Muškatni orešek

Muškatni oreh je posušeno seme muškatnega drevesa, muškatni cvet pa je semenski ovoj. Oba imata prijeten specifičen, močan vonj in pekoč okus.

Muškatni cvet je nekoliko milejši, slajši in bolj prefinjen. Prvotna domovina muškatnega drevesa so Moluški otoki, uspešno pa so ga presadili tudi na sosednja indonezijska otoka Javo in Sumatro, v Malezijo ter otoka Grenado in Mavricij. Z muškatovca obirajo marelicam podobne plodove, v vsakem je po eno seme s trdo skoraj črno lupino. Semena dobijo tako, da plodove olupijo, jim odstranijo belo meso in muškatni cvet. Semena nato posušijo in jim zdrobijo lupino ter iz nje poberejo jedrca (muškatni orešek). Pridelek muškatnih oreškov je približno desetkrat večji od pridelka muškatnega cveta, zato je slednji temu primerno dražji. V prodaji ga dobimo celega ali že zmletega in pa muškatni cvet. Oreške je najbolje kupovati cele. V trdno zaprti posodi bodo ostali uporabni skoraj neomejeno dolgo, kadar jih potrebujemo, jih brez težav naribamo ali zmeljemo. Zmleti zelo hitro izgubijo svoj vonj in okus. Za najboljše oreške pa veljajo tisti iz otokov Banda in Panang. Z muškatnim orehom in cvetom začinjamo tako slane kot sladke jedi. Dodajamo ju juham, omakam, cmokom, mesnim jedem, pecivu, pijačam, špinači, cvetači, krompirjevim jedem in rižu. Muškatni oreh ima pekoč okus in se prilega bolj mastnim jedem. Muškatni cvet, ki je bolj prefinjenega vonja in okusa, se bolj poda lažjim jedem.

Bučna juha z muškatnim oreškom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg buče z oranžnim mesom, 20 dag korenja, 20 dag pora, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 1 l goveje juhe, 1 dl sladke smetane, sol, pol naribanega muškatnega oreška, popečene kruhove kockice in malo popraženih bučnih semen za okrasitev.

Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na kose, korenje operite ter narežite na kolobarje, por operite in narežite ter vse skupaj s celimi stroki česna dobro prepražite na stopljenem maslu. Zalijte z juho in sladko smetano, solite, začinite z muškatnim oreškom ter kuhajte, da se zelenjava zmehča. Vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom, še enkrat zavrite ter postrezite s popečenimi kruhovimi kockami in bučnimi semeni.

Tuna v muškatno limonini omaki

Za 4 osebe potrebujemo: 4 sveže tunine kotlete ali fileje težke po 20 dag, 2 manjši limoni, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, četrtino naribanega muškatnega oreška, 3 žlice masla, sol in sveže mlet poper.

Limoni oščetkajte pod vročo tekočo vodo in eno čisto na tanko olupite. Lupino na drobno sesekljajte in iz limon iztisnite sok. Tuno solite in popoprajte ter jo na oljčnem olju z vsake strani pecite tri minute. Preložite jo na ogret krožnik in jo postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok, začinite z muškatnim oreškom ter povrite na polovico. Dodajte maslo, sladko smetano in limonino lupinico, solite, dobro prevrite in omako prelijte preko tunine. Postrezite z rižem ali s pire krompirjem.

Svinjska ribica s kakijem in muškatnim oreškom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svinjske ribice, 2 žlici sezamovega olja, 1 sesekljano čebulo, 2 očiščeni in na trakove narezani rumeni papriki, tretjino naribanega muškatnega oreška, 1 žlico moke, 2,5 dl mesne juhe, 2 kakija, sol in sveže mlet poper.

Ribice narežite na rezine, jih solite in z obeh strani rjavo zapecite. Dodajte čebulo in papriko ter 5 minut dušite. Primešajte muškatni orešek in moko, premešajte ter zalijte z juho. Dodajte kakija, solite in popoprajte po okusu, pokrijte in dušite še 15 minut. Takoj postrezite z rižem ali pire krompirjem. Po želji lahko dodate tudi malo tabasca ali kisle smetane.

Vanilijev kremni sladoled z muškatnim oreškom

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, malo naribanega muškatnega oreška, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine in 0,5 l sladke smetane.

Jajci, rumenjake, sladkor, muškatni orešek in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano, nalijte v model in zamrznite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Bodi zvezda, ne meči petard

Prazniki so pred nami in marsikdo je že sedaj slabe volje, a ne zaradi praznikov, pač pa zaradi petard.

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Prireditve ob prazniku

Preddvor – Jutri, 1. septembra, se ob 8. uri na platoju pred Jelovico s tekmovanjem voznikov gasilcev začenja niz prireditev ob prazniku občine Preddvor. 2. septembra bo ob 8...

Tržič / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Čevljarska in sejemska tradicija

Pojutrišnjem bo v Tržiču že 40. Šuštarska nedelja. Njen glavni podpornik je družba Peko, ki skrbi tudi za prireditve.

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Večina junakov svetovnega prvenstva doma

Brnik - Potem ko so se naši atleti izvrstno odrezali na 11. svetovnem prvenstvu v Osaki, so prvi že v sredo zvečer prispeli domov. Med njimi sta bila tudi Brežičan Primož Kozm...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Reprezentanca jutri v Bratislavo

Kranj - Potem ko so se člani naše vaterpolske reprezentance konec prejšnjega tedna udeležili močnega turnirja na Slovaškem in izgubili vse tri tekme s Slovaki (6:13), Grki (7:11)...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

V finalu dva naša čolna

München - Na svetovnem prvenstvu v veslanju, ki ta teden poteka v Münchnu, se je v jutrišnji veliki finale (ob 11.25) z zmago v polfinalu uspelo uvrstiti Iztoku Čopu in Luki Špiku v...