Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (4)

Cvetačna kremna juha z rižem

Na malo segreti maščobi (maslu) prepražimo nekaj moke, dodamo 40 dag oprane in narezane cvetače in 20 dag olupljenega in poljubno narezanega krompirja, ter nekaj cvetačnih listov. Prilijemo 1,50 l kostne juhe ali vode. Kuhamo, da se zelenjava povsem zmehča. Nato juho s paličastim mešalnikom pretlačimo, jo znova prevremo in dodamo začimbe (žličko jušnega koncentrata, sol, poper, limonin sok, muškatni orešček, 1 dl kisle smetane). Juho lahko še legiramo oziroma dodamo v smetani zmešan rumenjak.

Piščančje prsi po bolonjsko

To je odlična kombinacija lahkega in dobro prebavljivega belega piščančjega mesa in značilnega okusa slastne bolonjske kuhinje.

Priprava: 50 dag piščančjih prsi razdelimo na zrezke, jih pomokamo in povaljamo v stepena jajca. V ponvi segrejemo nekaj masla ali margarine in na njem spečemo piščančje fileje. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo, nato jih naložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo namazali z margarino. Vsak zrezek pokrijemo z rezino pršuta in potresemo z naribanim parmezanom. Ponev postavimo na ogenj in maščobo, ki je ostala v njej, razredčimo s pol kozarca belega vina. Odišavimo s ščepcem muškatnega oreščka in zgostimo s ščepcem moke. Tako pripravljeno omako prelijemo po zrezkih. Posodo pokrijemo, postavimo v pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 15 minut. Poleg ponudimo slani krompir in sestavljeno solato.

Orehove palačinke

Testo: 20 dag (pol ostre in pol mehke moke), sol, 3 jajca, 2,5 dl mleka, olje za peko.

V presejano moko vlijemo polovico mleka, dodamo jajca, solimo in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo še ostalo mleko in razmešamo, da je testo gladko, brez grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Postavimo jih na soparo, da ostanejo tople.

Za nadev potrebujemo: 15 dag mletih orehov, 0,5 dl mleka, 0,5 dl sladke smetane, ščep cimeta, 2 žlički piškotnih drobtin, 1 žlica ruma, 5 dag sladkorja.

Vse sestavine dobro zmešamo in z nadevom namažemo še toplo palačinke. Prepognemo jih v obliki žepka, damo na pogret krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke pred serviranjem lahko gratiniramo, za kar potrebujemo sladko ali kislo smetano in jajca in sladkor. Potresemo jih še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 5. julij 2019 / 14:33

LUFt bo obiskala Ana Desetnica

Škofja Loka – Cankarjev trg bo jutri, 6. julija, spet prizorišče Loškega umetniškega festivala, in kot je že običajno za julijski LUFt, ga bo tudi tokrat obiskala Ana Desetnica. Od 9. do 18. ure bo...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 9. februar 2022 / 23:03

Okusi Škofjeloškega (4)

Za rep smo Okuse Škofjeloškega lovili še v Penzionu in gostišču Lajnar na Soriški planini, in sicer v času kosila. Bil je petek, zato lačnih ust v njihovi jedilnici ni manjkalo. Smučarji, deskarji,...

Zanimivosti / sreda, 9. februar 2022 / 22:59

Študirati si želim ...

Dijake četrtega letnika Gimnazije Kranj smo vprašali, kam se nameravajo vpisati in kaj bo odločilno vplivalo na njihovo izbiro fakultete in študijskega programa.

Gorenjska / sreda, 9. februar 2022 / 22:57

Nove priložnosti za mobilnost

Evropska komisija je objavila nov razpis Erasmus+ za letošnje leto, v okviru katerega je za prijavitelje projektov na področju izobraževanja in usposabljanja iz Slovenije na voljo 25 milijonov evrov.

Slovenija / sreda, 9. februar 2022 / 22:56

Seznam vseh srednjih šol

Z namenom, da bi bile informacije v zvezi z izvedbo informativnih dni tudi za letošnje devetošolce oziroma učence, ki se prihodnje šolsko leto vpisujejo v srednješolske izobraževalne programe in di...

Slovenija / sreda, 9. februar 2022 / 22:55

Bližajo se vpisi v srednje šole

Prijave za vpis v programe nižjega, srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja ter gimnazije bodo na srednjih šolah sprejemali do 4. aprila.