Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sobota, 6. julij 2013 / 10:19

Na gostovanjih vselej zmagajo

Preddvor - Rokometni veterani iz Preddvora se udeležujejo športnih turnirjev v Sloveniji in tudi v tujini. Silvo Vidic pove, da so aprila gostovali v Bujah na pokalu Istra 2013, kjer so po...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Letošnja matura brez posebnosti

Od 7.910 kandidatov, ki so letos splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite uspešno opravilo 7.345 ali 92,86 odstotka, kar je primerljivo z lani, ko je bilo uspešnih 92,65 odstotka. Vseh 34 možnih...

GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Iz starih časov: Tri dni po sodnem dnevu

Tudi v pismu, ki ga je pisal 5. maja 1575 iz Derendingena deželnemu glavarju, deželnemu oskrbniku, odbornikom in blagajniku v Ljubljano, je lepo razviden Trubarjev način poslovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Zaprta pota proti Triglavu

Rudno polje - Planinska zveza Slovenije obvešča, da so se prejšnji teden začela sanacijska dela pri odstranitvi skalnega podora pod Tošcem, zato je do nadaljnjega zaprt...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Znamenje pod Možicem

Soriška planina - Soriško planino obdajajo zanimivi in sorazmerno lahko dostopni vrhovi: Lajnar (1549 metrov), Slatnik (1598 metrov), Šavnik (1574 metrov) in Možic, ki je visok 1602 metra....

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Priznanja za Čadeževe mesne izdelke

Visoko - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 46. mednarodni kmetijsko živilski sejem organizirali tudi ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Na oc...