Letos je pozeba močno prizadela sadjarje, zato bodo marsikje jabolka nadomestile druge vrste slovenskega sadja.

V petek dan slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane bodo v vrtcih, šolah in v drugih ustanovah po Sloveniji pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko, jabolka oziroma drugo sadje.

Lani je tradicionalni slovenski zajtrk jedlo več kot 264 tisoč otrok.

Kranj – Vlada je pred petimi leti tretji petek v novembru razglasila za dan slovenske hrane, s katerim spodbuja uživanje kakovostne hrane iz lokalnega okolja in zdrav način življenja. Letošnji dan slovenske hrane bo ta petek, 17. novembra, ko bodo v vrtcih, šolah in tudi v nekaterih drugih ustanovah pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo vključeval kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Ker je letos pozeba bistveno zmanjšala pridelek jabolk, bodo marsikje jabolka nadomestili z drugo vrsto slovenskega sadja – s kakijem, kivijem, orehi, lešniki, lahko tudi s suhim sadjem. V nekaterih šolah in vrtcih bodo na ta dan pripravili naravoslovni dan, ponekod se bodo šolarjem pridružili tudi čebelarji, ki so sicer že nekaj let pred razglasitvijo dneva slovenske hrane pripravljali v šolah in vrtcih tradicionalni slovenski zajtrk. V petek, na dan slovenske hrane, bodo po številnih šolah in vrtcih ob isti uri zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Obeleževanje dneva slovenske hrane ter izvedba zajtrka dobiva vsako leto nove »podpornike«, letos se je štirim ministrstvom – za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje, za kulturo ter za izobraževanje, šolstvo in šport – pridružilo še ministrstvo za okolje in prostor, poleg njih pa so partnerji v projektu še čebelarska zveza, zavod za šolstvo, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, obrtno-podjetniška zbornica, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, zveza sadjarskih društev ter nacionalni inštitut za javno zdravje. Kmetijsko ministrstvo je tudi pozvalo vrtce, šole in druge vzgojno-izobraževalne zavode k izpolnitvi ankete, s katero želi zvedeti, kako obeležujejo dan slovenske hrane. Na podlagi odgovorov bo pripravilo spletni katalog dobrih praks.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 18. januar 2020 / 14:04

Izpolnitev davčnih obveznosti

Januarja morajo kmetje izpolniti nekatere davčne obveznosti do države, prav tako pa vložiti tudi zahteve za morebitne olajšave.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 24. maj 2021 / 17:00

Ukinili ukrepe glede ptičje gripe

Kranj – Državno središče za nadzor bolezni je pred kratkim ukinilo ukrepe, ki jih je uvedlo zaradi pojava aviarne influence (ptičje gripe) pri prostoživečih pticah. Ker so okužbe ptic s tem virusom...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:54

Kampanja Ekološko + lokalno je idealno!

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo je tudi letos pripravilo kampanjo Ekološko + lokalno je idealno!, s katero želi potrošnike seznaniti s tem, kako potekata ekološka pridelava in predelava, kakšne s...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:49

Zahvala gasilcem

S hitrim, složnim in učinkovitim posredovanjem so se ponovno izkazali naši gasilci, ko je nedavno zagorelo na kranjski Osnovni šoli Franceta Prešerna. Učenci so jim izrazili svojo hvaležnost z razs...

Kranjska Gora / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:48

Skupna sta jima platno in papir

V galeriji Liznjekove domačije v Kranjski Gori je na ogled razstava ustvarjalk iz Gornjesavske doline, ki imata skupni ustvarjalni medij: platno in papir. Slava Mlakar jima vdahne življenje z barvami...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:43

Naravoslovci osvojili srebrni medalji

V eni od ekip, ki sta na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti prejeli srebrni medalji, je bil tudi dijak prvega letnika Gimnazije Škofja Loka Nejc Sušnik.