Nov most v zbirni center

Zbirni center Osojnica za ločeno zbiranje odpadkov je iz leta v leto bolj urejen.

Žiri – Pred štirimi leti je bilo še povsem drugače. Avtomobilska pločevina je bila naložena na en konec, na drugem pa ostali odpadki. Tudi danes zbirni center za odpadke ni dokončno urejen, vendar Miran Benedik skrbi, da so odpadki sortirani ter kasneje odpeljani in predelani. »Danes je sistem ločevanja odpadkov tudi s strani države povsem drugače vzpostavljen,« pojasnjuje Andrej Poljanšek iz občinske uprave: »Pred leti je imela občina velike stroške za odvoz odsluženih avtomobilskih školjk, sedaj ta strošek plačajo kupci novih izdelkov.«

Tako danes koncesionarji iz centra brezplačno odpeljejo odsluženo avtomobilsko pločevino, pnevmatike, belo tehniko (hladilniki, štedilniki, skrinje, …), električno in elektronsko opremo (televizorji, računalniki, …). Vse to lahko skoraj vsak dan (od ponedeljka do petka od 10. do 13.30 in 16. do 19. ure, ob sobotah od 9.30 do 14. ure) Žirovci pripeljejo v Osojnico, razen tega pa tudi papir oziroma karton, embalažo (stiropor) ter tudi gradbene in nevarne odpadke (jedilno olje, barve, laki, čistila, zdravila, škropiva, …). Slednje zbirajo v posebnem zabojniku, ki so ga pred časom kupili z denarjem Evropske unije. Vse odpadke lahko Žirovci odlagajo brezplačno, razen komunalnih odpadkov (omejena količina na leto), podjetjem in samostojnim podjetnikom pa se odloženi odpadki računajo po dejanskih stroških.

Na začetku smo omenili, da zbirni center ni dokončno urejen. Projekt ureditve ima občina že pripravljen, v ta namen zadnji dve leti zbira in bo namensko porabila takso za deponiranje odpadkov. Tako so v prejšnjih letih nakupili opremo za ločeno zbiranje odpadkov in postavili video nadzorni sistem v Osojnici. »Urediti moramo še dostop in nadstrešnice, urediti odvodnjavanje, ograjo in asfaltirati ploščad. Zgraditi moramo nov, širok most, vendar z okoljskega ministrstva še čakamo na služnostno pravico. Brez tega ne moremo dobiti gradbenega dovoljenja,« še pravi Andrej Poljanšek. Zakaj uporabljati center za zbiranje odpadkov? Na občini pojasnjujejo: ker je blizu, z ločevanjem je manj smeti v domačem zabojniku, s tem pa manjši znesek na položnicah. Skoraj tretjina gospodinjstev ima v Žireh zgolj 80-litrski zabojnik, ki ga v zadnjih štirih mesecih praznijo le dvakrat na mesec. S tem je zadovoljnih več kot tri četrtine Žirovcev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 6. julij 2018 / 13:18

Na Krvavcu odprtje nove proge Jezerca

Cerklje – Bike park Krvavec, ki se ponaša z najdaljšimi spusti med tovrstnimi parki v Sloveniji, bo letošnje poletje bogatejši še za eno novo progo ter spretnostni poligon, t. i. skills park, na Pl...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:08

Razvijali nove kompetence

V Strokovni tehniški gimnaziji Šolskega centra Kranj so za dijake pripravili Teden podjetnosti.

Škofja Loka / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:07

Kako z vozičkom na grad

Škofja Loka – Da je za vzpon do Loškega gradu treba malce več napora, je jasno od nekdaj, pot na grad, kjer je treba na začetku in koncu premagati tudi nekaj stopnic, pa je zlasti za mamice z vozič...

Kronika / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:05

Vlomili v vrtno uto

Domžale – V Domžalah je minuli konec tedna nekdo vlomil v vrtno lopo, iz katere je ukradel kolo in visokotlačni čistilec. Lastnik je prijavil za okoli 1500 evrov škode.

Mularija / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:04

Promocija lesarstva

V kreativnem otroškem mestu Minicity v Ljubljani so v začetku oktobra odprli interaktivno igralno enoto – Lesarsko delavnico, ki je namenjena promociji lesarskega poklica med otroki.

Nasveti / četrtek, 21. oktober 2021 / 14:49

Kokosova torta z gozdnimi sadeži

Sladko-kisla kombinacija kokosa in gozdnih sadežev, kombinacija, s katero ne moremo zgrešiti pri pripravi torte.