Valentinovi recepti

Valentinovi mafini

Sestavine:300 g malin, 250 g moke, 2 kavni žlički pecilnega praška, pol kavne žličke sode bikarbone, sol, jajce, 100 g sladkorja, 80 ml olja, 350 g smetane, 120 g pinjenca, tanek oblat biskvitnega testa, jedilna žlica sladkorja v prahu.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V vdolbinice pekača za mafine namestimo papirnate modelčke. 150 g malin prihranimo za dekoracijo, ostale zdrobimo in jih premešamo z moko, pecilnim praškom, sodo bikarbono in ščepcem soli. V posebni posodi razžvrkljamo jajce in sladkor. Primešamo olje, 150 g smetane in pinjenec. Mešanico moke stresemo k masi s pinjencem in le toliko premešamo, da se vse sestavine navlažijo. S testom napolnimo vdolbinice v modelu za mafine tri četrtine visoko. Pečemo v pečici 20 do 25 minut, da zlato porjavijo. Iz biskvitnega testa izrežemo 12 majhnih srčkov. Maline, ki smo jih prihranili, zmečkamo s sladkorjem v prahu in pretlačimo skozi cedilo. Preostalo smetano čvrsto stepemo in ji primešamo malo malinove kaše. Smetano porazdelimo po mafinih. Z malinovo kašo napolnimo brizgalno vrečko, okrasimo srca in jih položimo na smetano.

Valentinova juhica

4 banane, 1 dl sladke smetane, 2 žlici moke, 7 dag paradižnikove mezge, jušna osnova, 2 čebuli, žlička česna v prahu, kokosova moka za posip, oljčno olje

Na oljčnem olju na hitro popečemo banane. Preložimo jih v posodo in jih damo na toplo. Na preostalem olju popražimo čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo in zalijemo z jušno osnovo. Premešamo. Posebej gladko zmešamo moko in sladko smetano in prilijemo k juhi za zgostitev. Začinimo z origanom, črnim poprom in soljo. Dodamo polovico popečenih banan in premešamo s paličnim mešalnikom. Juhi dodamo drugo polovico opečenih banan in potresemo s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 28. december 2009 / 07:00

Ledena trgatev po gorenjsko

Na prvi zimski dan je Tone Černilec iz Naklega rezal grozde z domače brajde. Ledena trgatev je uspela, dala pa naj bi okrog 40 litrov novoletnega vina.

Objavljeno na isti dan


Domžale / sreda, 20. november 2013 / 16:51

Radomeljska šola praznuje

Radomlje – Osnovna šola Preserje pri Radomljah v tem letu praznuje svojo petdesetletnico, prav tako pa letos mineva tudi 125 let od prve osnovne šole v Radomljah. Oba jubileja bodo v petek, 22. nov...

Zanimivosti / sreda, 20. november 2013 / 16:51

Zaupajo domači hrani

Minuli petek smo že drugič zaznamovali dan slovenske hrane, s katerim želijo opozoriti ljudi na pomen preskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Zato nas je zanimalo, koliko ljudje...

Razvedrilo / sreda, 20. november 2013 / 16:48

Svarunova noč

Medvode – Ko se začne dan vse hitreje umikati noči, v nosnice pa zareže vonj po jesenski megli, je čas za Svarunovo noč. Letos bo ta v petek, 22. novembra, ob 19. uri v medvoški dvorani MC Jed­­ro....

Razvedrilo / sreda, 20. november 2013 / 16:48

Prihaja Nick Cave

Ljubljana - Nick Cave je glasbeni genij, ki že skoraj štirideset let ustvarja brez premora in kar je najpomembnejše, brez pad­­­cev, ustvarjalnih kriz, slabih albumov ali dvomljivih turnej. Z zased...

Gospodarstvo / sreda, 20. november 2013 / 16:47

Brez razgradnje

Ekomobil je z všečno akcijo pred tednom v Kranju predstavil veliko okoljevarstveno težavo: recikliramo zgolj desetino izrabljenih motornih vozil!