Čas je za kislo zelje

Segedin golaž

Potrebujemo: 800 g svinjine, 3 žlice olja, 3 čebule, ščep soli, ščep popra, 1 žlico sladke rdeče paprike, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 lovorov list, 500 gramov kislega zelja, 125 ml belega vina ali juhe, 1 žlica limoninega soka.

Priprava: meso oplaknemo, do suhega popivnamo in narežemo na večje kocke. Segrejemo olje in na njem meso po vseh straneh rjavo opečemo. Medtem čebulo olupimo in narežemo na obročke. Ko je vse meso opečeno, ga začinimo s soljo, poprom in papriko. Dodamo čebulo in še malo pražimo. Primešamo paradižnikovo mezgo. Dodamo lovorov list. Na meso porazdelimo odcejeno kislo zelje. Prilijemo vino ali juho in malo limoninega soka ter 200 ml vode. Posodo pokrijemo in na zmerni vročini dušimo 30 minut. Zdušenega zmešamo in ponudimo. Poleg pripravimo slan krompir.

Krvavica z zeljem

Potrebujemo: 4 krvavice, 500 g kislega zelja, 1 manjša čebula, 4 stroki česna, 4 lovorovi listi, 1 žlička popra v zrnju, 1 žlička rdeče paprike v prahu, 1 žlica arašidovega olja.

Priprava: kislo zelje speremo. Čebulo in česen olupimo in grobo sesekljamo. V posodi segrejemo arašidovo olje in na njem opražimo čebulo, česen in poprova zrna. Dodamo zelje in rdečo papriko, prilijemo 10 ml vode in dušimo v pokriti posodi približno 30 minut. V ponvi segrejemo žlico arašidovega olja in pri srednji temperaturi pečemo pečenice, dokler niso pečene, kar traja približno 30 do 45 minut.

Jota

Potrebujemo: pol kg kislega zelja, 3-4 lovorove liste, 1 klobaso, 6 srednje velikih krompirjev, jušno kocko, pol stroka česna, 1 konzervo fižola, 3 žlice ocvirkov, poper, sol.

Priprava: zelje in lovorove liste kuhamo 15 minut. Ko je kuhano, odlijemo vodo. Posebej skuhamo krompir, narezan na kose, klobaso, kocko in česen. Ko je kuhano, vodo odlijemo v posebno posodo. Krompir zmečkamo z mečkalnikom, dodamo zelje z lovorovimi listi, zalijemo z vodo, ki je ostala od krompirja. Na koncu dodamo še fižol in pogrete ocvirke ter popopramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 23. december 2008 / 07:00

Zimzeleni božič

Preden se je drugod in tudi pri nas pojavilo božično drevesce oz. smrekica, so ljudje v tem času prostore krasili z vejicami božjega drevca, bele omele, bršljana, zimzelenom, mahom in seveda smrečjem....

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Zimska oprema je že obvezna

Od včeraj in do 15. marca oziroma dlje, če bodo na cestah še vladale zimske razmere, je v Sloveniji (razen na Primorskem) obvezna uporaba zimske opreme na vseh motornih vozilih.

Gospodarstvo / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Iskraemeco prodali Egipčanom

Lastniki kranjske družbe za proizvodnjo električnih števcev Iskraemeco so skoraj 98 odstotkov družbe prodali egiptovski skupini El Sewedy za 37,6 milijona evrov.

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Mladi glasbeniki v Brnu

Učenci jeseniške glasbene šole so obiskali prijatelje na glasbeni šoli v češkem Brnu.

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Človek in kovina ter prosta tema

Na Osnovni šoli Prežihov Voranc Jesenice so v petek, 9. novembra, pripravili ogled projekcije digitalnih fotografij na temo Človek in kovina ter na prosto temo. Organizatorji so bili Fotografsko...

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Jeseniška bukvarna vabi

V jeseniški bukvarni so se odločili za še bolj zanimivo ponudbo knjig, s čimer želijo dvigniti bralno kulturo med Jeseničani. V prostorih na Titovi cesti tako ponujajo novejše slovenske in tuje k...