Čas je za kislo zelje

Segedin golaž

Potrebujemo: 800 g svinjine, 3 žlice olja, 3 čebule, ščep soli, ščep popra, 1 žlico sladke rdeče paprike, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 lovorov list, 500 gramov kislega zelja, 125 ml belega vina ali juhe, 1 žlica limoninega soka.

Priprava: meso oplaknemo, do suhega popivnamo in narežemo na večje kocke. Segrejemo olje in na njem meso po vseh straneh rjavo opečemo. Medtem čebulo olupimo in narežemo na obročke. Ko je vse meso opečeno, ga začinimo s soljo, poprom in papriko. Dodamo čebulo in še malo pražimo. Primešamo paradižnikovo mezgo. Dodamo lovorov list. Na meso porazdelimo odcejeno kislo zelje. Prilijemo vino ali juho in malo limoninega soka ter 200 ml vode. Posodo pokrijemo in na zmerni vročini dušimo 30 minut. Zdušenega zmešamo in ponudimo. Poleg pripravimo slan krompir.

Krvavica z zeljem

Potrebujemo: 4 krvavice, 500 g kislega zelja, 1 manjša čebula, 4 stroki česna, 4 lovorovi listi, 1 žlička popra v zrnju, 1 žlička rdeče paprike v prahu, 1 žlica arašidovega olja.

Priprava: kislo zelje speremo. Čebulo in česen olupimo in grobo sesekljamo. V posodi segrejemo arašidovo olje in na njem opražimo čebulo, česen in poprova zrna. Dodamo zelje in rdečo papriko, prilijemo 10 ml vode in dušimo v pokriti posodi približno 30 minut. V ponvi segrejemo žlico arašidovega olja in pri srednji temperaturi pečemo pečenice, dokler niso pečene, kar traja približno 30 do 45 minut.

Jota

Potrebujemo: pol kg kislega zelja, 3-4 lovorove liste, 1 klobaso, 6 srednje velikih krompirjev, jušno kocko, pol stroka česna, 1 konzervo fižola, 3 žlice ocvirkov, poper, sol.

Priprava: zelje in lovorove liste kuhamo 15 minut. Ko je kuhano, odlijemo vodo. Posebej skuhamo krompir, narezan na kose, klobaso, kocko in česen. Ko je kuhano, vodo odlijemo v posebno posodo. Krompir zmečkamo z mečkalnikom, dodamo zelje z lovorovimi listi, zalijemo z vodo, ki je ostala od krompirja. Na koncu dodamo še fižol in pogrete ocvirke ter popopramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 10. maj 2018 / 10:46

Dan odprtih vrat Glasbene šole Kranj

Za vse, ki jih zanima vpis v Glasbeno šolo Kranj, bodo v petek med 17.30 in 18.15 pripravili dan odprtih vrat. Seznaniti se bo mogoče s posameznimi glasbili in učitelji, ki jih poučujejo. Sprejemni...

Objavljeno na isti dan


Gorje / torek, 25. april 2023 / 14:53

Prostofer tudi v gorjanski občini

Zgornje Gorje – Občina Gorje je z zavodom Zlata mreža podpisala pogodbo za projekt Prostofer in v ta namen kupila tudi vozilo Dacia, ki so ga prejeli pred kratkim. Brezplačna storitev bo v njihovi...

Nasveti / torek, 25. april 2023 / 14:53

Z rezjo rastline pomlajujemo

Rez sadnega drevja je treba razumeti in jo prilagoditi vsakemu drevesu posebej, pravi doktor agronomije Jan Bizjak, ki je marca že tradicionalno praktično prikazal spomladansko obrezovanje sadnega dre...

GG Plus / torek, 25. april 2023 / 14:51

Odnehaj, preden se kaj zgodi!

»Težko je bilo premagati samega sebe. Tudi v mladosti, ko mi je bilo kakšno dekle všeč, pa sem vedel, da iz čustev ne bo nič, ali pa sem bil preveč cagav, sem šel v gostilno in se ga napil...

Izleti GG / torek, 25. april 2023 / 14:46

Obisk akvarija

Po Carigradu smo se gibali večinoma peš. Metro smo uporabili mogoče dvakrat. Zanj sicer potrebujete t. i. Istanbul Card (dobili smo informacijo, da slednje po novem mesečno menjajo), ki jo...

Kronika / torek, 25. april 2023 / 13:19

Kraje koles, goriva ...

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali več različnih tatvin. V Kranju so v petek popoldne obravnavali tatvino artiklov iz trgovine v vrednosti okoli 500 evrov in tatvino...