Konopljina semena

Minilo je že kar nekaj časa, odkar tudi pri nas legalno prodajajo nekatere izdelke iz konoplje. Tu gre seveda za nedolžno industrijsko konopljo, ki jo upravičeno imenujemo tudi jedilna konoplja.

Uradna panika z nasadi te nedolžne konoplje se menda umirja, zato se lahko bolj brezskrbno ozremo po poljih postavnih rastlin, ki dajejo prehransko bogata semena in čvrsta vlakna. V semenih, pa naj bodo industrijske ali katerekoli konoplje, psihoaktivnih sestavin k sreči – ali žal, odvisno od zornega kota posameznika – ni. Lahko jih uporabljamo brez vsakršnih skrbi, konoplja ima namreč poleg tega, da je primerna za zakajanje, še številne druge pozitivne lastnosti, znane skozi tako rekoč vso človeško zgodovino in je ena najstarejših rastlin, njeno latinsko ime pa pomeni "koristna konoplja". Je nadvse odporna proti škodljivcem, zato jo je mogoče gojiti brez pesticidov; zaradi odpornosti pa tudi ni nobene potrebe po genskem spreminjanju rastline. Za prehrano se uporabljajo semena, pa naj bodo cela, oluščena ali pražena, in izdelki iz semen, kot so olje, moka, testenine, müsliji in čaji. V prodaji jih dobimo v raznih manjših trgovinah z eksotično, zdravo ali vegetarijansko prehrano in v enem od hipermarketov. Semena so uporabna podobno kot sončnična semena in pistacije, vendar jih lahko uporabimo enako kot orehe, če o načinih uporabe kot pri lešnikih, mandeljnih in drugih podobnih oreških niti ne govorimo. Torej zamešamo pesto, zavijemo potico, jih zmeljemo za solatno polivko oziroma zanjo uporabimo konopljino olje, jih zamesimo v kruh in vmešamo v testo za pecivo, napravimo sladoled ali ga le prelijemo s konopljinim oljem in še in še. Opozoriti je le treba, da konopljino olje pri segrevanju postane grenko in ga je bolje uporabljati za hladne jedi.

Puranja pašteta s konopljinimi semeni

Potrebujemo: 40 dag puranjih prsi, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žličko sesekljanega žajblja, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, 3 žlice oluščenih konopljinih semen, sol in sveže mleti poper.

Puranje prsi narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, žajbelj, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vročo zmeljite v multipraktiku skupaj s konopljinimi semeni, stresite v primerno posodo in ohladite. Ohlajeno pašteto postrezite v obliki žličnika skupaj s poljubno okisano zelenjavo.

Porova juha s konopljo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag pora, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico konopljine moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper in 2 žlici oluščenih konopljinih semen.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in postrezite s konopljinimi semeni.

Pečen mladi sir s konopljinimi semeni

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag mladega ovčjega ali kozjega sira za peko, 5 žlic grobo zmletih konopljinih semen, 1 bučko, oljčno olje, sol in sveže mlet poper.

Sir narežite na osem rezin in vsako rezino posebej povaljajte v konopljinih semenih ter jo ovijte v soljeno in popoprano vzdolžno rezino bučke. V ponvi segrejte oljčno olje in na njem z obeh strani specite v bučko ovit mladi sir. Ko je pečen, ga naložite na krožnike in takoj postrezite.

Telečji medaljončki s sezamom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg telečje ribice, 5 žlic konopljinih semen, olje, sol in sveže mlet poper.

Telečji file narežite na medaljončke, jih solite ter popoprajte in povaljajte v konopljinih semenih. Specite jih v ponvi z veliko olja in na majhnem ognju, da se semena ne zažgejo, ker bodo postala grenka. Pečene medaljončke zlagajte na krožnike in postrezite z zelenjavnim ali krompirjevim pirejem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2008 / 07:00

V turizem vnesli ustvarjalni nemir

S slavnostno večerjo na Bledu so zaznamovali 15-letnico ustanovitve Nacionalnega turističnega združenja in 10-letnico Mednarodnega inštituta za turizem.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 28. februar 2015 / 22:31

Dolžnost je pomagati zasvojencem

Konec preteklega tedna so romali na Brezje alkoholiki in vsi, ki trpijo zaradi alkoholizma in drugih oblik zasvojenosti.

Gospodarstvo / sobota, 28. februar 2015 / 22:22

Porabili nekaj več elektrike kot lani

Ljubljana – Poraba električne energije v Sloveniji je bila po podatkih statističnega urada januarja za štiri odstotke večja kot januarja lani. Poraba se je na mesečni ravni povečala za šest odstotk...

Kronika / sobota, 28. februar 2015 / 22:21

Za beg imel utemeljen razlog

Torovo – Prometni policisti so v sredo ponoči okoli 2.30 zaradi prekrškov s področja prometa in javnega reda obravnavali Tržičana, ki jim ob kontroli prometa na cestninski postaji Torovo ni ustavil...

Kronika / sobota, 28. februar 2015 / 22:20

Kršitvam ni bilo konca

Medvode – Medvoški policisti so v sredo v precep vzeli 63-letnega voznika osebnega avtomobila. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja, pod vplivom alkohola, z neregistriranim vozilom,...

Šport / sobota, 28. februar 2015 / 22:20

Šenčurski košarkarji so ugnali prvake

Kranj – Minuli konec tedna so košarkarji odigrali finali turnir Pokala Spar, v Laškem pa so se naslova pokalnih prvakov veselili košarkarji novomeške Krke, ki so v razburljivi tekmi na koncu ugnali...