Muškatni orešek

Muškatni oreh je posušeno seme muškatnega drevesa, muškatni cvet pa je semenski ovoj. Oba imata prijeten specifičen, močan vonj in pekoč okus.

Muškatni cvet je nekoliko milejši, slajši in bolj prefinjen. Prvotna domovina muškatnega drevesa so Moluški otoki, uspešno pa so ga presadili tudi na sosednja indonezijska otoka Javo in Sumatro, v Malezijo ter otoka Grenado in Mavricij. Z muškatovca obirajo marelicam podobne plodove, v vsakem je po eno seme s trdo skoraj črno lupino. Semena dobijo tako, da plodove olupijo, jim odstranijo belo meso in muškatni cvet. Semena nato posušijo in jim zdrobijo lupino ter iz nje poberejo jedrca (muškatni orešek). Pridelek muškatnih oreškov je približno desetkrat večji od pridelka muškatnega cveta, zato je slednji temu primerno dražji. V prodaji ga dobimo celega ali že zmletega in pa muškatni cvet. Oreške je najbolje kupovati cele. V trdno zaprti posodi bodo ostali uporabni skoraj neomejeno dolgo, kadar jih potrebujemo, jih brez težav naribamo ali zmeljemo. Zmleti zelo hitro izgubijo svoj vonj in okus. Za najboljše oreške pa veljajo tisti iz otokov Banda in Panang. Z muškatnim orehom in cvetom začinjamo tako slane kot sladke jedi. Dodajamo ju juham, omakam, cmokom, mesnim jedem, pecivu, pijačam, špinači, cvetači, krompirjevim jedem in rižu. Muškatni oreh ima pekoč okus in se prilega bolj mastnim jedem. Muškatni cvet, ki je bolj prefinjenega vonja in okusa, se bolj poda lažjim jedem.

Bučna juha z muškatnim oreškom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg buče z oranžnim mesom, 20 dag korenja, 20 dag pora, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 1 l goveje juhe, 1 dl sladke smetane, sol, pol naribanega muškatnega oreška, popečene kruhove kockice in malo popraženih bučnih semen za okrasitev.

Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na kose, korenje operite ter narežite na kolobarje, por operite in narežite ter vse skupaj s celimi stroki česna dobro prepražite na stopljenem maslu. Zalijte z juho in sladko smetano, solite, začinite z muškatnim oreškom ter kuhajte, da se zelenjava zmehča. Vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom, še enkrat zavrite ter postrezite s popečenimi kruhovimi kockami in bučnimi semeni.

Tuna v muškatno limonini omaki

Za 4 osebe potrebujemo: 4 sveže tunine kotlete ali fileje težke po 20 dag, 2 manjši limoni, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, četrtino naribanega muškatnega oreška, 3 žlice masla, sol in sveže mlet poper.

Limoni oščetkajte pod vročo tekočo vodo in eno čisto na tanko olupite. Lupino na drobno sesekljajte in iz limon iztisnite sok. Tuno solite in popoprajte ter jo na oljčnem olju z vsake strani pecite tri minute. Preložite jo na ogret krožnik in jo postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok, začinite z muškatnim oreškom ter povrite na polovico. Dodajte maslo, sladko smetano in limonino lupinico, solite, dobro prevrite in omako prelijte preko tunine. Postrezite z rižem ali s pire krompirjem.

Svinjska ribica s kakijem in muškatnim oreškom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svinjske ribice, 2 žlici sezamovega olja, 1 sesekljano čebulo, 2 očiščeni in na trakove narezani rumeni papriki, tretjino naribanega muškatnega oreška, 1 žlico moke, 2,5 dl mesne juhe, 2 kakija, sol in sveže mlet poper.

Ribice narežite na rezine, jih solite in z obeh strani rjavo zapecite. Dodajte čebulo in papriko ter 5 minut dušite. Primešajte muškatni orešek in moko, premešajte ter zalijte z juho. Dodajte kakija, solite in popoprajte po okusu, pokrijte in dušite še 15 minut. Takoj postrezite z rižem ali pire krompirjem. Po želji lahko dodate tudi malo tabasca ali kisle smetane.

Vanilijev kremni sladoled z muškatnim oreškom

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, malo naribanega muškatnega oreška, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine in 0,5 l sladke smetane.

Jajci, rumenjake, sladkor, muškatni orešek in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano, nalijte v model in zamrznite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Na Visokem smo kresovali

Že kar nekaj let je minilo, odkar smo zadnjič organizirali kresovanje. Letos se je porodila ideja, da vsi skupaj pripravimo kres v športnem parku Rapa na Visokem.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 22. september 2023 / 21:06

Dan slovenskega športa

Od leta 2020 imamo dan slovenskega športa, to je 23. september. Prav tako med 23. in 30. septembrom poteka evropski teden športa.

Jesenice / petek, 22. september 2023 / 21:03

Na Jesenicah ostali brez ortodonta

Jesenice – Ker se je specialistka čeljustne in zobne ortopedije Špelca Južina Dowhyj sredi avgusta upokojila, so na Jesenicah ostali brez ortodonta. Kot so pojasnili v Osnovnem zdravstvu Gorenjske,...

Kronika / petek, 22. september 2023 / 21:00

Reševanje na Voglu

Vogel – Letalska policijska enota je v torek popoldne na Voglu reševala moškega, ki si je med nudenjem pomoči jadralnemu padalcu pri vzletu huje poškodoval nogo. Kljub oblačnemu vremenu in slabi vi...

Gospodarstvo / petek, 22. september 2023 / 21:00

Novi primeri ptičje gripe

Kranj – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sredi meseca najprej potrdila na območju Ljubljane visoko patogeno aviarno influenco (ptičjo gripo) pri labodih grbcih, pred dnevi...

Gorenja vas-Poljane / petek, 22. september 2023 / 20:55

Dobrodelna razstava Petra Jovanoviča

Visoko – V poročni dvorani Dvorca Visoko bodo danes ob 19. uri odprli prodajno razstavo barvnih perorisb Petra Jovanoviča. Razstavo Jovanovič pripravlja v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega...