Trikrat golaž

Slovenske gospodinje v Kuharskih bukvah znajo skuhati tudi izvrsten golaž ...

Sočni golaž

Potrebujemo: 80 dag govejega bočnika, 80 dag čebule, 2 žlici maščobe, 2 dl vode, lovorov list, po okusu sladke paprike, žlička paradižnikove mezge, strt česen, 7 do 8 g moke, žlica ali dve rdečega vina ali malo kisa, malo začimb za golaž iz vrečke.

Priprava: hkrati damo v kozico meso, sesekljano čebulo, maščobo, vodo in lovorov list. Pokrito dušimo najprej pri visoki, nato pa pri nižji temperaturi do mehkega. Meso potresemo z moko, dodamo strt česen, vino, sol in vse druge začimbe in dodatke. Še malo podušimo. H golažu skuhamo kruhove cmoke.

Ciganski golaž

Potrebujemo: 1 kg bočnika, 75 dag čebule, 10 dag slanine, 2 stroka česna, kumina, 4 žlice olja, paradižnikova mezga, 10 dag šampinjonov, rdeča paprika, 1 paradižnik, 1 sveža paprika, 1 kranjska klobasa, 1 kg krompirja, lovorov list, rdeče vino, sol.

Priprava: nasekljano čebulo prepražimo na olju, jo posolimo, da se lepše razpusti, dodamo meso, ga popražimo, pridenemo še druge začimbe, pri čemer česen in kumino sesekljamo skupaj, dodamo paradižnikovo mezgo, svežo papriko in paradižnik, ki ju nasekljamo na kockice, in končno še gobice ter narezano kuhano kranjsko klobaso. Dušimo skoraj do mehkega, nato pa jed zgostimo z malo podmeta. Ko je meso mehko, golažu dodamo narezan krompir, ki smo ga skuhali posebej. Končno prilijemo še rdeče vino.

Fijaker golaž

Potrebujemo: 1 kg svinjskega bočnika, 90 dag rdeče čebule, oljčno olje, česen, majaron, kumino, timijan, 2 žlici sladke paprike, rdečo pekočo papriko, paradižnikove pelate, sol, rdeče vino.

Priprava: na olju prepražimo čebulo, dodamo narezano meso, pražimo. Primešamo začimbe, malo zalijemo z juho in dušimo. Na koncu dodamo paradižnikove pelate, podmet in vino. Dobro prevreti golaž potresemo s pekočo papriko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 2. avgust 2011 / 07:00

Vidmarjevi zmaga po dveh letih

Kranj - Škofjeločanka Maja Vidmar je zmagala na letošnji drugi tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v francoskem Brianconu. Slovenski uspeh je z drugim mestom...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 2. avgust 2013 / 15:00

Nov razpis za sofinanciranje čebelarske opreme

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naj bi predvidoma danes, v petek, v uradnem listu objavilo javni razpis za tehnično pomoč čebelarjem. V okviru razpisa bo na razpolago nekaj več...

Kronika / petek, 2. avgust 2013 / 14:21

V zgorelem avtomobilu našli truplo

Jezersko - Na Zgornjem Jezerskem so danes opoldne v zgorelem avtomobilu našli zoglenelo truplo, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Policisti so takoj odšli na kraj in ga zavarovali. P...

GG Plus / petek, 2. avgust 2013 / 12:24

Balkan na Brdu

Brdo je prejšnji četrtek spet doživelo enega svojih zvezdnih trenutkov. Po Bushu in Putinu ga je s svojim obiskom počastil tudi francoski predsednik Hollande. Ob tem so nekateri od naših m...

Šport / petek, 2. avgust 2013 / 12:05

Jutri kolesarska dirka na Uskovnico

Srednja vas v Bohinju - Športno društvo Srednja vas jutri prireja kolesarsko dirko na planino Uskovnico, katere štart bo ob 17. uri na smučišču Senožeta, od koder je do začetka vzpona prib...

Zanimivosti / petek, 2. avgust 2013 / 12:05

Paradižnik: trije so ga jedli za večerjo, a je še ostal

Žiri - Upokojeni policist Vukašin Klisura iz Žirov je velik gurman in na vrtu ob hiši goji paradižnik, papriko, kumarice, feferone in tudi druge vrtnine. Letos je posadil tudi okrog štirid...