Trikrat golaž

Slovenske gospodinje v Kuharskih bukvah znajo skuhati tudi izvrsten golaž ...

Sočni golaž

Potrebujemo: 80 dag govejega bočnika, 80 dag čebule, 2 žlici maščobe, 2 dl vode, lovorov list, po okusu sladke paprike, žlička paradižnikove mezge, strt česen, 7 do 8 g moke, žlica ali dve rdečega vina ali malo kisa, malo začimb za golaž iz vrečke.

Priprava: hkrati damo v kozico meso, sesekljano čebulo, maščobo, vodo in lovorov list. Pokrito dušimo najprej pri visoki, nato pa pri nižji temperaturi do mehkega. Meso potresemo z moko, dodamo strt česen, vino, sol in vse druge začimbe in dodatke. Še malo podušimo. H golažu skuhamo kruhove cmoke.

Ciganski golaž

Potrebujemo: 1 kg bočnika, 75 dag čebule, 10 dag slanine, 2 stroka česna, kumina, 4 žlice olja, paradižnikova mezga, 10 dag šampinjonov, rdeča paprika, 1 paradižnik, 1 sveža paprika, 1 kranjska klobasa, 1 kg krompirja, lovorov list, rdeče vino, sol.

Priprava: nasekljano čebulo prepražimo na olju, jo posolimo, da se lepše razpusti, dodamo meso, ga popražimo, pridenemo še druge začimbe, pri čemer česen in kumino sesekljamo skupaj, dodamo paradižnikovo mezgo, svežo papriko in paradižnik, ki ju nasekljamo na kockice, in končno še gobice ter narezano kuhano kranjsko klobaso. Dušimo skoraj do mehkega, nato pa jed zgostimo z malo podmeta. Ko je meso mehko, golažu dodamo narezan krompir, ki smo ga skuhali posebej. Končno prilijemo še rdeče vino.

Fijaker golaž

Potrebujemo: 1 kg svinjskega bočnika, 90 dag rdeče čebule, oljčno olje, česen, majaron, kumino, timijan, 2 žlici sladke paprike, rdečo pekočo papriko, paradižnikove pelate, sol, rdeče vino.

Priprava: na olju prepražimo čebulo, dodamo narezano meso, pražimo. Primešamo začimbe, malo zalijemo z juho in dušimo. Na koncu dodamo paradižnikove pelate, podmet in vino. Dobro prevreti golaž potresemo s pekočo papriko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 9. maj 2020 / 11:31

Z avtom končal v potoku

Zgornja Sorica – V sredo nekaj pred polnočjo se je v Zgornji Sorici poškodoval voznik, ki je na ovinku zapeljal s ceste in po prevračanju obstal v potoku. Vozilo je bilo v nesreči uničeno (na sliki...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 5. junij 2022 / 18:46

Dražba skakalne opreme

Kranj – V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) bodo tudi letos poskrbeli, da se s programom Pomežik soncu na letovanje odpravi čim več otrok, ki jim starši tega ne morejo omogočiti.Na...

Nasveti / nedelja, 5. junij 2022 / 18:41

Starši, to ni dobro!

Starši so največje in najmogočnejše osebe za dojenčka, otroka, najstnika in celo za odraslega otroka. Vse teorije vzgoje se začnejo in končajo pri biologiji – zrasel sem iz očeta in mame. Okolje (d...

Šport / nedelja, 5. junij 2022 / 18:37

Anže Peharc do uspeha kariere

Kranj – Slovenski športni plezalec Anže Peharc (AO PD Kranj) je na četrti tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju osvojil drugo mesto in tako dosegel uspeh kariere. Drugič...

Zanimivosti / nedelja, 5. junij 2022 / 18:36

Košnja

Nedavne obilne padavine so vplivale na hitrejšo rast trave – tudi na javnih površinah. Visoka trava ter drugo rastlinje ob cesti sta zlasti na nepreglednih ovinkih lahko nevarna tako za voznike kot...

GG Plus / nedelja, 5. junij 2022 / 18:31

Veliki umi: Freud

»Ideje avstrijskega psihoanalitika Sigmunda Freuda odmevajo v naših vsakdanjih pogovorih, pa če jih uporabljamo pravilno ali ne: 'Je bil to freudovski spodrsljaj?', 'Potlačuješ svoja čustv...