Letos je pozeba močno prizadela sadjarje, zato bodo marsikje jabolka nadomestile druge vrste slovenskega sadja.

V petek dan slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane bodo v vrtcih, šolah in v drugih ustanovah po Sloveniji pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko, jabolka oziroma drugo sadje.

Lani je tradicionalni slovenski zajtrk jedlo več kot 264 tisoč otrok.

Kranj – Vlada je pred petimi leti tretji petek v novembru razglasila za dan slovenske hrane, s katerim spodbuja uživanje kakovostne hrane iz lokalnega okolja in zdrav način življenja. Letošnji dan slovenske hrane bo ta petek, 17. novembra, ko bodo v vrtcih, šolah in tudi v nekaterih drugih ustanovah pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo vključeval kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Ker je letos pozeba bistveno zmanjšala pridelek jabolk, bodo marsikje jabolka nadomestili z drugo vrsto slovenskega sadja – s kakijem, kivijem, orehi, lešniki, lahko tudi s suhim sadjem. V nekaterih šolah in vrtcih bodo na ta dan pripravili naravoslovni dan, ponekod se bodo šolarjem pridružili tudi čebelarji, ki so sicer že nekaj let pred razglasitvijo dneva slovenske hrane pripravljali v šolah in vrtcih tradicionalni slovenski zajtrk. V petek, na dan slovenske hrane, bodo po številnih šolah in vrtcih ob isti uri zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Obeleževanje dneva slovenske hrane ter izvedba zajtrka dobiva vsako leto nove »podpornike«, letos se je štirim ministrstvom – za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje, za kulturo ter za izobraževanje, šolstvo in šport – pridružilo še ministrstvo za okolje in prostor, poleg njih pa so partnerji v projektu še čebelarska zveza, zavod za šolstvo, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, obrtno-podjetniška zbornica, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, zveza sadjarskih društev ter nacionalni inštitut za javno zdravje. Kmetijsko ministrstvo je tudi pozvalo vrtce, šole in druge vzgojno-izobraževalne zavode k izpolnitvi ankete, s katero želi zvedeti, kako obeležujejo dan slovenske hrane. Na podlagi odgovorov bo pripravilo spletni katalog dobrih praks.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 9. december 2017 / 20:28

V knjižnici o slovenskem združenju Europa Donna

V Mestni knjižnici Kranj bodo v četrtek, 14. decembra, ob 18. uri, v pogovoru s predsednico Slovenskega združenja Europa Donna Tanjo Španić, predstavili to organizacijo civilne družbe, ki povezuje...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:54

Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Gorje / sreda, 29. september 2021 / 16:50

O koncesiji za vlečnice na Zatrniku niso odločali

Gorje – Gorjanski občinski svet prejšnji teden na seji ni obravnaval odloka o koncesiji za obstoječe žičniške naprave na Zatrniku. Točko so umaknili z dnevnega reda, ker po županovih besedah odlok...

Domžale / sreda, 29. september 2021 / 16:50

V središču Domžal dve garažni hiši?

Idejna rešitev ureditve makadamskega parkirišča v središču Domžal je znana, a besedo bodo imeli tudi občani.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2021 / 16:49

Izbrali kmetico leta

Med kandidatkami za laskavi naziv sta bili tudi Valentina Brlec in Vera Lukan iz Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.

Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:48

Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro...