Letos je pozeba močno prizadela sadjarje, zato bodo marsikje jabolka nadomestile druge vrste slovenskega sadja.

V petek dan slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane bodo v vrtcih, šolah in v drugih ustanovah po Sloveniji pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko, jabolka oziroma drugo sadje.

Lani je tradicionalni slovenski zajtrk jedlo več kot 264 tisoč otrok.

Kranj – Vlada je pred petimi leti tretji petek v novembru razglasila za dan slovenske hrane, s katerim spodbuja uživanje kakovostne hrane iz lokalnega okolja in zdrav način življenja. Letošnji dan slovenske hrane bo ta petek, 17. novembra, ko bodo v vrtcih, šolah in tudi v nekaterih drugih ustanovah pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo vključeval kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Ker je letos pozeba bistveno zmanjšala pridelek jabolk, bodo marsikje jabolka nadomestili z drugo vrsto slovenskega sadja – s kakijem, kivijem, orehi, lešniki, lahko tudi s suhim sadjem. V nekaterih šolah in vrtcih bodo na ta dan pripravili naravoslovni dan, ponekod se bodo šolarjem pridružili tudi čebelarji, ki so sicer že nekaj let pred razglasitvijo dneva slovenske hrane pripravljali v šolah in vrtcih tradicionalni slovenski zajtrk. V petek, na dan slovenske hrane, bodo po številnih šolah in vrtcih ob isti uri zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Obeleževanje dneva slovenske hrane ter izvedba zajtrka dobiva vsako leto nove »podpornike«, letos se je štirim ministrstvom – za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje, za kulturo ter za izobraževanje, šolstvo in šport – pridružilo še ministrstvo za okolje in prostor, poleg njih pa so partnerji v projektu še čebelarska zveza, zavod za šolstvo, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, obrtno-podjetniška zbornica, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, zveza sadjarskih društev ter nacionalni inštitut za javno zdravje. Kmetijsko ministrstvo je tudi pozvalo vrtce, šole in druge vzgojno-izobraževalne zavode k izpolnitvi ankete, s katero želi zvedeti, kako obeležujejo dan slovenske hrane. Na podlagi odgovorov bo pripravilo spletni katalog dobrih praks.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 10. december 2013 / 07:00

Na Gorenjskem en upravni okraj

Na prvem koordinacijskem sosvetu za območje kranjske upravne enote minuli teden so med drugim govorili o novostih pri izpolnjevanju obrazcev in ustanavljanju upravnih okrajev.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 25. januar 2024 / 18:30

Sodišče odločilo enako

V Kranju so vnovič sodili Kranjčanu Borisu Makariću, ki je v stanju neprištevnosti huje poškodoval naključno mimoidočega, kasneje pa pri opravljanju uradnega dejanja oviral policiste specialne enote.

Gospodarstvo / četrtek, 25. januar 2024 / 18:29

Odkupna cena mleka spet malo višja

Kranj – Po podatkih agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne novembra lani za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povpr...

Gospodarstvo / četrtek, 25. januar 2024 / 18:29

S pobočja Vitranca spravlja les tudi s cepinom

Janez Kramar iz Podkorena, dobitnik priznanja za najbolj skrbnega lastnika gozda, navkljub vsej gozdarski mehanizaciji v najbolj strmih gozdovih na pobočju Vitranca nima druge izbire, kot da les s cep...

Rekreacija / četrtek, 25. januar 2024 / 18:27

Deviška idila

Vošca (1734 m n. m.) – Zimska pravljica v svetu Zahodnih Karavank. Vrh je pozimi priljubljen turnosmučarski cilj, vzpon s krpljami pa močno olajša napredovanje, če smo »pešaki«.

Kultura / četrtek, 25. januar 2024 / 18:22

Nejč Slapar, slikar (1945–2024)

Umrl je Nejč, je v kratek SMS zapisal eden njegovih številnih prijateljev iz likovnih vrst, s katerim sta bila na prvo ponovoletno sredo dogovorjena, da se vidita in si zaželita vse dobro...