Božična večerja

Marsikje med nami je navada, da se na predbožični večer vsa družina zbere ob še posebej bogati večerji, ki je lahko povsem tradicionalno obarvana s tradicionalnimi jedmi, ali pa je sestavljena iz bolj nevsakdanjih jedi, ki si jih preprosto zaželimo in nimajo z božičem nič skupnega.

Naj bo v nadaljevanju nekaj idej za slednje jedi in to takšne, ki so zelo okusne, preproste in ne zahtevajo veliko časa za pripravo. Pa naj se še mesece po tem govori o božični večerji.

Rezine pečenega rostbifa na rukoli

Začnite s predjedjo.

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag govejega ali žrebičkovega rostbifa, malo olja, 20 dag rukole, 30 dag paradižnika češnjevca, 8 dag parmezana, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice balzamičnega kisa, sol in sveže mleti poper.

Rostbif začinite s soljo in poprom ter ga na vročem olju v pokriti posodi poljubno specite in ohladite do mlačnega. Rukolo očistite, operite in dobro odcedite, zložite jo na velik ovalen krožnik in posujte s četrtinami češnjevca. Pokapajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter solite in popoprajte. Solato obložite z rezinami rostbifa, potresite z naribanim parmezanom in takoj postrezite, najbolje s svežim kruhom ali toastom.

Lososovi žličniki na solati

Preprosto in osvežujoče.

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag poljubne solate (mladih špinačnih listov, motovilca, kristalke ...), 35 dag dimljenega lososa, 5 dag kisle smetane, 5 žlic sesekljane rukole, sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite meso dimljenega lososa skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljano rukolo, soljo in poprom. Dobro premešajte ter z dvema mokrima žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte na poljubno začinjeno solato ter takoj postrezite.

Česnova juha

Ob mrzlih večerih se nadvse prileže tudi juha.

Za 4 osebe potrebujemo: 5 dag masla, 3 dag moke, 8 strokov česna, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 2 rezini toasta sol, sesekljan peteršilj.

Na stopljenem maslu prepražite moko. Preden porumeni, dodajte na kolobarje narezan česen in ko le-ta zadiši, zalijte z mesno juho ali vodo. Juho dobro prevrite, jo zalijte s sladko smetano in jo posolite. Rezini toasta narežite na kocke in jih v ponvi hrustljavo zapecite. Juho razdelite po krožnikih in jo posujte s kockami toasta ter s sesekljanim peteršiljem.

Postrvji file s paradižniki

Tudi kaj ribjega se prileže za božič.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 postrvje fileje, 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka, 40 dag paradižnika češnjevca, 3 stroke česna, 1 žlica oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 dl sladke smetane, 1 žlica moke, 2 žlici sveže sesekljane bazilike ali peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Postrvje fileje solite in jih natrite z limoninim sokom, iz njih napravite zvitke ter jih zataknite z zobotrebcem. Paradižnike narežite na četrtine, česen olupite in sesekljajte. Segrejte oljčno olje, dodajte najprej česen in takoj paradižnike. Solite in popoprajte po okusu, zavrite ter zalijte z vinom, v katerega ste zamešali moko in sladko smetano. Zavrite in na paradižnike naložite zvite fileje. Pokrito dušite 10 do 15 minut, potresite s sesekljano baziliko in takoj postrezite s kuhanim slanim krompirjem.

Biftek v gorgonzolni omaki

Preprosta glavna jed odličnega okusa.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 bifteke težke po 20 dag, sol, sveže mleti poper, 2 žlici olja, 20 dag gorgonzole, 0,5 dl sladke smetane, 1 dl mesne juhe.

Bifteke posolite, popoprajte in jih v ponvi na vročem olju z obeh strani poljubno specite (krvavo, srednje …). Odstranite jih iz ponve in v njej pripravite omako tako, da dodate gorgonzolo, sladko smetano in juho. Na močnem ognju naj vre nekaj minut, da se omaka zgosti. Bifteke položite na krožnike, jih prelijte z omako in postrezite s štruklji, dušenim rižem, zelenjavo …

Cimetova krema z breskvami

Brez vonja po cimetu za božič ne gre.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 2,5 dl aromatičnega belega vina, pol žličke mletega cimeta, 6 dag sladkorja v prahu, 25 dag sira mascarpone, 3 dl sladke smetane za stepanje, 40 dag breskev iz kompota, 3 žlice medu, 5 žlic vode.

Lističe želatine namočite v vinu, ki ste mu dodali cimet. Medtem trdo stepite smetano skupaj z mascarponejem in sladkorjem v prahu. Vino z želatino segrejte le toliko, da se želatina stopi in jo primešajte mascarponejevi kremi. Postavite vsaj za tri ure v hladilnik. Breskve naložite v posodice, jih prelijte s prevreto mešanico medu in vode ter obložite z mascarponejevo kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Za letos nižji katastrski dohodek

Višina katastrskega dohodka bo valorizirana z enotnim količnikom.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 19. december 2007 / 07:00

Začasen odvoz odpadkov v Tenetiše?

Kranj - Kranjski župan Damijan Perne je danes povedal, da je Komunala Kranj od Agencije RS za okolje (Agencije) dobila začasno dovoljenje za obratovanje deponije Tenetiše. Na odl...

Gospodarstvo / sreda, 19. december 2007 / 07:00

Sava ne bo kupila sirarne

Iz kmetijsko gozdarske zadruge Sava Lesce so v petek poslali izjavo za javnost s presenetljivo vsebino: zadruga ne bo kupila bohinjske sirarne.

Splošno / sreda, 19. december 2007 / 07:00

Poldrugo desetletje reševalcev

Letos, ko Gorsko reševalna zveza Slovenije praznuje 95 let, slavi tudi njeno najmlajše društvo.

Splošno / sreda, 19. december 2007 / 07:00

"Okrogli" jezerski starostniki!

V naši občini živi 30 občanov starejših od 80 let, od teh je le pet moških, dva od njih pa sta starejša od 90 let. Letos so »okrogle« obletnice praznovali: 85 let Alojzija Zaplotnik, 80 let pa An...

Jezersko / sreda, 19. december 2007 / 07:00

Jezersko je pelo z ljudskimi pevkami

Jezerske ljudske pevke so ob desetletnic svojega prepevanja priredile koncert v dvorani Korotan. Pridružilo se jim je še pet zborov.