Jerca Oman

Dober kruh naredita roka in kmečka peč

Jerca Oman iz Rateč kruh peče že 45 let. Pred kratkim je zanj prejela bronasto priznanje na avstrijskem Koroškem.

Jerčin slasten kruh ne manjka na nobeni rateški prireditvi, na vaškem dnevu, na raznih prireditvah, srečanjih. Včasih se udeleži tudi kakšnega ocenjevanja in nazadnje je na Koroškem deželnem ocenjevanju kruha prejela bronasto priznanje za svoj kmečki kruh. Da tradicija peke kruha ne bi zamrla, pa so v okviru društva podeželskih žena in s finančno pomočjo Občine Kranjska Gora pripravili že več delavnic in tečajev, tudi pri gospe Jerci

»Vzamem tri kilograme ržene moke, dva kilograma bele, kvas, sol in vodo. Vse skupaj dam v veliko skledo in potem vsaj pol ure močno gnetem z rokami. Vsaj za eno uro dam vzhajat, potem še enkrat potlačim z rokami in spet dam vzhajat. Potem naredim deset hlebcev in jih dam v peharje, kjer še enkrat vzhajajo. V kmečki peči pečem tričetrt ure, če je peč zelo vroča, sicer pa dobro uro,« pripoveduje Jerca Oman iz Rateč, ena redkih domačink, ki še vedno pečejo domač kruh, in to v pravi krušni peči. Pravi, da recept ni nobena skrivnost, kajti niso sestavine tiste, ki naredijo dober kruh. »Najbolj pomembna je kmečka peč!« je prepričana gospa Jerca. »Pa tudi to je res, da ima vsaka roka nekaj svojega, čeprav je isti recept.« Moko zadnja leta kupi v trgovini ali v mlinu. Dolga leta je njen danes že pokojni mož mlel in sejal rž in pšenico, ki so ju pridelali sami.

 

.

In pred koliko leti je spekla svoj prvi kruh? »Prav sama sem ga začela peči, ko sem bila stara okrog trideset let, ko mi je umrla tašča. Kruh smo ponavadi pekli, ko smo bili v senožetih, ko smo pobirali krompir ali delali razna druga dela. Ko smo delali v senožetih, sem vstajala ob štirih zjutraj in zakurila v peči, tako da sem ob desetih že nesla svež kruh in južino v senožet … Pa hruševo vodo smo pili zraven …,« se spominja danes 75-letna sogovornica. Domač kruh so včasih zamesili le enkrat na teden, saj je v kleti zdržal po več dni. Danes ga gospa Jerca zamesi le še nekajkrat na leto, bolj pogosto speče štrudelj in potico (najraje pehtranovo), njena posebnost so tudi hrepovci (krhki flancati) in kocovi krapi (iz suhih hrušk), ki so značilnost Rateč in okolice. Je pa tudi prava mojstrica sušenja mesa, saj od konca novembra v njeni črni kuhinji ves čas diši po slastnih klobasah, salamah …

 

In komu bo predala umetnost peke kruha? Pravi, da najverjetneje vnuku Tomažu, ki je kuhar in ki ga peka tudi zanima. Tako se bo družinska tradicija ohranila. Morda pa se v generaciji bodočih pravnukinj (dva pravnuka gospa Jerca že ima) ohrani tudi tradicija imena Jerca, ki sta ga nosili že njena babica in mama?

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 4. julij 2014 / 10:29

Za ceste zmanjkalo denarja

Direkciji za ceste je že pošel denar za vzdrževanje cest, do konca leta pa bi potrebovala še sedemdeset milijonov evrov. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel predlaga, da jih vzamejo Dar...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / petek, 15. september 2017 / 06:00

Plošča hranitelju orožja

Jezersko – Na stanovanjski hiši Marka Šinkovca na Jezerskem, kjer je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče, bosta jutri, 16. septembra, ob 13. uri Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjske...

Razvedrilo / petek, 15. september 2017 / 20:11

Na televizijo sredi noči

Po poletnem premoru se je s septembrom na nacionalno televizijo vrnila priljubljena oddaja Dobro jutro, ki je s seboj prinesla tudi nekaj novih rubrik in nov voditeljski obraz – Špelo Močn...

GG Plus / petek, 15. september 2017 / 17:59

Na supu je najhitrejša na svetu

Škofjeločanka Manca Notar je konec avgusta praznovala 21. rojstni dan, le nekaj dni kasneje pa je na Danskem postala svetovna prvakinja v tako imenovanem suparskem sprintu. Premagala je vse najboljše...

Medvode / petek, 15. september 2017 / 17:56

Prevzeli novo gasilsko vozilo

V PGD Zgornje Pirniče imajo novo gasilsko vozilo GVC-16/25, ki je najsodobnejše v občini Medvode.

Bohinj / petek, 15. september 2017 / 17:53

Pester konec tedna v Bohinju

Ukanc – V Bohinju bo ena najbolj prepoznavnih bohinjskih prireditev, Kravji bal, ki bo v nedeljo, 17. septembra, od 10. ure dalje potekala v že 60. izvedbi. Visokemu jubileju je primeren tudi progr...