Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (1)

Srna v smetanovi omaki

Potrebujemo: 1,20 kg srninega mesa/ stegno ali hrbet/, 6 dag prekajene slanine, 40 dag jušne zelenjave, gomolj zelene, korenje, peteršilj, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag maščobe (lahko tudi domača svinjska mast), 2 žlici mehke moke za omako, ¼ l kisle domače smetane, limonin sok po okusu, lovorov list, vejico rožmarina, timijana in majarona ter sol in poper v zrnju.

Srninemu mesu odstranimo kožice, ga natremo z začimbami in naribano ali na kolobarje narezano zelenjavo. Meso dobro obtežimo in ga mariniramo čez noč, lahko več dni v hladilniku. Meso pripravimo za termično obdelavo tako, da narežemo slanino na drobne zagozde, ki jih vzporedno z mesnimi vlakni pretaknemo. Meso solimo, popramo in namažemo z gorčico ter pokapamo z oljem in počakamo, da se dobro prepoji z začimbami. V kozico damo maščobo in na njej kose mesa opečemo z vseh strani. Nato na isti maščobi dobro prepražimo nekaj sveže narezane ali naribane zelenjave, dodamo še zelenjavo iz kvaše ali marinade in jo toliko prepražimo, da zelenjava upade, zalijemo z vodo ali z juho. Omaka naj prevre. Nato omaki dodamo opečene kose mesa in začimbe. Meso dušimo do mehkega, ga obračamo, da se jed ne zažge. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake in postavimo nad soparo, da se ne ohladi. Omaka naj dobro povre, pomokamo jo, prepražimo in zalijemo z juho ali vodo. Omako zgostimo s kislo smetano, po okusu začinimo z rdečim vinom, s soljo in poprom. Meso narežemo na primerne kose, pravokotno na smer vlaken, da se vidi slanina, omako damo na pogret krožnik, ponudimo še kruhov cmok v prtiču ali krompirjeve ocvrtke. Za dekoracijo lahko ponudimo še dušena jabolka z brusnicami.

Kruhov cmok iz domačega belega kruha

Potrebujemo: 1,5 kg dan starega domačega belega kruha, 3 dl mleka, 4 dag margarine ali svinjske masti, 3 jajca, sol, poper, sesekljani peteršilj, 1 sesekljano čebulo, 2 žlici kisle smetane, nekaj domačega naribanega sira.

Kruh narežemo na tanke kocke, ga navlažimo z mlekom, dodamo na maščobi prepraženo čebulo, sol, poper, sesekljan peteršilj, sir po okusu, kislo smetano in jajca. Kruhovo maso lahko po okusu tudi malo pomokamo, iz beljakov lahko naredimo sneg, da so cmoki rahlejši. Kruhovo maso pustimo nekaj časa stati. Kruhove cmoke zavijemo v navlažen in z drobtinami potresen prt, ki ne sme biti opran v pralnem stroju, ker bi cmoki imeli vonj po prašku. Zato jih raje zavijte v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Cmoke kuhamo v slanem kropu 20 do 30 minut. Kuhane narežemo na primerne kose in jih prelijemo s segreto kislo smetano, da so okusnejši.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 26. oktober 2013 / 15:41

Priznanja z grenkim priokusom

Kranjski svetniki so podprli predlog, da častni občan Kranja postane France Pibernik, župan Mohor Bogataj pa je umaknil prvotni predlog, da veliko plaketo dobi Darja Kovačič, kar naj bi bilo povezano...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 22. oktober 2013 / 07:00

Sto let butične šole iz Mavčič

Pred podružnično osnovno šolo v Mavčičah so minuli petek slovesno in razigrano proslavili okrogli jubilej butične ustanove, ki že sto let za delo in življenje vzgaja mlade iz okolice.

Nasveti / torek, 22. oktober 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Dolgo že čakam na vaš odgovor, pa ne vem, ali sem ga zgrešila ali pa se je pismo izgubilo. Na tleh sem, saj ne vem, kako bo s hčerami. Prva je že tri leta doma, piše prošnje, a dela ne dob...

Nasveti / torek, 22. oktober 2013 / 07:00

Povej, kaj sanjaš ...

»Danes sem sanjala o tem, da sem se znašla v knjižnici. Tam sem srečala svojega bivšega profesorja, ki je bil zelo vesel, da me vidi, čeprav si nikoli nisva bila ravno najbolj blizu. Sicer...

Razvedrilo / torek, 22. oktober 2013 / 07:00

Čefurji podirajo rekorde

Fužinski režiser in pisatelj Goran Vojnović je nedavno gostoval na prireditvi v Kranju, v teh dneh pa je v ljubljanskem Koloseju na slavnostni podelitvi prejel prvo zlato rolo za filmsko uspešnico Čef...

Rekreacija / torek, 22. oktober 2013 / 07:00

Tekli bodo s čarovnicami

Trboje – Trbojska rekreativna tekaška ekipa bo na noč čarovnic (31. oktobra) organizirala športno-rekreativno prireditev Trbojska t'ma. Po besedah vodje prireditve Klemna Boštarja je namenjena navd...