Trikrat golaž

Slovenske gospodinje v Kuharskih bukvah znajo skuhati tudi izvrsten golaž ...

Sočni golaž

Potrebujemo: 80 dag govejega bočnika, 80 dag čebule, 2 žlici maščobe, 2 dl vode, lovorov list, po okusu sladke paprike, žlička paradižnikove mezge, strt česen, 7 do 8 g moke, žlica ali dve rdečega vina ali malo kisa, malo začimb za golaž iz vrečke.

Priprava: hkrati damo v kozico meso, sesekljano čebulo, maščobo, vodo in lovorov list. Pokrito dušimo najprej pri visoki, nato pa pri nižji temperaturi do mehkega. Meso potresemo z moko, dodamo strt česen, vino, sol in vse druge začimbe in dodatke. Še malo podušimo. H golažu skuhamo kruhove cmoke.

Ciganski golaž

Potrebujemo: 1 kg bočnika, 75 dag čebule, 10 dag slanine, 2 stroka česna, kumina, 4 žlice olja, paradižnikova mezga, 10 dag šampinjonov, rdeča paprika, 1 paradižnik, 1 sveža paprika, 1 kranjska klobasa, 1 kg krompirja, lovorov list, rdeče vino, sol.

Priprava: nasekljano čebulo prepražimo na olju, jo posolimo, da se lepše razpusti, dodamo meso, ga popražimo, pridenemo še druge začimbe, pri čemer česen in kumino sesekljamo skupaj, dodamo paradižnikovo mezgo, svežo papriko in paradižnik, ki ju nasekljamo na kockice, in končno še gobice ter narezano kuhano kranjsko klobaso. Dušimo skoraj do mehkega, nato pa jed zgostimo z malo podmeta. Ko je meso mehko, golažu dodamo narezan krompir, ki smo ga skuhali posebej. Končno prilijemo še rdeče vino.

Fijaker golaž

Potrebujemo: 1 kg svinjskega bočnika, 90 dag rdeče čebule, oljčno olje, česen, majaron, kumino, timijan, 2 žlici sladke paprike, rdečo pekočo papriko, paradižnikove pelate, sol, rdeče vino.

Priprava: na olju prepražimo čebulo, dodamo narezano meso, pražimo. Primešamo začimbe, malo zalijemo z juho in dušimo. Na koncu dodamo paradižnikove pelate, podmet in vino. Dobro prevreti golaž potresemo s pekočo papriko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 25. oktober 2017 / 12:13

Prehrana po TKM (VII. del)

Energijsko hrano glede ne njeno temperaturo delimo v pet skupin: vročo, toplo, nevtralno, hladno in mrzlo. Za naše telo je najbolj idealno uživanje nevtralne hrane. Nevtralna hrana je prim...

Objavljeno na isti dan


Medvode / četrtek, 26. december 2019 / 17:09

Trideset slovesnih srečanj na Sv. Jakobu

V Knjižnici Medvode so odprli fotografsko razstavo ob tridesetletnici slovesnih srečevanj na Svetem Jakobu. Prvo srečanje je bilo že na dan razglasitve izidov plebiscita, trideseto bo ta četrtek.

Razvedrilo / četrtek, 26. december 2019 / 17:04

Filmski biseri

Festival filmov o športih in avanturah v naravi ter o naravi sami bo ta konec tedna v Kulturnem domu Bovec ponudil tudi razstavo fotografij Rožleta Bregarja izpod Everesta in z Denalija z Davom Karnič...

Mularija / četrtek, 26. december 2019 / 17:04

Nekatere so večne ...

V šolski knjižnici Osnovne šole (OŠ) Škofja Loka-Mesto so v začetku decembra pripravili razstavo o priljubljeni ilustratorki Jelki Reichman ob njeni osemdesetletnici.

Razvedrilo / četrtek, 26. december 2019 / 17:02

Srečanje zlatih krvavških smučarskih jubilantov

Decembra so se srečali krvavški učitelji smučanja, ki so pred petdesetimi leti opravili tečaj za izvajanje šole alpskega smučanja. Jubilej so počastili v znanem športnem gostišču Dežman na Kokrici.

Kultura / četrtek, 26. december 2019 / 17:02

Preč je zdaj to staro leto ...

... žiher smo veseli, je v polni dvorani Kulturnega doma Kropa tudi letos zapel združeni mešani pevski zbor Koledva in s staro kroparsko pesmijo zaključil letošnji tradicionalni koledniški koncert.