Izbrali so le fotografije Žirovnice
Odziv na natečaj za najboljše fotografije občine Žirovnica je bil velik, medtem ko za žirovniški turistični spominek in najboljšo gorenjsko jed ni bilo zanimanja.
Žirovnica - Na natečaj za najboljšo fotografijo občine Žirovnica, ki ga je razpisal tamkajšnji zavod za turizem in kulturo (ZTK), je prispelo 71 fotografij trinajstih avtorjev. »Nad kakovostjo fotografij smo bili presenečeni, prav tako nad odzivom, saj so se odzvali avtorji iz različnih gorenjskih krajev in celo iz Ljubljane. Devetdeset odstotkov fotografij je prikazovalo krajino, precej priljubljen motiv je bilo jezero v Završnici,« je pojasnil direktor ZTK Janez Dolžan in dodal, da je imela tričlanska komisija, ki sta jo poleg njega sestavljala še Jani Novak in Marija H. Perat iz jeseniškega fotografskega društva, težko nalogo. Prvo nagrado je prejel Žirovničan Vladimir Odorčić za fotografijo Vrba, dramatična vas domača, drugo Vitomir Pretnar iz Smokuča za fotografijo Rodin, tretjo pa Žirovničan Matic Novak za fotografijo Telo je orodje duše. Pohvale so dobili Ljubljančanka Dunja Wedam (K žegnanju – Vrba), Sašo Valjavec z Blejske Dobrave (Iz Lesc proti Žirovnici) in Jeseničan Ivan Šenveter (Zaton dneva, Doslovče). Fotografije z natečaja bodo danes ob 17. uri razstavili v fotogaleriji Jaka Čopa v zdravstveni postaji na Selu.
Na drugi strani so v ZTK razočarani nad odzivom na natečaj za najboljši turistični spominek. Prejeli so le tri predloge, zato bodo prihodnje leto objavili nov razpis, tokrat že tretjič. Tudi natečaj za najboljšo gorenjsko jed, ki sta ga pripravila ZTK in Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, se ni obnesel. »Prejeli smo le predloge ene izmed občank Žirovnice in gostilne Lectar. Natečaja ne bomo ponavljali, pač pa bomo občane prosili, da nam zaupajo recepte za domače žirovniške jedi, nato pa se bomo z domačimi gostinci skušali dogovoriti, da bi jih enkrat na teden imeli na jedilniku. Ponudili jih bomo tudi drugim gorenjskim gostincem. Interes so že pokazali v Škofji Loki, medtem ko bi v naši občini lahko ponudili tipične loške jedi,« je še povedal Dolžan.