Letos je pozeba močno prizadela sadjarje, zato bodo marsikje jabolka nadomestile druge vrste slovenskega sadja.

V petek dan slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane bodo v vrtcih, šolah in v drugih ustanovah po Sloveniji pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko, jabolka oziroma drugo sadje.

Lani je tradicionalni slovenski zajtrk jedlo več kot 264 tisoč otrok.

Kranj – Vlada je pred petimi leti tretji petek v novembru razglasila za dan slovenske hrane, s katerim spodbuja uživanje kakovostne hrane iz lokalnega okolja in zdrav način življenja. Letošnji dan slovenske hrane bo ta petek, 17. novembra, ko bodo v vrtcih, šolah in tudi v nekaterih drugih ustanovah pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo vključeval kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Ker je letos pozeba bistveno zmanjšala pridelek jabolk, bodo marsikje jabolka nadomestili z drugo vrsto slovenskega sadja – s kakijem, kivijem, orehi, lešniki, lahko tudi s suhim sadjem. V nekaterih šolah in vrtcih bodo na ta dan pripravili naravoslovni dan, ponekod se bodo šolarjem pridružili tudi čebelarji, ki so sicer že nekaj let pred razglasitvijo dneva slovenske hrane pripravljali v šolah in vrtcih tradicionalni slovenski zajtrk. V petek, na dan slovenske hrane, bodo po številnih šolah in vrtcih ob isti uri zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Obeleževanje dneva slovenske hrane ter izvedba zajtrka dobiva vsako leto nove »podpornike«, letos se je štirim ministrstvom – za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje, za kulturo ter za izobraževanje, šolstvo in šport – pridružilo še ministrstvo za okolje in prostor, poleg njih pa so partnerji v projektu še čebelarska zveza, zavod za šolstvo, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, obrtno-podjetniška zbornica, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, zveza sadjarskih društev ter nacionalni inštitut za javno zdravje. Kmetijsko ministrstvo je tudi pozvalo vrtce, šole in druge vzgojno-izobraževalne zavode k izpolnitvi ankete, s katero želi zvedeti, kako obeležujejo dan slovenske hrane. Na podlagi odgovorov bo pripravilo spletni katalog dobrih praks.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 21. november 2020 / 16:43

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. avgust 2014 / 22:22

Prihodnost naše mladine

Organizacija združenih narodov je razglasila današnji dvanajsti avgust za mednarodni dan mladih. Vprašanje se je ponudilo kar samo: kakšno prihodnost imajo mladi v Sloveniji?

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:53

Z višjimi globami nad šušmarje

V ponedeljek, 18. avgusta, bodo začele veljati novosti, ki jih prinaša spremenjeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kranjska Gora / sreda, 13. avgust 2014 / 11:52

Devet desetletij ni razlog, da bi kar obsedel

V dneh pred občinskim praznikom v Kranjski Gori je župan Jure Žerjav tudi letos obiskal vse tiste občane, ki v letošnjem letu so ali še bodo dopolnili devetdeset let. Tokrat je bilo takšnih kar dvajse...

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:51

Brezposelnost se je julija še zmanjšala

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo julija v Sloveniji 116.199 registrirano brezposelnih, kar je 944 manj kot julija lani in 13.644 manj kot januarja letos. V prvih sedmih mesecih se...

Tržič / sreda, 13. avgust 2014 / 11:50

V Kovorju zbiralnica divjačine

Lovska družina Dobrča je v domu Krajevne skupnosti Kovor v petek odprla sodoben živilski obrat za sprejemanje in obdelavo divjačine, ki izpolnjuje vse higienske standarde.