Žerjav na Mestnem trgu, pomoč pri obnovi Sokolskega doma. (Foto: Gorazd Kavčič)

Žerjav na Mestnem trgu

V Škofji Loki so ob koncu minulega leta začeli obnovo kristalne dvorane v Sokolskem domu. V pomoč gradnji od decembra sredi Mestnega trga stoji žerjav.

Škofja Loka - Mesto Škofja Loka, trinajsto največje v državi, nima dostojne dvorane za kulturne in podobne prireditve. S kristalno dvorano v Sokolskem domu, ki so jo začeli urejati tik pred koncem minulega leta, naj bi tak prostor slednjič dobili. Za projekt bodo namenili okoli 2,6 milijona evrov, je povedal župan Igor Draksler, od tega pa bodo od norveškega finančnega mehanizma dobili 211 tisoč evrov. Z Norvežani namreč sodelujejo v projektu Sejem bil je živ, v katerega so poleg Škofje Loke vključena tudi druga gorenjska mesta. Sokolski dom bodo obnavljali do konca prihodnjega leta, dotlej pa bo kulturnim dogodkom namenjenih nekaj drugih dvoran, ki jih ima mesto, denimo gledališče, kino dvorana, večnamenska dvorana v Stari Loki in prostor za prireditve v Groharjevi šoli.

»Gre za velik projekt na področju kulture, kjer lahko kot vire združimo norveški sklad, strukturno politiko naše države in občinski proračun, končni rezultat pa bo kulturna dvorana, ki jo mesto, trinajsto po velikosti v državi, nujno potrebuje. Za razvoj kulture je ta objekt potreben, po drugi strani pa je treba določiti tudi upravljavca dvorane, ki bo na trgu kulture znal delati kot dober gospodar. Nekatere dobre vzorce iz podobne dejavnosti, denimo športa, lahko v Škofji Loki uspešno preslikamo tudi na kulturo,« dodaja župan. Občinski svet v Škofji Loki je že ta teden dobil na mizo predlog odloka o ustanovitvi zavoda za kulturo, ki naj bi upravljal dvorano in hkrati koordiniral delo kulturnih društev in skupin v občini. Teh je kar 31, od tega 16 glasbenih, po 6 gledaliških in folklornih, po eno pa fotografsko, literarno in likovno, poleg tega pa deluje še večje število posameznih kulturnih ustvarjalcev, ki pripravljajo in organizirajo kulturne prireditve v občini. Doslej sta vlogo povezovalca med njimi opravljala Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti z območno izpostavo v Škofji Loki in strokovne službe na občini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

Loški pasijon v Zagrebu

Škofjeloški pasijon-Pasionska baština/Pasijonska dediščina

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 24. februar 2008 / 07:00

Na Eurosanku navdušila Pokljuška ribolovna cona

V Športno-rekreacjskem centru na Rudnem polju na Pokljuki je petič zapored potekalo zabavno in atraktivno tekmovanje Eurosank.

Šport / nedelja, 24. februar 2008 / 07:00

Vesna Fabjan svetovna prvakinja

Smučarska tekačica iz Besnice je naslov svetovne prvakinje do 23 let osvojila v sprintu.

Šport / nedelja, 24. februar 2008 / 07:00

Jeseniški hokejisti ostali brez polfinala

V Linzu je danes zvečer potekala 5. tekma četrtfinala lige EBEL, v kateri sta se pomerili ekipi domačega Liwset BW Linza in Acroni Jesenic.

Splošno / nedelja, 24. februar 2008 / 07:00

Dražji plin, dražje ogrevanje

S prvim januarjem se je zaradi podražitve zemeljskega plina variabilni del cene za ogrevanje povišal kar za 15 odstotkov.

Splošno / nedelja, 24. februar 2008 / 07:00

Ohranimo čisto vodo

Dvaindvajseti marec je svetovni dan voda. To je primeren trenutek, da opozorimo na vedenje, ki lahko pomaga ohranjati čiste vodne vire in zmanjšati porabo pitne vode.