Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (1)

Srna v smetanovi omaki

Potrebujemo: 1,20 kg srninega mesa/ stegno ali hrbet/, 6 dag prekajene slanine, 40 dag jušne zelenjave, gomolj zelene, korenje, peteršilj, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag maščobe (lahko tudi domača svinjska mast), 2 žlici mehke moke za omako, ¼ l kisle domače smetane, limonin sok po okusu, lovorov list, vejico rožmarina, timijana in majarona ter sol in poper v zrnju.

Srninemu mesu odstranimo kožice, ga natremo z začimbami in naribano ali na kolobarje narezano zelenjavo. Meso dobro obtežimo in ga mariniramo čez noč, lahko več dni v hladilniku. Meso pripravimo za termično obdelavo tako, da narežemo slanino na drobne zagozde, ki jih vzporedno z mesnimi vlakni pretaknemo. Meso solimo, popramo in namažemo z gorčico ter pokapamo z oljem in počakamo, da se dobro prepoji z začimbami. V kozico damo maščobo in na njej kose mesa opečemo z vseh strani. Nato na isti maščobi dobro prepražimo nekaj sveže narezane ali naribane zelenjave, dodamo še zelenjavo iz kvaše ali marinade in jo toliko prepražimo, da zelenjava upade, zalijemo z vodo ali z juho. Omaka naj prevre. Nato omaki dodamo opečene kose mesa in začimbe. Meso dušimo do mehkega, ga obračamo, da se jed ne zažge. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake in postavimo nad soparo, da se ne ohladi. Omaka naj dobro povre, pomokamo jo, prepražimo in zalijemo z juho ali vodo. Omako zgostimo s kislo smetano, po okusu začinimo z rdečim vinom, s soljo in poprom. Meso narežemo na primerne kose, pravokotno na smer vlaken, da se vidi slanina, omako damo na pogret krožnik, ponudimo še kruhov cmok v prtiču ali krompirjeve ocvrtke. Za dekoracijo lahko ponudimo še dušena jabolka z brusnicami.

Kruhov cmok iz domačega belega kruha

Potrebujemo: 1,5 kg dan starega domačega belega kruha, 3 dl mleka, 4 dag margarine ali svinjske masti, 3 jajca, sol, poper, sesekljani peteršilj, 1 sesekljano čebulo, 2 žlici kisle smetane, nekaj domačega naribanega sira.

Kruh narežemo na tanke kocke, ga navlažimo z mlekom, dodamo na maščobi prepraženo čebulo, sol, poper, sesekljan peteršilj, sir po okusu, kislo smetano in jajca. Kruhovo maso lahko po okusu tudi malo pomokamo, iz beljakov lahko naredimo sneg, da so cmoki rahlejši. Kruhovo maso pustimo nekaj časa stati. Kruhove cmoke zavijemo v navlažen in z drobtinami potresen prt, ki ne sme biti opran v pralnem stroju, ker bi cmoki imeli vonj po prašku. Zato jih raje zavijte v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Cmoke kuhamo v slanem kropu 20 do 30 minut. Kuhane narežemo na primerne kose in jih prelijemo s segreto kislo smetano, da so okusnejši.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 12:05

Uspeh polepšali še navijači

Škofja Loka – Časopisno založniška družba Kmečki glas je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, Občino Šmarje pri Jelšah in Društvom kmetic Ajda pripravila prejšnjo soboto v Šentvidu pri Grobelnem...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 5. december 2018 / 16:29

Zlata ribica in tri želje

Saj poznate tisto o zlati ribici, ki vam izpolni tri želje, če jo izpustite nazaj v vodo. Ker se je svet od časov tovrstnih čarobnih bitij precej spremenil, bomo tudi pravljico nekoliko sp...

Volitve 2019 / sreda, 5. december 2018 / 16:26

V Naklem slavil Ivan Meglič

Ivan Meglič je v drugem krogu volitev premagal Marka Mravljo. »Moja želja je, da je občina prijazna, prijetna za vse in da se vsi občani v njej res počutijo doma,« je dejal po izvolitvi.

Kultura / sreda, 5. december 2018 / 16:18

Niso še za staro šaro

Ljubljana – S svojim nastopom so se prejšnjo sredo na drugem Dnevu Zveze društev upokojencev Slovenije v Marmorni dvorani ljubljanskega Gospodarskega razstavišča predstavili tudi člani Folklorne sk...

Kranj / sreda, 5. december 2018 / 16:18

Šoli omogočili nadaljnji razvoj

Predstavniki Visoke šole za gradbeno inženirstvo (VŠGI) Kranj so sredi novembra podpisali pogodbo o pridružitvi Novi univerzi.

Preddvor / sreda, 5. december 2018 / 16:17

S starejšimi obujali spomine

Preddvor – Že tradicionalnemu srečanju z najstarejšimi občani, ki štejejo devetdeset let ali več, se je Miranu Zadnikarju, tokrat zadnjič kot županu v vlogi gostitelja, pridružil tudi novoizvoljeni...