Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (1)

Srna v smetanovi omaki

Potrebujemo: 1,20 kg srninega mesa/ stegno ali hrbet/, 6 dag prekajene slanine, 40 dag jušne zelenjave, gomolj zelene, korenje, peteršilj, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag maščobe (lahko tudi domača svinjska mast), 2 žlici mehke moke za omako, ¼ l kisle domače smetane, limonin sok po okusu, lovorov list, vejico rožmarina, timijana in majarona ter sol in poper v zrnju.

Srninemu mesu odstranimo kožice, ga natremo z začimbami in naribano ali na kolobarje narezano zelenjavo. Meso dobro obtežimo in ga mariniramo čez noč, lahko več dni v hladilniku. Meso pripravimo za termično obdelavo tako, da narežemo slanino na drobne zagozde, ki jih vzporedno z mesnimi vlakni pretaknemo. Meso solimo, popramo in namažemo z gorčico ter pokapamo z oljem in počakamo, da se dobro prepoji z začimbami. V kozico damo maščobo in na njej kose mesa opečemo z vseh strani. Nato na isti maščobi dobro prepražimo nekaj sveže narezane ali naribane zelenjave, dodamo še zelenjavo iz kvaše ali marinade in jo toliko prepražimo, da zelenjava upade, zalijemo z vodo ali z juho. Omaka naj prevre. Nato omaki dodamo opečene kose mesa in začimbe. Meso dušimo do mehkega, ga obračamo, da se jed ne zažge. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake in postavimo nad soparo, da se ne ohladi. Omaka naj dobro povre, pomokamo jo, prepražimo in zalijemo z juho ali vodo. Omako zgostimo s kislo smetano, po okusu začinimo z rdečim vinom, s soljo in poprom. Meso narežemo na primerne kose, pravokotno na smer vlaken, da se vidi slanina, omako damo na pogret krožnik, ponudimo še kruhov cmok v prtiču ali krompirjeve ocvrtke. Za dekoracijo lahko ponudimo še dušena jabolka z brusnicami.

Kruhov cmok iz domačega belega kruha

Potrebujemo: 1,5 kg dan starega domačega belega kruha, 3 dl mleka, 4 dag margarine ali svinjske masti, 3 jajca, sol, poper, sesekljani peteršilj, 1 sesekljano čebulo, 2 žlici kisle smetane, nekaj domačega naribanega sira.

Kruh narežemo na tanke kocke, ga navlažimo z mlekom, dodamo na maščobi prepraženo čebulo, sol, poper, sesekljan peteršilj, sir po okusu, kislo smetano in jajca. Kruhovo maso lahko po okusu tudi malo pomokamo, iz beljakov lahko naredimo sneg, da so cmoki rahlejši. Kruhovo maso pustimo nekaj časa stati. Kruhove cmoke zavijemo v navlažen in z drobtinami potresen prt, ki ne sme biti opran v pralnem stroju, ker bi cmoki imeli vonj po prašku. Zato jih raje zavijte v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Cmoke kuhamo v slanem kropu 20 do 30 minut. Kuhane narežemo na primerne kose in jih prelijemo s segreto kislo smetano, da so okusnejši.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 10. maj 2008 / 07:00

Sprevračanje zgodovine je nesprejemljivo

Letošnja osrednja državna proslava v počastitev dneva upora proti okupatorju je bila 27. aprila v Begunjah, na njej pa je govoril predsednik republike dr. Danilo Türk.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 19. marec 2020 / 21:27

Ljubiteljica gora in gibanja v naravi

Mojca Koligar iz Kranja je gorska tekačica leta 2019 v Sloveniji. Že celo življenje je tako ali drugače povezana s športom, tekmovalno pa od leta 2017. Takrat je zaključila poglavje na poslovnem podro...

Razvedrilo / četrtek, 19. marec 2020 / 21:25

Obiskali so Marcosa Tavaresa in se ustavili v Kranjski Gori

Ustvarjalci oddaje Ambienti, ki bo na sporedu na prvem programu Televizije Slovenija 21. marca ob 18. uri, so se odpravili v Kranjsko Goro. Hiša, ki jo bodo predstavili, se med drugim pona...

Mularija / četrtek, 19. marec 2020 / 21:23

Pišite in rišite o tem, kaj počnete doma

Novi koronavirus je močno spremenil vsakdanje življenje šolarjev, ki so prikrajšani tudi za druženje z vrstniki. Čas si lahko krajšate s pisanjem o tem, kaj počnete, ko morate dneve preživljati med...

Medvode / četrtek, 19. marec 2020 / 21:22

V Medvodah vzpostavljena interventna oskrba

Medvode – Občina Medvode je vzpostavila sistem interventne oskrbe starejših in drugih ranljivih skupin. Na telefonski številki 01 361 95 14 lahko naročite dostavo nujnih življenjskih potrebščin. Pr...

Bohinj / četrtek, 19. marec 2020 / 21:22

Ne bo opominov za račune za komunalo

Bohinjska Bistrica – Tudi Občina Bohinj je skladno s priporočili in odredbo države sprejela številne ukrepe. Med drugim so že v četrtek zaprli številne javne ustanove, odpovedali vse javne priredit...