Brinove jagode

Brin je zimzeleni grm oz. navadno grmičasta ali plazeče se razraščena rastlina, ki ima lahko tudi drevesasto obliko.

Največkrat je nizek bodeč grm, ki zraste do 3 metre visoko in ima srebrno zelene iglice. V prehrani uporabljamo plodove in mlade poganjke. Prvo leto je plod zelenkaste barve in neprijetnega okusa, v drugem ali tretjem letu, ko dozori, pa je temno modre barve. Jagode so kratkopecljate, okrogle oblike in imajo premer 4-9 milimetrov. Uporabljamo lahko sveže ali posušene jagode. Pred uporabo jih lahko stisnemo, da spustijo eterična olja in pridobijo značilen poln okus. Imajo plemenit okus, ki spominja na smolo iglavcev. Je nekoliko pikanten in sladko-grenek. Navadni brin je razširjen po vsej Evropi. Pri nas ga najdemo povsod, tako na Primorskem kot v Prekmurju, predvsem na kamnitih pobočjih. Ker je v naravi tako razširjen, ga ni treba posebej gojiti, saj lahko jagode ali mlade poganjke naberemo kar v naravi. Sveže zrele jagode lahko za daljše shranjevanje zamrznemo ali pa jih posušimo na soncu. Posušene se v dobro zaprti posodi ohranijo več mesecev. Posušene pa lahko tudi kupimo skoraj v vsaki prodajalni, so zelo krhke in se hitro zdrobijo, zato pazimo, da so res suhe in nepoškodovane. Z brinovimi jagodami začinjamo divjačino, divjo perutnino, pečenke, kislo zelje, ribje juhe in marinade. Dodajamo jih mesnim jedem in omakam. Z zdrobljenimi jagodami natremo meso, cele pa uporabimo v kvašah, omakah in kuhanih jedeh. Mlete brinove jagode dodajamo mešanicam začimb za pripravo določenih vrst klobas. Podajo pa se tudi nekaterim sladkim jedem, predvsem čokoladi in limonam. Največji porabnik brinovih jagod pa je industrija žganih pijač, saj so le-te zelo primerne za tovrstno proizvodnjo. Iz njih izdelujejo brinovec, klekovačo, angleški gin ...

File jelena v omaki z brinovimi jagodami in balzamičnim kisom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg jelenovega fileja, 10 brinovih jagod, 1 žlico olja, 1 žlico masla, pol žlice moke, 2 dl mesne juhe, 2 žlici najboljšega balzamičnega kisa, sol in sveže mlet poper.

Jelenove fileje natrite s soljo in poprom ter jih povaljajte v drobno zdrobljenih brinovih jagodah. Na vročem olju jih z vseh strani opecite, dodajte maslo in moko, ju malo popražite in zalijte z mesno juho ter balzamičnim kisom. Na močnem ognju dušite toliko časa, da se omaka zgosti, meso vzemite iz omake in ga narežite na rezine. Rezine mesa zložite na krožnik, jih prelijte z omako in postrezite s pirejem iz bučk in krompirja.

Čokoladna pena z brinovimi jagodami

Potrebujemo: 3 jajca, 2 žlici sladkorja, 15 dag jedilne čokolade, 1 žlico konjaka, 5 dag masla, 2 dl sladke smetane in 10 brinovih jagod.

Čokolado stopite in ji primešajte stopljeno maslo in konjak. Rumenjake stepite skupaj z eno žlico sladkorja. Iz beljakov napravite trd sneg in mu vtepite preostalo žlico sladkorja. Čokoladni masi primešajte stepeno smetano, zdrobljene brinove jagode in stepene rumenjake. Nazadnje na rahlo vmešajte še sneg iz beljakov in postavite za nekaj ur v hladilnik. Iz tako pripravljene pene naredite žličnike in jih postrezite s stepeno smetano.

Limonin sorbet z brinovimi jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: 15 dag sladkorja, 2,5 dl vode, 1,5 dl sveže stisnjenega limoninega soka, nastrgano lupino ene limone, 10 strtih brinovih jagod in 1 jajčni beljak.

Iz sladkorja in vode skuhajte sirup in ga ohladite. Dodajte limonin sok, lupino, brinove jagode in sneg iz beljaka. Tako pripravljeno zmes v strojčku za pripravo sladoleda ali v ploskem modelu med občasnim mešanjem pustite zmrzniti v zamrzovalniku. Postrezite v širokem kozarcu in okrasite z rezinami limone.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / petek, 21. december 2012 / 07:00

V Gorjah imajo novo knjižnico

V Gorjah so se v torek razveselili odprtja nove sodobne knjižnice, ki zdaj domuje v precej prijaznejših prostorih kot doslej.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 8. oktober 2016 / 10:23

Vreme ga je zanimalo od malega

Janko Prezelj iz Davče je meteorološki opazovalec z najdaljšim stažem v Sloveniji. Na meteorološki postaji že sedemdeset let vsak dan meri padavine in višino snežne odeje ter opazuje druge vremenske p...

Razvedrilo / sobota, 8. oktober 2016 / 10:22

Ustvarite si svojo poročno pravljico

Naslednji konec tedna bo Festivalna dvorana na Bledu gostila prav poseben dogodek: prvi poročni sejem v Sloveniji za poročno sezono 2017. Seznam ponudnikov poročnih storitev je bogat, spremljevalni pr...

Gorenjska / sobota, 8. oktober 2016 / 10:20

Dimnikarskima podjetjema podaljšali koncesije

Kranj – Vlada je prejšnji teden Dimnikarstvu Dovrtel iz Kranja do konca leta podaljšala koncesije za izvajanje obvezne javne dimnikarske službe v občinah Preddvor, Cerklje, Radovljica, Kranj, Komen...

GG Plus / sobota, 8. oktober 2016 / 10:18

Rodila se je na novo in napisala knjigo

Maji Činku je huda prometna nesreča spremenila življenje. Zaradi poškodbe glave se je morala vsega naučiti od začetka. Jesti, hoditi, govoriti ... Z neizmerno voljo in pogumom je doštudirala in svojo...

Jesenice / sobota, 8. oktober 2016 / 10:18

Bivak je postavljen!

Na mestu starega bivaka, ki zdaj stoji ob Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, so jeseniški alpinisti na Jezerih v osrčju Julijcev postavili nov, sodoben Bivak II, ki ima celo dvojni USB-priključ...