Valentinovi recepti
Valentinovi mafini
Sestavine:300 g malin, 250 g moke, 2 kavni žlički pecilnega praška, pol kavne žličke sode bikarbone, sol, jajce, 100 g sladkorja, 80 ml olja, 350 g smetane, 120 g pinjenca, tanek oblat biskvitnega testa, jedilna žlica sladkorja v prahu.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V vdolbinice pekača za mafine namestimo papirnate modelčke. 150 g malin prihranimo za dekoracijo, ostale zdrobimo in jih premešamo z moko, pecilnim praškom, sodo bikarbono in ščepcem soli. V posebni posodi razžvrkljamo jajce in sladkor. Primešamo olje, 150 g smetane in pinjenec. Mešanico moke stresemo k masi s pinjencem in le toliko premešamo, da se vse sestavine navlažijo. S testom napolnimo vdolbinice v modelu za mafine tri četrtine visoko. Pečemo v pečici 20 do 25 minut, da zlato porjavijo. Iz biskvitnega testa izrežemo 12 majhnih srčkov. Maline, ki smo jih prihranili, zmečkamo s sladkorjem v prahu in pretlačimo skozi cedilo. Preostalo smetano čvrsto stepemo in ji primešamo malo malinove kaše. Smetano porazdelimo po mafinih. Z malinovo kašo napolnimo brizgalno vrečko, okrasimo srca in jih položimo na smetano.
Valentinova juhica
4 banane, 1 dl sladke smetane, 2 žlici moke, 7 dag paradižnikove mezge, jušna osnova, 2 čebuli, žlička česna v prahu, kokosova moka za posip, oljčno olje
Na oljčnem olju na hitro popečemo banane. Preložimo jih v posodo in jih damo na toplo. Na preostalem olju popražimo čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo in zalijemo z jušno osnovo. Premešamo. Posebej gladko zmešamo moko in sladko smetano in prilijemo k juhi za zgostitev. Začinimo z origanom, črnim poprom in soljo. Dodamo polovico popečenih banan in premešamo s paličnim mešalnikom. Juhi dodamo drugo polovico opečenih banan in potresemo s kokosovo moko.