Trikrat golaž

Slovenske gospodinje v Kuharskih bukvah znajo skuhati tudi izvrsten golaž ...

Sočni golaž

Potrebujemo: 80 dag govejega bočnika, 80 dag čebule, 2 žlici maščobe, 2 dl vode, lovorov list, po okusu sladke paprike, žlička paradižnikove mezge, strt česen, 7 do 8 g moke, žlica ali dve rdečega vina ali malo kisa, malo začimb za golaž iz vrečke.

Priprava: hkrati damo v kozico meso, sesekljano čebulo, maščobo, vodo in lovorov list. Pokrito dušimo najprej pri visoki, nato pa pri nižji temperaturi do mehkega. Meso potresemo z moko, dodamo strt česen, vino, sol in vse druge začimbe in dodatke. Še malo podušimo. H golažu skuhamo kruhove cmoke.

Ciganski golaž

Potrebujemo: 1 kg bočnika, 75 dag čebule, 10 dag slanine, 2 stroka česna, kumina, 4 žlice olja, paradižnikova mezga, 10 dag šampinjonov, rdeča paprika, 1 paradižnik, 1 sveža paprika, 1 kranjska klobasa, 1 kg krompirja, lovorov list, rdeče vino, sol.

Priprava: nasekljano čebulo prepražimo na olju, jo posolimo, da se lepše razpusti, dodamo meso, ga popražimo, pridenemo še druge začimbe, pri čemer česen in kumino sesekljamo skupaj, dodamo paradižnikovo mezgo, svežo papriko in paradižnik, ki ju nasekljamo na kockice, in končno še gobice ter narezano kuhano kranjsko klobaso. Dušimo skoraj do mehkega, nato pa jed zgostimo z malo podmeta. Ko je meso mehko, golažu dodamo narezan krompir, ki smo ga skuhali posebej. Končno prilijemo še rdeče vino.

Fijaker golaž

Potrebujemo: 1 kg svinjskega bočnika, 90 dag rdeče čebule, oljčno olje, česen, majaron, kumino, timijan, 2 žlici sladke paprike, rdečo pekočo papriko, paradižnikove pelate, sol, rdeče vino.

Priprava: na olju prepražimo čebulo, dodamo narezano meso, pražimo. Primešamo začimbe, malo zalijemo z juho in dušimo. Na koncu dodamo paradižnikove pelate, podmet in vino. Dobro prevreti golaž potresemo s pekočo papriko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 30. avgust 2019 / 13:09

Prihaja šesti Filmmixer

Kranj – Iz poletne ležernosti bo mesto zadnji konec tedna pred začetkom novega šolskega leta zbudil šesti festival neodvisne filmske produkcije – Filmmixer #6. Geslo letošnjega festivala, ki bo tra...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Center za zdravo zabavo

V Cerkljah že dobri dve leti deluje Mladinski center, ki mladostnikom ponuja učno pomoč, zdravo zabavo in še in še.

Prosti čas / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Zbogom, punčka

Znani igralec in oskarjevec Ben Affleck nam v režiserskem prvencu, predstavlja zgodbo o dveh zasebnih detektivih, ki ju najame družina pogrešane štiriletne deklice.

Kultura / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Finale Klavdija Tutte

V petek, 11. januarja, bo z razstavami v vseh galerijah Gorenjskega muzeja v Kranju osrednji dogodek, s katerim bo slikar Klavdij Tutta obeležil svojo petdesetletnico.

Prosti čas / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Mik Soss, nepozabni mojster ritma

Petkov četrti koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja, za katerega je še nekaj prostih sedežev, bo posvečen basistu Miku Sossu.

Prosti čas / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Emo bo videla Brigita Šuler

Skladba EO EO v izvedbi skupine Zaka` pa ne, ki je bila izbrana za sodelovanje v izborih za Emo 08, je kršila pravila javnega razpisa Ema 08, in sicer v točki, ki prepoveduje javno...