Kakšno svinjsko tihožitje!

Iz starih časov: Ste že klali?

Ne, ne, ne bojte se, ne sprašujem, ali ste že koga zaklali ali bili zaklani. Obujam le vprašanje, ki sem ga v tem letnem času pogosto slišal v svoji mladosti - ko so se ljudje na podeželju spraševali, ali so pri neki hiši že zaklali prašiča.

Tega niso počeli le na kmetih, prašiča so zredili tudi v marsikateri delavski hiši ali pa so ga kupili ter nato doma zaklali in si naredili kolin. Tako je bilo še v petdesetih in šestdesetih, pozneje ne več, ko so začele ta žlahtni stari običaj izpodrivati tako imenovane »sindikalne polovice« prašičev, ki jih je nabavil tovarniški sindikat in jih poceni prodajal svojim članom … No, na kmetih prašiča še zakoljejo, a tehnologija zakola se je spremenila, ostalo je le klanje brez obreda. Kako je bilo, ko je bil zakol prašiča še kmečki ritual, pa obudimo s pomočjo Manice Koman (Na Gorenščem je fletno, 1928). Tudi to, da o tem pišemo ravno v času pred božičem, ni naključje. Največ se je namreč klalo ravno v dneh in tednih pred prazniki – tako so si zagotovili prazničnemu času primerno kulinarično ponudbo.

»Važen dogodek je, kadar pride v hišo klavec. To je res domač praznik, četudi je ta dan v hiši več dela nego navadno. Gospodar je sedaj rešen skrbi, da bi mu bolezen ne pobrala debelega pujsa, kar se žal večkrat zgodi. Gospodinja je zadovoljna, ker se ji odslej ne bo več treba baviti s prašičjo pičo, ki daje mnogo opravila. In otroci, no, otroci se vesele okusnih klobasic; kdo bi tudi zameril kaj takega mladim želodčkom! Klavec pride navadno zjutraj in tedaj pridejo tudi najbližji sosedje, da pomagajo zvezati prašiča in pripraviti to in ono. Potem počakajo dotlej, da polože prašičevo mast na tehtnico. To je namreč najbolj važno. Meso, koža in druge pritikline ne pridejo toliko v poštev. Glavno je mast. Čim več je masti, tem bolj je vesel gospodar. Zlasti pa je na to ponosna gospodinja, kajti zasluga, da je prešič lepo rejen, je pravzaprav njena, ker za prešičjo rejo skrbi predvsem gospodinja. Na prašičjerejo polagajo naši ljudje mnogo. Zato se živo zanimajo in ugibajo že vnaprej, kdo v vasi bo imel letos najdebelejše prašiče.«

Komanova zakolu samemu ne posveča velike pozornosti, bolj jo zanimajo posledice, izražene v kolinah. »Večino mesa, zlasti gnjati in plečeta klavec primerno razseka, nasoli in vloži v velik, za to pripravljen škaf. Meso ostane v škafu nekaj tednov, da se dobro izsoli, potem pa ga izobesijo v dimnik. Nekaj mesa pa porabi za mesene, takozvane 'kranjske klobase', ki jih istotako spravijo v dimnik. Glavo in parklje razseka na primerne dele, ki jih potem gospodinja kuha za kosilo razen petkov vsak dan, dokler ne poidejo. K temu pridevlje razrezan krompir, repo, kolerabo, in korenje. To zelo priljubljeno jed imenujemo 'šaro'.« Nič od prašiča ni šlo v nič, poleg glave in parkljev je bila porabljena tudi koža. »Prašičjo kožo gospodar proda, ali pa jo da ustrojiti in preskrbi s tem sebi in družini obutev.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 16. junij 2018 / 15:40

Ginekološka storitev je podcenjena

»Mislim, da nam v državi ne gre tako slabo, da ne bi mogli temeljito obnoviti take bolnišnice, kot je kranjska,« je prepričana nova direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Polona P...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 16. november 2015 / 14:34

Podjetja odprla vrata za šolsko mladino

V četrtek, 26 novembra, ob 16. uri bo več kot 160 podjetij po Sloveniji odprlo svoja vrata za šolsko mladino in starše. Različna podjetja po Sloveniji bodo omogočila, da bodo mladi spoznal...

Kamnik / ponedeljek, 16. november 2015 / 14:02

Še tretja dražba za Malograjski dvor

Kamnik – Okrožno sodišče v Ljubljani je v stečajnem postopku za družbo Hotel Malograjski dvor, trgovina in gostinstvo, razpisalo še tretjo javno dražbo za poslovno-hotelski objekt v Kamniku z vso o...

Bled / ponedeljek, 16. november 2015 / 13:56

Zaradi koncesnin v izgubo

Vlada je pretekli teden izdala devet uredb o koncesiji za rabo termalne vode za posamezna zdravilišča, med drugim tudi za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališč hotelov na Bledu.

Jesenice / ponedeljek, 16. november 2015 / 13:42

Sedežnica v staro železo?

Usoda smučišča Španov vrh nad Jesenicami je negotova.

Vodice / ponedeljek, 16. november 2015 / 13:41

Najem tudi na pokopališču na Skaručni

Vodice – Ker najemnine grobov in mrliških vežic že nekaj časa niso pokrivale stroškov vzdrževanja in investicij na pokopališčih v Vodicah in Skaručni, so vodiški občinski svetniki na zadnji seji po...