsni preparat divjega prašiča je imel že nekaj časa narejen, v zadnjih dneh se je posvetil detajlom in za končni videz porabil še od 120 do 150 ur. Na prvenstvu je dosegel imeniten uspeh. Trije mednarodni sodniki, vsi že tudi svetovni prvaki v prepariranju, so njegovemu divjemu prašiču prisodili 95 točk od 100 možnih, kar je bila najvišja ocena v kategoriji doprsnih preparatov in ena najvišjih na prvenstvu. Še več: preparatorji, ki so sodelovali na prvenstvu, so pri ocenjevanju za najboljši preparat na prvenstvu izbrali prav Gerdejevega. »Bil sem zelo presenečen, takšnega uspeha nisem pričakoval, še bolj kot medalje za zmago in za doseženo število točk sem vesel priznanja, ki so mi ga izrekli sodelujoči preparatorji,« je dejal Leopold, ki zdaj že razmišlja o tem, kako bi se prihodnje leto udeležil svetovnega prvenstva v ZDA in leto kasneje še evropskega prvenstva v bližnji Italiji.
Leopold je po izobrazbi metalurški tehnik, preparatorstva ga je naučil tast Franc Šink, ki je prvo žival nagačil že leta 1952 in imel od leta 1970 dalje tudi obrt. Nagačil je na stotine živali in v zadnjih dvajsetih letih doživel tudi »tehnološko revolucijo« na tem področju. Nekdaj so v kožo basali lesno volno ali so iz nje naredili obliko živali, zdaj za oblikovanje uporabljajo poliuretan, »modele« in posamezne dele živali (čeljusti, nosove, ušesa …) lahko tudi kupijo, v tujini obstajajo o tem celi katalogi. Leopold se s preparatorstvom ukvarja poklicno, kot samostojni podjetnik, pet let. Čeprav je konkurenca velika, v krogu petnajstih kilometrov so trije preparatorji, mu dela ne manjka. Večinoma dela za lovce, ki uplenijo divjad pri nas ali med lovnim turizmom v tujini. Med doma uplenjeno divjadjo najpogosteje gači muflone in gamse, prepariral pa je že tudi leoparda, ki ga je eden od lovcev pripeljal iz Namibije. »Vse delo je ročno, velikega zaslužka ni. Pri nas to delo tudi ni tako cenjeno, kot na primer v Avstriji ali Nemčiji, kjer so cene dvakrat ali trikrat višje,« pravi Leopold, ki razmišlja o tem, da bi se bolj specializiral za delo, ki mu najbolj ugaja, to je za izdelavo doprsnih preparatov.