Muškatni orešek

Muškatni oreh je posušeno seme muškatnega drevesa, muškatni cvet pa je semenski ovoj. Oba imata prijeten specifičen, močan vonj in pekoč okus.

Muškatni cvet je nekoliko milejši, slajši in bolj prefinjen. Prvotna domovina muškatnega drevesa so Moluški otoki, uspešno pa so ga presadili tudi na sosednja indonezijska otoka Javo in Sumatro, v Malezijo ter otoka Grenado in Mavricij. Z muškatovca obirajo marelicam podobne plodove, v vsakem je po eno seme s trdo skoraj črno lupino. Semena dobijo tako, da plodove olupijo, jim odstranijo belo meso in muškatni cvet. Semena nato posušijo in jim zdrobijo lupino ter iz nje poberejo jedrca (muškatni orešek). Pridelek muškatnih oreškov je približno desetkrat večji od pridelka muškatnega cveta, zato je slednji temu primerno dražji. V prodaji ga dobimo celega ali že zmletega in pa muškatni cvet. Oreške je najbolje kupovati cele. V trdno zaprti posodi bodo ostali uporabni skoraj neomejeno dolgo, kadar jih potrebujemo, jih brez težav naribamo ali zmeljemo. Zmleti zelo hitro izgubijo svoj vonj in okus. Za najboljše oreške pa veljajo tisti iz otokov Banda in Panang. Z muškatnim orehom in cvetom začinjamo tako slane kot sladke jedi. Dodajamo ju juham, omakam, cmokom, mesnim jedem, pecivu, pijačam, špinači, cvetači, krompirjevim jedem in rižu. Muškatni oreh ima pekoč okus in se prilega bolj mastnim jedem. Muškatni cvet, ki je bolj prefinjenega vonja in okusa, se bolj poda lažjim jedem.

Bučna juha z muškatnim oreškom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg buče z oranžnim mesom, 20 dag korenja, 20 dag pora, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 1 l goveje juhe, 1 dl sladke smetane, sol, pol naribanega muškatnega oreška, popečene kruhove kockice in malo popraženih bučnih semen za okrasitev.

Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na kose, korenje operite ter narežite na kolobarje, por operite in narežite ter vse skupaj s celimi stroki česna dobro prepražite na stopljenem maslu. Zalijte z juho in sladko smetano, solite, začinite z muškatnim oreškom ter kuhajte, da se zelenjava zmehča. Vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom, še enkrat zavrite ter postrezite s popečenimi kruhovimi kockami in bučnimi semeni.

Tuna v muškatno limonini omaki

Za 4 osebe potrebujemo: 4 sveže tunine kotlete ali fileje težke po 20 dag, 2 manjši limoni, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, četrtino naribanega muškatnega oreška, 3 žlice masla, sol in sveže mlet poper.

Limoni oščetkajte pod vročo tekočo vodo in eno čisto na tanko olupite. Lupino na drobno sesekljajte in iz limon iztisnite sok. Tuno solite in popoprajte ter jo na oljčnem olju z vsake strani pecite tri minute. Preložite jo na ogret krožnik in jo postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok, začinite z muškatnim oreškom ter povrite na polovico. Dodajte maslo, sladko smetano in limonino lupinico, solite, dobro prevrite in omako prelijte preko tunine. Postrezite z rižem ali s pire krompirjem.

Svinjska ribica s kakijem in muškatnim oreškom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svinjske ribice, 2 žlici sezamovega olja, 1 sesekljano čebulo, 2 očiščeni in na trakove narezani rumeni papriki, tretjino naribanega muškatnega oreška, 1 žlico moke, 2,5 dl mesne juhe, 2 kakija, sol in sveže mlet poper.

Ribice narežite na rezine, jih solite in z obeh strani rjavo zapecite. Dodajte čebulo in papriko ter 5 minut dušite. Primešajte muškatni orešek in moko, premešajte ter zalijte z juho. Dodajte kakija, solite in popoprajte po okusu, pokrijte in dušite še 15 minut. Takoj postrezite z rižem ali pire krompirjem. Po želji lahko dodate tudi malo tabasca ali kisle smetane.

Vanilijev kremni sladoled z muškatnim oreškom

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, malo naribanega muškatnega oreška, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine in 0,5 l sladke smetane.

Jajci, rumenjake, sladkor, muškatni orešek in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano, nalijte v model in zamrznite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 9. maj 2014 / 22:59

Naredili so korak naprej

Medtem ko se danes v beloruskem Minsku začenja svetovno prvenstvo elitne divizije v hokeju na ledu in se Anže Kopitar čez lužo z ekipo Los Angeles King bori za nov Stanleyjev pokal, na Gorenjskem in v...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 14. maj 2024 / 17:16

Slepi in slabovidni v Vandotovi Kranjski Gori

Kranjska Gora – Člani študijskega krožka Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj so obiskali Kranjsko Goro in tako sklenili letošnjo obravnavo književnika Josipa Vandota ob letošnjih oble...

Razvedrilo / torek, 14. maj 2024 / 17:16

Na Pop TV prihaja že 17. sezona Gorskega zdravnika

Gorski zdravnik Martin Gruber se 21. maja ob 20. uri vrača na Pop TV. Tudi tokrat bo priljubljeni dr. Gruber priskočil na pomoč ljudem, ki se bodo znašli v težavah v gorskem svetu, medtem ko se bo...

Mularija / torek, 14. maj 2024 / 17:15

Okusni zaklad

Drobnjakove štruklje, za katere je Občina Gorenja vas - Poljane začela postopke za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom, so se odločili bolje spoznat...

Rekreacija / torek, 14. maj 2024 / 17:11

Po poteh rokovnjačev

Rokovnjaška pot, I. – Rokovnjači je roman, katerega prvih enajst poglavij je napisal Josip Jurčič, dokončal pa ga je Janko Kersnik. V Novicah je leta 1855 pisalo: »Še pred desetimi leti je bilo veliko...

Šport / torek, 14. maj 2024 / 17:04

Slovenski balinarji osvojili pet medalj

Saint Vulbas – Slovenski balinarke in balinarji so se s svetovnega prvenstva za člane in mešane discipline v francoskem Saint Vulbasu vrnili z dvema srebrnima in tremi bronastimi medaljami. Srebro...