Trikrat golaž

Slovenske gospodinje v Kuharskih bukvah znajo skuhati tudi izvrsten golaž ...

Sočni golaž

Potrebujemo: 80 dag govejega bočnika, 80 dag čebule, 2 žlici maščobe, 2 dl vode, lovorov list, po okusu sladke paprike, žlička paradižnikove mezge, strt česen, 7 do 8 g moke, žlica ali dve rdečega vina ali malo kisa, malo začimb za golaž iz vrečke.

Priprava: hkrati damo v kozico meso, sesekljano čebulo, maščobo, vodo in lovorov list. Pokrito dušimo najprej pri visoki, nato pa pri nižji temperaturi do mehkega. Meso potresemo z moko, dodamo strt česen, vino, sol in vse druge začimbe in dodatke. Še malo podušimo. H golažu skuhamo kruhove cmoke.

Ciganski golaž

Potrebujemo: 1 kg bočnika, 75 dag čebule, 10 dag slanine, 2 stroka česna, kumina, 4 žlice olja, paradižnikova mezga, 10 dag šampinjonov, rdeča paprika, 1 paradižnik, 1 sveža paprika, 1 kranjska klobasa, 1 kg krompirja, lovorov list, rdeče vino, sol.

Priprava: nasekljano čebulo prepražimo na olju, jo posolimo, da se lepše razpusti, dodamo meso, ga popražimo, pridenemo še druge začimbe, pri čemer česen in kumino sesekljamo skupaj, dodamo paradižnikovo mezgo, svežo papriko in paradižnik, ki ju nasekljamo na kockice, in končno še gobice ter narezano kuhano kranjsko klobaso. Dušimo skoraj do mehkega, nato pa jed zgostimo z malo podmeta. Ko je meso mehko, golažu dodamo narezan krompir, ki smo ga skuhali posebej. Končno prilijemo še rdeče vino.

Fijaker golaž

Potrebujemo: 1 kg svinjskega bočnika, 90 dag rdeče čebule, oljčno olje, česen, majaron, kumino, timijan, 2 žlici sladke paprike, rdečo pekočo papriko, paradižnikove pelate, sol, rdeče vino.

Priprava: na olju prepražimo čebulo, dodamo narezano meso, pražimo. Primešamo začimbe, malo zalijemo z juho in dušimo. Na koncu dodamo paradižnikove pelate, podmet in vino. Dobro prevreti golaž potresemo s pekočo papriko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Odprli nove prostore za dementne

V radovljiškem Domu dr. Janka Benedika so 33. obletnico ustanove obeležili tudi z uradnim odprtjem prenovljenega podstrešja stavbe, kjer so sicer že sredi leta uredili prostore varovanega oddelka...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 18. junij 2016 / 15:36

Žlahtne narečne viže

Na šestnajstem Večeru slovenskih viž v narečju, ki je potekal v Škofji Loki, so slavili Lisjaki z Barbaro in Neli, občinstvo pa so najbolj navdušili Raubarji in tako že drugo leto zapored osvojili van...

Šport / sobota, 18. junij 2016 / 15:25

Prvič med profesionalkami

Kranj – Naša najboljša boksarka, Kranjčanka Andreja Bešter, je že v Nemčiji, kjer se bo danes pomerila z Maike Klüners. »Nemka je dvakratna državna prvakinja. Vem, da je boksala z aktualno...

Kronika / sobota, 18. junij 2016 / 15:21

Zaradi požara izpad elektrike

V četrtek zjutraj so zaradi požara na območju Hidroelektrarne Medvode za dve uri brez elektrike ostali prebivalci Medvod in okolice. Prišlo je do stika na 20-kilovoltnem daljnovodu Elektra Gorenjska.

GG Plus / sobota, 18. junij 2016 / 14:36

Ivan Grohar med revščino in genialnostjo

Angleški pisec Aldous Huxley je zapisal: »Kako veste, da Zemlja ni pekel kakega drugega planeta?« Tako bi se lahko vprašal tudi slovenski slikar Ivan Grohar. Rodil se je 15. junija 1867 v bajtarski...

Gorenjska / sobota, 18. junij 2016 / 12:56

Gorenjsko želijo povezovati

Župani gorenjskih občin, ki so se ta teden sestali na seji Sveta gorenjske regije, si želijo čim prej uresničiti skupne razvojne programe, ki bi regijo še bolj povezali.