Čas je za kislo zelje
Segedin golaž
Potrebujemo: 800 g svinjine, 3 žlice olja, 3 čebule, ščep soli, ščep popra, 1 žlico sladke rdeče paprike, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 lovorov list, 500 gramov kislega zelja, 125 ml belega vina ali juhe, 1 žlica limoninega soka.
Priprava: meso oplaknemo, do suhega popivnamo in narežemo na večje kocke. Segrejemo olje in na njem meso po vseh straneh rjavo opečemo. Medtem čebulo olupimo in narežemo na obročke. Ko je vse meso opečeno, ga začinimo s soljo, poprom in papriko. Dodamo čebulo in še malo pražimo. Primešamo paradižnikovo mezgo. Dodamo lovorov list. Na meso porazdelimo odcejeno kislo zelje. Prilijemo vino ali juho in malo limoninega soka ter 200 ml vode. Posodo pokrijemo in na zmerni vročini dušimo 30 minut. Zdušenega zmešamo in ponudimo. Poleg pripravimo slan krompir.
Krvavica z zeljem
Potrebujemo: 4 krvavice, 500 g kislega zelja, 1 manjša čebula, 4 stroki česna, 4 lovorovi listi, 1 žlička popra v zrnju, 1 žlička rdeče paprike v prahu, 1 žlica arašidovega olja.
Priprava: kislo zelje speremo. Čebulo in česen olupimo in grobo sesekljamo. V posodi segrejemo arašidovo olje in na njem opražimo čebulo, česen in poprova zrna. Dodamo zelje in rdečo papriko, prilijemo 10 ml vode in dušimo v pokriti posodi približno 30 minut. V ponvi segrejemo žlico arašidovega olja in pri srednji temperaturi pečemo pečenice, dokler niso pečene, kar traja približno 30 do 45 minut.
Jota
Potrebujemo: pol kg kislega zelja, 3-4 lovorove liste, 1 klobaso, 6 srednje velikih krompirjev, jušno kocko, pol stroka česna, 1 konzervo fižola, 3 žlice ocvirkov, poper, sol.
Priprava: zelje in lovorove liste kuhamo 15 minut. Ko je kuhano, odlijemo vodo. Posebej skuhamo krompir, narezan na kose, klobaso, kocko in česen. Ko je kuhano, vodo odlijemo v posebno posodo. Krompir zmečkamo z mečkalnikom, dodamo zelje z lovorovimi listi, zalijemo z vodo, ki je ostala od krompirja. Na koncu dodamo še fižol in pogrete ocvirke ter popopramo.