Visoka gospodarska rast se nadaljuje

Po podatkih statističnega urada je bila realna rast bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju na medletni ravni 6,3 odstotka.

Ljubljana – V ponedeljek je Statistični urad RS objavil podatke o rasti domačega proizvoda v tretjem četrtletju na medletni ravni, ki se je glede na drugo četrtletje s doseženimi 6,3 odstotka še nekoliko okrepila. Na uradu ocenjujejo, da je najpomembnejši dejavnik visoke gospodarske rasti povečevanje izvoza, ki se je glede na enako obdobje lani povečal za 15,8 odstotka, kar je ena najvišjih rasti v zadnjem desetletju. Raste tudi uvoz, ki je višji celo za 17,4 odstotka, zato je saldo menjave s tujino negativen. Kot v preteklih obdobjih so za hitro rast domače potrošnje najbolj pomembne bruto investicije, ki so bile za skoraj 20 odstotkov višje od investicij v enakem obdobju lani, končna potrošnja v gospodinjstvih pa z 2,7 odstotka in dvema odstotkoma pri državi z rastjo znatno zaostaja. Razveseljiva je rast dodane vrednosti, ki se je realno povečala za 6,2 odstotka, in 2,7-odstotna rast zaposlenosti.

Na objavljene podatke statistike so se že odzvali na vladnem Uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR), kjer ocenjujejo, da »ugodna izvozna gibanja sledijo nadaljevanju konjunkture v večini držav EU v tretjem četrtletju, ki je nekoliko presegla jesenska pričakovanja domačih in tujih inštitucij. Dodatno spodbudo jim daje pospešen izvoz vozil od maja naprej, ko se je povečal obseg njihove proizvodnje in prodaje. Ohranjanje rasti bruto domačega proizvoda na visoki ravni tudi tretjem četrtletju kaže, da bo letošnja gospodarska rast višja, kot smo pričakovali še jeseni«.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 16. junij 2009 / 07:00

Nekoč bodo stanovanja, zdaj so smeti

Zemljišče in objekti nekdanje mlekarne samevajo, propada tudi stavba bivše biotehnične šole.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Anketa: Kolesarska steza nujnost

Na Bledu in v Bohinju so v nedeljo pripravili kolesarski dan, s katerim so opozorili na nujnost ureditve kolesarske steze med tema dvema turističnima krajema. Ta čas je namreč kolesarjenje ob glavni c...

Kranj / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Radi bi bili vodilni v dialogu

Kaj se dogaja v nekdaj močni stranki LDS, ki je vodila več slovenskih vlad, na zadnjih volitvah pa je izpadla iz slovenskega parlamenta?

Mengeš / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Spominski znaki za veterane

Zbrane veterane osamosvojitvene vojne je na nedeljski prireditvi v Mengšu nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk.

Šport / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Na treningu boccie

Dvoransko balinanje ali boccia postaja vedno bolj priljubljeno tudi med gibalno oviranimi osebami. Ekipa navdušenih učencev in dijakov zadnji dve leti trenira tudi v kamniškem Ciriusu.

Šport / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Tržič je tekel

Tekači iz cele Slovenije so se zbrali v centru Tržiča in bilo je, kot bi celo mesto teklo.