Klinčki
Klinčki oziroma nageljnove žbice (ki z nageljni nimajo nobene zveze) so močno dišeči in pekoči posušeni cvetni popki dišečega klinčevca - drevesa, ki je doma na Moluških oziroma Dišavnih otokih.
Danes jih pridelujejo v Indiji, Tanzaniji, na Madagaskarju, Šri Lanki, v Maleziji in Indoneziji, ki sama porabi skoraj ves pridelek. Drevo je zimzeleno in zraste približno 12 metrov v višino. Domačini sušijo popke tri dni, njihova rožnata barva preide pri tem v rjavo. Ime žbice pa so dobili zato, ker imajo obliko starinskega žeblja. V starih časih so to dragoceno začimbo z vzhoda dobesedno tehtali z zlatom. Celi klinčki so lahko po videzu in velikosti precej različni, vedno pa morajo biti brez luščin in drugih primesi. V prodaji so zelo pogosti in jih lahko kupimo skoraj v vsaki živilski trgovini. V tesno zaprti posodi jih lahko hranimo približno leto dni, so precej trdi in jih lahko zmeljemo le s kavnim mlinčkom ali pa jih zdrobimo v možnarju. Klinčke dobre kakovosti spoznamo po tem, da v vodi ali potonejo ali plavajo pokončno. Razdišavljeni pa vsi plavajo horizontalno na površini. Če kupimo zmlete, morajo biti temno rjavi in fino zmleti, se pa tudi zelo hitro razdišijo, zato jih je bolje mleti sproti. Klinčki so začimba, ki je nepogrešljiva v kompotih, kuhanem vinu, čežanah, sadnih sladicah in drobnem pecivu. Uporabljamo jih v manjših količinah, saj preveč klinčkov daje vsiljiv okus in vonj. Ponavadi uporabljamo cele, le za peko jih zmeljemo. Dodajamo jih nekaterim pečenkam, goveji salami, ragujem in temnim juham. Potrebno pa je tudi omeniti, da pomagajo tudi prebavi, s svojim delovanjem proti mikrobom pa preprečujejo gripe in prehlade.
Račje prsi s klinčki in pomarančo
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg račjih prsi, nekaj zdrobljenih klinčkov, maslo, malo pomarančne lupine, 2 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1 žlico moke, 1 dl vode, sol in sveže mlet poper.
Račje prsi natrite s soljo, poprom in klinčki. Na maslu jih z obeh strani popecite in zalijte s pomarančnim sokom ter dodajte malo nastrgane pomarančne lupine. Dušite še 25 minut, zgostite s podmetom iz moke in vode, dobro prevrite in po potrebi dosolite. Račje prsi narežite na rezine, jih zložite na krožnike, prelijte z omako ter postrezite s pire krompirjem ali zdrobovimi cmočki.
Čokoladne rezine s klinčki
Za 18 rezin potrebujemo: 25 dag navadnih piškotov (keksov), 15 dag masla, 6 žlic sladkorja, 3 žlice kakava v prahu, 1 jajce, 18 dag sladkorja v prahu, 2 žlici vode, 6 dag sesekljanih orehov.
Kekse zdrobite ali zmeljite v drobtine in jim dodajte zmlete klinčke. V kozici stopite 13 dag masla, dodajte sladkor, eno žlico kakava in jajce ter na majhnem ognju kuhajte 2 minuti. Dodajte drobtine s klinčki, dobro premešajte in nastalo maso s prsti enakomerno porazdelite v pekač velik približno 20x30 centimetrov. Najmanj za dve uri postavite v hladilnik. Sladkor v prahu, preostalo stopljeno maslo in kakav zmešajte z vodo v gladko kremo. S tako pripravljeno glazuro premažite čokoladno maso, jo narežite na rezine in okrasite s sesekljanimi orehi.
Korenčkova torta z orehi in klinčki
Za 1 tortni model potrebujemo: 5 jajc, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 pecilni prašek, 10 dag zmletih orehov ali mandljev, 30 dag drobno naribanega korenja, 1 žlico olja, 3 zmlete klinčke, 10 dag sladkorja v prahu, 1 jajčni beljak, sveže stisnjen sok ene limone.
Jajca in sladkor penasto umešajte, dodajte zmlete orehe, moko s pecilnim praškom, olje, zmlete klinčke in naribano korenje. Vse skupaj narahlo premešajte in stresite v pomaščen okrogel pekač ter pecite 1 uro v na 170 stopinj Celzija ogreti pečici. Ko se ohladi, prelijte s prelivom, ki ga napravite tako, da zmešate skupaj sladkor v prahu, beljak in limonin sok. Ko se preliv strdi, torto narežite in postrezite s stepeno sladko smetano.
Sorbet rdeče pese in klinčkov
Za 4 osebe potrebujemo: 20 dag sladkorja, 2 dl jabolčnega soka, 60 dag kuhane rdeče pese, sok petih limone, 5 zmletih klinčkov, 0,3 dl konjaka, 1 jajčni beljak.
Sladkor in jabolčni sok zavrite, dodajte olupljeno in naribano rdečo peso in kuhajte 10 minut. Zmes pretlačite skozi cedilo, dodajte limonin sok, zmlete klinčke, konjak in sneg iz beljaka. Zmes v strojčku za pripravo sladoleda ali v ploskem kovinskem modelu med občasnim mešanjem pustite zmrzniti v zamrzovalniku. Sorbet ponudite kot osvežitev po kosilu ali med njim.