IBI le za prekupčevanje

Vse kaže, da nima nihče več resnih namenov z IBI-jem, nekdanjim ponosom kranjske tekstilne industrije. Tkanina Celje ga je nekaj tednov po odkupu prodala.

Kranj – Naše slutnje, da za družbo za proizvodnjo žakarskih tkanin IBI Kranj, potem ko so se lastniki lani odločili prodati »družinsko srebrnino« - delnice Gorenjske banke ter si kljub izgubi iz poslovanja izplačali mastne dividende, ni posebej svetle prihodnosti, se žal uresničujejo. Potem ko je sredi decembra celjska Tkanina na dražbi, ki jo je organizirala Slovenska odškodninska družba (SOD), za nekaj več kot tri milijone evrov kupila 85 odstotkov delnic IBI-ja – poleg nekaj manj kot 17-odstotnega državnega deleža, ki ga je imel SOD, so se za prodajo odločili tudi drugi lastniki (NFD Holding, KD Kapital, Pondera, GBD, Tatjana Tanay, Adriatic Slovenica in D.S.U.), so se v Tkanini pretekli teden odločili večinski lastniški delež prodati naprej. Morda ta preprodaja v razmerah prostega delniškega trga ne bi bila nič posebnega, če bi že ne bila ob Tkanininem nakupu vrsta pomislekov. Predvsem ta, da je bila kupnina občutno prenizka, saj naj bi bile IBI-jeve nepremičnine vredne prek šest milijonov evrov, da ima IBI za 1,5 milijona evrov delnic Zavarovalnice Triglav in da je mogoče poslovanje z izgubo (po nekaterih ocenah naj bi IBI lani pridelal za več kot šest milijonov evrov izgube) po ocenah iz Tkanine sanirati. IBI naj bi sicer tudi letos izgubo iz poslovanja pokril in celo ustvaril dobiček s finančnimi prihodki – prodajo premoženja.

Omenjena prodaja ima še en črn madež: delnice posla, sklenjenega sredi decembra, so bile preknjižene šele v januarju, s čimer so vpleteni izigrali prevzemno zakonodajo in oškodovali male delničarje. Če bi to storili pred novim letom, bi bilo namreč treba objaviti prevzem, s tem pa dati možnost prodaje delnic po prevzemni ceni (cena ob prodaji je bila 33 evrov za delnico) okoli tristo malim delničarjem – večinoma zaposlenim in nekdaj zaposlenim. Zasluge za to naj bi imel SOD, ki se sedaj izgovarja, da ni bil organizator prodaje in da ne odgovarja za preostale prodajalce.

Da bi omenjena prodaja IBI-ja Tkanini utegnila biti zelo vprašljiva, pa je potrdila vest o tem, da so delnice IBI-ja pretekli teden v Tkanini prodali naprej, in sicer povsem neznanemu podjetju Smark iz Planine pri Kranju. Po kakšni ceni, ostaja še neznano, sumi pa se, da je nekdo s tem mastno zaslužil. Največkrat se pri tem omenja svetovalec Tkanine Celje Boštjan Marovt, v javnosti na Gorenjskem znan kot direktor družbe pooblaščenke DUS Iskraemeco. Nič čudnega, da so se vprašanja o tem dvomljivem poslu preselila tudi že v politiko, saj je poslanec stranke Zares Matej Lahovnik o tem zastavil gospodarskemu ministru Andreju Vizjaku že tudi poslansko vprašanje. Ob sumih, ki so se te dni pojavili v javnosti, da je bila razlika v ceni IBI-ja nagrada za do SOD-a prijazno vlogo Marovta v Iskraemecu, Lahovnik sprašuje, kako je bila mogoča tako nizka cena (na ravni likvidacijske cene) prvotne prodaje IBI-ja, trdi, da so bili zaposleni z izigravanjem zakonodaje oškodovani in kaže na sum korupcije ter klientelizma.

Kakšna usoda čaka dvesto zaposlenih, dokler se o tem ne izreče novi lastnik, ni mogoče reči. V oči bode dejstvo, da so tudi vodilni v IBI-ju za novega lastnika izvedeli iz medijev in ga ne poznajo. Utegne se zgoditi, da bo usoda zaposlenih pri tem za prekupčevalce le postranska škoda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 20. junij 2014 / 08:29

Učinkovitejši nadzor dela na črno in višje kazni

Kranj – Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je sicer začel veljati že 20. maja letos, vendar pa ga bodo v večjem delu začeli uporabljati šele 18. avgusta. Zakon prepoveduje delo in z...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 27. april 2011 / 07:00

Uspelo jima je

Zaključili smo skupno akcijo Gorenjskega glasa in športnega centra Prošport Preoblikujte svoje telo, v kateri sta sodelovali Špela Tičar in Gizela Zaplotnik pod osebnim trenerstvom Damjana Frasa. Obe...

Kultura / sreda, 27. april 2011 / 07:00

O soški postrvi

V Galeriji Kranjske hiše je na ogled fotoreportaža z naslovom Reševanje soške postrvi avtorja Luke Dakskoblerja.

Zanimivosti / sreda, 27. april 2011 / 07:00

V Škofji Loki tekmovali lesarji

Dijaki enajstih slovenskih lesarskih šol so v Škofji Loki tekmovali na Lesariadi 2011.

Slovenija / sreda, 27. april 2011 / 07:00

Grims predlaga uzakonitev celotne Zdravljice kot himne

Ljubljana - Poslanec Branko Grims (SDS) ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve predlaga spremembe v zakonu, po katerih bi Zdravljico kot himno v prihodnje na najvišjih d...

Kultura / sreda, 27. april 2011 / 07:00

Generacija `70

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj razstavljajo štirje kranjski slikarji iz "generacije" Jože Eržen, Jože Trobec, Franc Feldin in Alenka Kham Pičman.