Krofi, flancati, miške ...

Bliža se pust (letos je pustni torek že 5. februarja) in na spletni strani mojirecepti.com smo poiskali nekaj receptov za slastne domače krofe, flancate in miške.

Krhki flancati

Potrebujemo: 250 g moke, 2 jajci, sol, 50 g sladkorja, 20 g masla, 2 žlici ruma, limonino lupino.

Priprava: v posodo stresemo moko, dodamo jajci, sol, sladkor in zmehčano maslo. Vse skupaj dobro zgnetemo, da nastane gladko testo. Med gnetenjem dodamo še rum in limonino lupinico. Če je testo pretrdo, dodamo še malo mleka. Testo pokrijemo. Počiva naj vsaj eno uro. Nato testo razvaljamo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike. Po sredini pravokotnika zarežemo še nekaj črt. Flancate polagamo v vroče olje. Ko so ocvrti, jih odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.

Kvašeni flancati

Potrebujemo: 50 g kvasa, 2 žlički sladkorja, 500 g moke, vaniljin sladkor, 2 jajci, 180 g kisle smetane, rum.

Priprava: v posodo nadrobimo kvas, dodamo sladkor, žličko moke in malo mlačne vode. Vse skupaj pustimo vzhajati nekaj minut, da nastane kvasec. Med tem v drugo posodo stresemo moko, vaniljin sladkor, stepeni jajci, kislo smetano in rum. Na koncu dodamo kvasec in dobro pregnetemo. Na toplem pustimo vzhajati toliko časa, da se testo podvoji. Nato testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in ga razrežemo na poljubne oblike, najboljše če na pravokotnike. V sredini jih prerežemo. Flancate pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. Na štedilniku segrejemo olje, vendar pazimo, da ni prevroče. Vanj polagamo flancate. Posodo za nekaj minut pokrijemo. Nato flancate obrnemo, vendar posode ne pokrivamo več. Pečemo jih toliko časa, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Odcedimo jih na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.

Ocvrte miške

Potrebujemo: 500 g moke, 30 g kvasa, 3 rumenjake, 50 g sladkorja, 2,5 dcl mleka, limonino lupino, sol.

Priprava: moki dodamo kvas, rumenjake, sladkor, mleko, limonino lupinico in sol ter vse skupaj zgnetemo, da nastane gladko testo. Testo damo počivat, da lepo vzhaja, za približno 40 min. Iz vzhajanega testa z žlico jemljemo koščke in jih polagamo v vroče olje, kjer jih ocvremo. Ocvrte miške polagamo na papirnate brisačke, da se odcedijo.

Krofi

Potrebujemo: 650 g moke, sol, 3 dl mleka, 60 g sladkorja, 50 g kvasa, 6 rumenjakov, 60 g masla, 2 žlici ruma, limonino lupina.

Priprava: v posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Ob strani potresemo sol. 4 žlice mlačnega mleka in malo sladkorja zmešamo, dodamo kvas in malo moke. Vse skupaj vlijemo v jamico in pustimo, da kvasec vzhaja. Medtem penasto stepemo rumenjake in preostali sladkor. Dodamo še stopljeno maslo, 2 žlici olja, rum, limonino lupinico in preostalo vroče mleko. Vzhajan kvasec zmešamo z moko in jo razporedimo po robu sklede. Vlijemo jajčno mešanico. Testo dobro zgnetemo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro. Testo nato razvaljamo za prst debelo, ga pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati še približno 10 minut. Iz testa izrežemo kroge in jih polagamo na ogreto in s prtičkom pokrito desko. Kroge nato pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 minut. V loncu segrejemo za približno 2 prsta visoko olja. Vanj polagamo krofe. Lonec pokrijemo in krofe cvremo približno 2 minuti. Nato krofe obrnemo in cvremo še 2 minuti na drugi strani. Krofe polagamo na papirnate brisačke. Ko se nekoliko ohladijo, vanje vbrizgamo marmelado in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Anketa: Izboru ne sledim

Že junija je nova miss Slovenije postala Tadeja Ternar, ki sta ji ob strani stali drugouvrščena Duška Stojić in tretjeuvrščena Anja Lukman. Ker pa vsake oči vidijo drugače, smo se odpravili po nekaj m...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 18. december 2022 / 20:15

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Vaše misli se bodo vrtele okoli kariere, ciljev, uspehov in napredovanja. Nadrejeni bodo tudi prepoznali vaš trud in vas primerno...

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2022 / 20:14

Za soglasje

Nove sestave občinskih svetov že začenjajo svoje delo. Na konstitutivnih sejah, na katerih svetniki potrjujejo tudi svoje mandate in mandate županov, so v igri kartončki zelene barve, torej med sve...

GG Plus / nedelja, 18. december 2022 / 20:14

Fantovski pretepi v Matijevi gostilni

Vsa vaška doživetja so se nekoč dogajala v gostilni pri Matiju. Saj drugje ni bilo priložnosti. Od tega je bilo največ fantovskih pretepov. Fantje z različnih koncev vasi so se družili sku...

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2022 / 15:53

Zimska idila

Jezersko je ena tistih gorskih vasic, za katere bi lahko rekli, da poznajo le dva letna časa: zimo in poletje. Ujeti trenutek na fotografiji prikazuje zimo. Nastala je v ponedeljek, temper...

Nasveti / nedelja, 18. december 2022 / 15:46

Moji odnosi

Odnosi, v kakršnih živimo, določajo naš nivo sreče. Nekateri se morda s to ugotovitvijo ne bodo strinjali. Kdo je lahko razsodnik? Najprej jaz sam. Poglejmo pri sebi, kdaj smo (dolgoročno) srečni i...