Vitlof
Ste že kdaj poskusili iz radiča pripraviti juho, kakšno omako, ga kakorkoli skuhati ali speči?
Za vse to je idealen belgijski radič ali vitlof, ki ima podolgovato, ovalno, čvrsto glavo iz nežno rumenih listov. Glave oblikuje šele po siljenju, kar pomeni, da nad koreninami porežejo zelene poganjke, korenine pa presadijo v posebne rastlinjake, v katerih jim zastrejo dnevno svetlobo, da v temi poženejo nove, bledo rumene poganjke. Pri nas se ni kaj posebej uveljavil, ker so ga uporabljali kot navaden radič za solato, vendar pa je poleg nje morda še boljši nasoljen in kuhan, pečen ali dušen. Presen je krhko svež in ima prijeten grenek priokus. Kupimo ga lahko v vsaki bolje založeni trgovini z zelenjavo, pri tem pa ni potrebno biti posebej pazljiv, saj videz pove vse. Pazimo le, da listi niso oveli in rjavkasti, ter da so lepo rumeni in ne zeleni, ker to pomeni, da so bili izpostavljeni svetlobi ter da so bolj grenki, kakor je potrebno. Pred pripravo je treba pri vitlofu odstraniti stržen, ker je v njem večina grenkobe, kar storimo tako, da ga klinasto izrežemo. Pripravljamo ga na več načinov: kot solato, kuhamo ga kot zelenjavo, pripravljamo z njim razne mesne jedi, ga obložimo s pršutom in sirom ali pa pripravimo iz njega kremno juho in omako. Zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa se odlično poda k mesu in ribam, slasten pa je tudi prelit z sirovo omako.
Vitlof s sirovo kremo
Za 4 osebe potrebujemo: 1 večjo glavo vitlofa, 30 dag svežega sira (rikota ali skuta), 5 žlic oljčnega olja, 2 žlici jabolčnega kisa, vejico bazilike, šopek drobnjaka, nekaj vejic peteršilja, sol in sveže mlet poper.
Vitlofu previdno potrgajte liste, jih operite in osušite s kuhinjsko krpo. Sir dobro zmešajte, da postane kremast, vanj med stalnim mešanjem vlijte oljčno olje in jabolčni kis. Dodajte še dobro sesekljana zelišča, sol in poper. Mešajte še toliko časa, da krema postane homogena. Kremo napolnite v dresirno vrečko in jo nabrizgajte na liste vitlofa. Postavite za nekaj časa v hladilnik, da se okusi prepojijo in postrezite kot hrustljav prigrizek.
Vitlofova juha
Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag vitlofa, 1 čebulo, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper in malo sveže sesekljanega peteršilja.
Na olju močno prepražite očiščen in narezan vitlof skupaj s sesekljano čebulo ter soljo. Dodajte na kocke narezan olupljen in očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se vitlof in krompir zmehčata. Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom in jo nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in postrezite s sesekljanim peteršiljem.
Zapečen vitlof s pršutom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 majhne glavice vitlofa, 15 dag kraškega pršuta v kosu (ali 20 dag kuhanega pršuta), 2 dl sladke smetane, 10 dag parmezana, maslo, sol in sveže mlet poper.
Vitlof očistite, operite, narežite na trakove in ga minuto ali dve kuhajte v slanem kropu ter ga dobro odcedite. Pršut narežite na majhne kocke, parmezan naribajte in zmešajte s sladko smetano ter začinite s soljo in poprom. Vitlof stresite v namaščeno nepregorno posodo, dodajte kocke pršuta, zmešajte in prelijte s prelivom iz smetane in parmezana. Potresite s koščki masla, postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite približno 25 minut. Postrezite vroče s svežim kruhom in solato.
Piščančji file z vitlofom in gorgonzolo
Za 2 osebi potrebujemo: 40 dag piščančjega fileja brez kosti, 2 glavi vitlofa, 10 dag gorgonzole, margarino, rožmarin, sol in sveže mlet poper.
Piščančji file solite in popoprajte ter ga na hitro opecite na stopljeni margarini. Vitlof očistite, operite, narežite na trakove, solite in ga dodajte k piščancu. Začinite z malce rožmarina, pokrijte in dušite 15 minut. Piščančje meso narežite na rezine, ga obložite s popečenim in še vročim vitlofom ter potresite z gorgonzolo. Postrezite s pire krompirjem.